Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Έκτακτες εξελίξεις στην Ουκρανία - Εισβολή Ρώσων στρατιωτών σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έκαναν απόβαση από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και κατευθύνονται προς άγνωστη κατεύθυνση. Την είδηση επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή τη στιγμή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το Κίεβο ανακοίνωσε πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισβάλει στην Κριμαία.
Με την κρίση στην Ουκρανία να λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Νωρίτερα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι εδώ και ώρα έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη, ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.
"Πρόκειται για ένοπλη εισβολή"
Για ένοπλη εισβολή κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής τη Ρωσία ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ενώ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις.
Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.
«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.
Οι σημερινές εξελίξεις στην Ουκρανία
Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press είχαν επιβεβαιώσει ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.
Η Κριμαία αποτελεί αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο αποτελεί κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.
Ο εναέριος χώρος επάνω και γύρω από τη Συμφερόπολη ήταν κλειστός το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένοπλοι φέρονται να έχουν καταλάβει τον αεροδιάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης, στο Μπέλμπεκ. Ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrainian International.Οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου από και προς το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης ακυρώθηκαν, επιβεβαίωσε επίσης εκπρόσωπος του αεροδρομίου 
Το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι με στολές παραλλαγής, χωρίς εθνικά διακριτικά, είχαν καταλάβει τα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας και περιπολούσαν σε αυτά με πλήρη εξάρτυση και αυτόματα όπλα.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες κινήσεις τη Ρωσία, ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο εάν επρόκειτο για εθνικά Ρώσους και φιλορώσους πολίτες της Κριμαίας ή για ρώσους στρατιώτες.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι σκοπεύει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας,  ενώ ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας».

http://www.koutipandoras.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *