Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αμαρτωλές ΜΚΟ: Το γαλάζιο "Έργο Πολιτών" και η ιερή "Αλληλεγγύη"

Το 2005 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να δημιουργήσει τον πρώτο οργανισμό εθελοντισμού με σκοπό την καταγραφή όλων των εθελοντικών ομάδων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της χώρας. Στη βάση αυτή δημιουργήθηκε τότε η οργάνωση Έργο Πολιτών την εποπτεία της οποίας θα είχε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Ήταν η εποχή που τα γαλάζια στελέχη του ΥΠΕΞ ανακάλυπταν τον όγκο των χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ που είχαν συσταθεί επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου και υποτίθεται με επικεφαλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη θα έβαζαν τάξη στο οικονομικό χάος που επικρατούσε κυρίως στην ΥΔΑΣ που κάλυπτε με τα κονδύλιά της τον κύριο όγκο των δράσεων.
Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2005 (νόμος 3390) περιγράφεται η σύσταση, η μορφή και η εποπτεία της οργάνωσης που θα οργάνωνε την καταγραφή και τον συντονισμό των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα. Την ίδρυσή της υπογράφουν οι υπουργοί τότε, Π. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Γ. Αλογοσκούφης και φυσικά ο Κ. Καραμανλής, ως πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Στόχος τής Έργο Πολιτών ήταν η ανάδειξη και προβολή του εθελοντικού ιδεώδους, η χάραξη πολιτικής και η παρακολούθηση του εθελοντικού έργου, η κινητοποίηση και ο συντονισμός του εθελοντικού δυναμικού κ.λπ. Στα χρόνια της λειτουργίας της η Έργο Πολιτών αναλώθηκε σε σεμινάρια Κοινωνικής Οικονομίας, που πραγματοποιούσε συνήθως στα γραφεία της, στον 20ό όροφο του Πύργου Αθηνών, και στα οποία συμμετείχαν κατά καιρούς καθηγητές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, ακόμη και βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της δράσης της, είχαν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, για παράνομες προσλήψεις και αδιαφάνεια. Ωστόσο, οι απαντήσεις των ιθυνόντων ήταν ότι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά ιδιώτες σπόνσορες.

Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Άλλες οργανώσεις έκαναν τότε λόγο για εταιρεία - φάντασμα, για μια οργάνωση με μηδενικό έργο, ενώ το καλοκαίρι του 2011 η κυβέρνηση -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- αποφάσισε να καταργήσει την Έργο Πολιτών, αφού σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση των διαθέσιμων ετησίως πόρων που κατευθύνονταν σε μισθοδοσία και αμοιβές εξωτερικών συνεργατών και όχι σε δράσεις που συνάδουν με τον σκοπό του οργανισμού, με αποτέλεσμα σύμφωνα με στοιχεία 21ης Απριλίου 2011 οι οφειλές του οργανισμού να ανέρχονται στο ποσό των 536.252,50 ευρώ». Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών η Έργο Πολιτών εισέπραξε την πενταετία 2005-2009 το ποσόν των 7.370.700 ευρώ μόνο από εθνικούς πόρους. Στον πρόεδρο - διευθύνοντα σύμβουλο καταβάλλονταν αποδοχές ύψους 9.500 ευρώ μηνιαίως (κατά το έτος 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, παρ' ότι δεν προβλεπόταν στον νόμο. Η εντολή για την πληρωμή των μισθολογικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και οι ανωτέρω αποδοχές του προέδρου - διευθύνοντος συμβούλου, δίνονταν από τον ίδιο, όπως άλλωστε και για το σύνολο των πληρωμών του οργανισμού για την «Έργο Πολιτών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Έργο Πολιτών είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Στέλιος Συρμόγλου, ενώ χρέη γενικού διευθυντή ο επίσης δημοσιογράφος Σ. Χρυσαφόπουλος. Ο κ. Συρμόγλου παλιότερα ήταν διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Οι «ιερές» ΜΚΟ και η ομερτά των κυβερνήσεων

Το πόρισμα των ελεγκτών για την Έργο Πολιτών μπορεί να παραδόθηκε στον εισαγγελέα, η τύχη της υπόθεσης όμως αγνοείται, όπως αγνοούνται και τα εκατομμύρια που έκαναν φτερά μέσω της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, της «κλειστής» πλέον Αλληλεγγύης. Η ιδέα της σύστασης της ΜΚΟ Αλληλεγγύη ξεκίνησε μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Η ΥΔΑΣ με στελέχη της προετοίμασε εξάλλου το 2002 την ίδρυση της Αλληλεγγύης που εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία τού τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Η ΜΚΟ της Εκκλησίας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε αρπάζοντας κυρίως από το 2004 και μετά τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., δηλαδή το διάστημα 2004-2007 (επί υφυπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου ήταν υπεύθυνος για τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ) η Αλληλεγγύη φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία, να έλαβε μόνο από την ΥΔΑΣ περίπου 3.000.000 ευρώ, προκαλώντας την αντίδραση άλλων ΜΚΟ. Το 2005, με αφορμή το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, η ΜΚΟ βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων οργανώσεων. Τότε είχαν γίνει καταγγελίες από εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ότι αντί για τον αναγκαίο ρουχισμό, στα κιβώτια της Αλληλεγγύης βρίσκονταν... στρινγκ και γούνες. Στις καταγγελίες έσπευσαν να απαντήσουν εκπρόσωποι της Αλληλεγγύης. Η αντίστροφη μέτρηση για τη ΜΚΟ της Εκκλησίας ξεκίνησε όταν τον Απρίλιο του 2007 βρέθηκαν 340 τόνοι σάπιων κοτόπουλων σε αποθήκες ψυγείων. Τα κοτόπουλα είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών.
Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας δεν ολοκληρώθηκε στις προθεσμίες που είχαν προβλεφθεί. Τα χρήματα στη συνέχεια ζητήθηκαν έντοκα, ενώ όταν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Θόδωρος Σκυλακάκης, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Και παρά το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε πως το υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε τα χρήματά του πίσω, σε ενημερωτικό σημείωμα της Αλληλεγγύης τον Ιανουάριο του 2008 αναφερόταν: «Αξίζει να επισημάνουμε ότι η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατη συνάντησή της με τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αναγνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις της "Αλληλεγγύης", διαβεβαίωσε τον ίδιο προσωπικώς ότι το περί ου ο λόγος θέμα θα διευθετηθεί από εκείνη κατά τρόπο δίκαιο και ευνοϊκό για την εταιρεία μας». Ύστερα απ' όλα αυτά και ενώ η διεύθυνση της ΜΚΟ στη μετά Χριστόδουλο εποχή δεν πέτυχε τους στόχους της, το έλλειμμα έφτασε στα 14.600.000 ευρώ, αφήνοντας έκθετο τον διευθυντή της οργάνωσης και προσωπικό συνεργάτη του Χριστόδουλου, Δημήτρη Φουρλεμάδη.
Όπως ανέφερε στην "Αυγή" ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος «έστειλε μονάχα ένα γράμμα στην επιτροπή της Εκκλησίας που τον κάλεσε και τους είπε δεν έρχομαι, αλλά να ξέρετε ότι τα λεφτά που ζητάτε τα έχω εγώ για να πληρώσω τα δικαστήρια όταν με κατηγορήσουν δημοσιογράφοι, ο Ζακύνθου κ.ά.». Σήμερα τα εκατομμύρια εξακολουθούν να αγνοούνται «παρά τις επιστολές που έχω απευθύνει στη δικαιοσύνη» υποστηρίζει ο κ. Χρυσόστομος ενώ ο διευθυντής της Αλληλεγγύης που πρόσφατα χειροτονήθηκε ιερέας από την Εκκλησία της Ρουμανίας, κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha του κ. Κοντομηνά, χωρίς να έχει κληθεί ποτέ να δώσει εξηγήσεις για τις «αμαρτωλές» φιλανθρωπίες της εκκλησιαστικής ΜΚΟ.

ΜΚΟ για μετανάστες, Ρομά, άνεργους, γυναίκες και Βαλκάνια

Άγνωστο παραμένει ώς σήμερα το υψηλού κόστους έργο που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας δεκάδες οργανώσεις που, παρά την οικονομική κρίση, συνέχισαν να καρπώνονται κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου σε πείσμα των Μνημονίων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η επικερδής επιχείρηση στόχευσε σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σε προγράμματα ένταξης μεταναστών, σε θέματα ισότητας των δύο φύλων αλλά και ποικίλων παρεμβάσεων σε χώρες των Βαλκανίων. Στα διοικητικά συμβούλια αλλά και σε θέσεις «μελετητών» και «επιστημονικών συμβούλων» κάποιων «γκρίζων» ΜΚΟ φιγουράρουν ονόματα βουλευτών, διευθυντών πολιτικών γραφείων πολιτικών αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών κομμάτων της σημερινής συμπολίτευσης αλλά και της τρικομματικής κυβέρνησης που συνεχίζουν ως σήμερα να χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κατσάκος


http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *