Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Ο σχεδιασμός: Αμετακίνητος Κασσελάκης, “ισόβιος” Μητσοτάκης…


Στην πορεία της πολιτικής ζωής ο προοδευτικός κόσμος είχε διλήμματα του τύπου “Ανδρέας Παπανδρέου ή (πατήρ) Μητσοτάκης”… Ποιος  θα αντέξει το επόμενο δίλημμα να είναι “Κασσελάκης ή Μητσοτάκης”;

γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

 

Η κοκορομαχία Μητσοτάκη-Κασσελάκη, αυτή τη φορά για το Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του σχεδιασμού που έχει τον τίτλο «κρατάμε ζωντανό, δηλαδή δεύτερο, τον Κασσελάκη, για να έχουμε ισόβιο πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη».


Φυσικά, αυτό δεν το καταλαβαίνει ο Κασσελάκης, ο οποίος φαντασιώνεται, βοηθούντος και του σπουδαίου πολιτικού εκπομπάρχη Λιάγκα, ότι και… πρωθυπουργός θα γίνει και θα κυβερνήσει με αυτοδυναμία! Δεν έχει μεγάλη σημασία η μπουρδολογία. Σημασία έχει ότι ο ουρανοκατέβατος αρχηγός «την έχει καταβρεί». Ζει το μύθο του στην Ελλάδα και πού αλλού θα τον βρει; Όχι, πάντως, στο Μαϊάμι και στο Ντελαγουέρ με τα αστακοκάραβα.


Το ερώτημα είναι αν και τι καταλαβαίνουν όσοι υποτακτικοί του, μεταλλαγμένοι αριστεροί, βλέπουν την κατάντια ενός πάλαι ποτέ αριστερού κόμματος και πού το οδηγεί αυτός τον οποίο ανακάλυψαν, ανέχτηκαν και υποστήριξαν για να τους «σώσει». Αν, δηλαδή, βλέπουν ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, είναι κόμμα-πολτός,  χωρίς τον αναγκαίο κορμό και με θέσεις «χύμα» ανάλογα με τη διάθεση του αρχηγού του και γι’ αυτό δεν αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο για τη ΝΔ. Ο Κασσελάκης, χωρίς καμιά πολιτική καταγωγή και σχέση με την Αριστερά και με επαμοφοτερίζουσες και θολές θέσεις, δεν μπορεί να εκφράσει τη μεγάλη πλειονότητα του προοδευτικού χώρου και αποτελεί εύκολη λεία για τον Μητσοτάκη.



Ασφαλώς και υπάρχουν(εναπομείναντα) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τα βλέπουν αυτά. Βλέπουν το one man show, τον πλήρη παραγκωνισμό των  ίδιων και τον εξευτελισμό των συλλογικών διαδικασιών, αλλά σιωπούν. Είναι και οι θέσεις και θεσούλες τους που παίζονται, όλα τα άλλα δεν τους απασχολούν.


Συνειδητά ή αναγκαστικά συμμετέχουν στο παιχνίδι «σώστε τον Κασσελάκη, βολεύει τον Μητσοτάκη». Αν το βράδυ των ευρωεκλογών το σχέδιο πετύχει, όλα θα…έρθουν δεξιά. Και για τον(δεξιό) Μητσοτάκη και για τον(«αριστερό») Κασσελάκη. Δεύτερος και με  μικρομεσαίο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ  σημαίνει αμετακίνητος ο Κασσελάκης στην Κουμουνδούρου και μακροημέρευση της ΝΔ του Μητσοτάκη στην κυβερνητική εξουσία.



Διότι με Κασσελάκη στην καρέκλα της Κουμουνδούρου δεν μπορεί να γίνει καμιά αναμόρφωση και ενοποίηση του προοδευτικού χώρου, χωρίς την οποία τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν ο χώρος αυτός εξακολουθήσει να εκπροσωπείται από δυο μικρομεσαία κόμματα και  μερικά κομματίδια, ο Μητσοτάκης θα… βαρεθεί το Μαξίμου.


Φαντάζεται κανείς στις επόμενες εκλογές να τεθεί το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Κασσελάκης»(για πρωθυπουργός); Ακόμα και (κάποια) ντουβάρια της Κουμουνδούρου θα γελάνε με την απάντηση «Κασσελάκης».


Στην πορεία της πολιτικής ζωής ο προοδευτικός κόσμος είχε διλήμματα του τύπου «Ανδρέας Παπανδρέου ή (πατήρ) Μητσοτάκης», «Σημίτης ή Έβερτ και Καραμανλής», «Τσίπρας ή Σαμαράς». Και είχε εύκολη επιλογή. Ποιος  θα αντέξει το επόμενο δίλημμα να είναι  «Κασσελάκης ή Μητσοτάκης»;


Όπως ακριβώς το λέει αυτή η ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ:  «Απαισιόδοξος είναι αυτός που, όταν έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά, διαλέγει και τα δύο»… 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *