Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΧ.ΤΑΜ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΤ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΗ!
Σε τροχιά πλήρους απαξίωσης θέτει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία εντελώς πραξικοπηματικά, δια του γενικού γραμματέα του Υπ. Οικονομικών Γ. Μέργου, ζήτησε χθες τη νύχτα από τη διοίκηση του ΤΤ να δημοσιοποιήσει την ετήσια οικονομική έκθεση του μεθαύριο Παρασκευή (31/8)!
Μάλιστα, η επίσπευση της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων δεν αφορά όλες τις τράπεζες, αλλά αποκλειστικά και μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Οι υπόλοιπες τράπεζες, έχουν πάρει προθεσμία να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2011 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και 10% μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.Επίσης, συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Marfin με ποσοστό 6%, 5% και 6% αντίστοιχα, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν έρθει σε μεταξύ τους υπόγειες συνεννοήσεις και συμφωνίες ως προς τη «μοιρασιά της λείας». Τις υπόλοιπες μετοχές τις κατέχουν ιδιώτες.

Υπενθυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 για το ΤΤ περιλαμβάνουν ζημιές, οι οποίες οφείλονται στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων (PSI). Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι (λόγω PSI) θα καταγραφούν ζημιές ύψους 3,5 δισ. με αποτέλεσμα να εμφανισθεί ότι το ΤΤ έχει αρνητική καθαρή θέση -2,8 δισ.
Επίσης, μελέτες που έχουν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι το ΤΤ βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση με δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις 65% και σύνολο καταθέσεων 11 δισ.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει το ενεργητικό του ΤΤ, με ζημιές που η ίδια προκάλεσε (μέσω PSI) και δεν φρόντισε να λάβει μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, μέτρα που ήδη έχουν προβλεφθεί για τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει την άποψη ότι η παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου, που δόθηκε για τις υπόλοιπες τράπεζες ισχύει και για το ΤΤ και έχει τη γνώμη ότι θα προκληθεί συστημική κρίση στο τραπεζικό σύστημα με την αναταραχή που θα δημιουργηθεί.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος προέκυψε ότι η ΕΚΤ γνωρίζει τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δεν χρειάζεται τις επίσημες δημοσιοποιήσεις των οικονομικών εκθέσεων για να αποφασίσει τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση λόγω του PSI.

Με το δεδομένο ότι η δημοσίευση της αρνητικής καθαρής θέσης του ΤΤ θα έχει πιθανότατα τις παρακάτω συνέπειες :
  1. Αναταραχή στους καταθέτες και στους μετόχους του ΤΤ. Το υπόλοιπο 39% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες μετόχους οι οποίοι ξαφνικά ή θα σπεύσουν να πουλήσουν άμεσα τις μετοχές τους ή στην περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσύρει τη μετοχή από το ταμπλό θα χάσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
  2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΤ να εξηγήσει πώς θα αναπληρώσει τα ίδια κεφάλαια και σύμφωνα με τα ισχύοντα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία 6 μηνών αλλά σε συνδυασμό με τη διακοπή χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα δεν θα υπάρχει ευχέρεια χρήσης αυτής της προθεσμίας.
  3. Η ξαφνική δυσμενής τροπή για το ΤΤ έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους εργαζόμενους που βλέπουν να γίνονται έρμαια των ορέξεων των τραπεζιτών που θέλουν να απορροφήσουν μια υγιή τράπεζα, χωρίς όμως το  «βάρος» του εργατικού δυναμικού της. Σημειώνεται ότι το μόνο «κακό» στοιχείο που βρίσκουν να υπάρχει στο ΤΤ είναι το εργατικό δυναμικό του.
  4. H άμεση διακοπή της χρηματοδότησης του ΤΤ μέσω του ELA (μηχανισμός παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος), μπορεί να αποφευχθεί προσωρινά, αλλά θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για την αποκατάσταση της αρνητικής καθαρής θέσης του ΤΤ. Όπως είναι γνωστό ο μηχανισμός αυτός, υπόκειται στον έλεγχο της ΕΚΤ, που δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων με αρνητική καθαρή θέση.
Προκύπτουν τα εξής ερωτηματικά :
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα προκαλέσει η άμεση δημοσιοποίηση της αρνητικής καθαρής θέσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είναι πιστωτικό ίδρυμα εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών ; Αν υπάρχει σχεδιασμός ποιος είναι αυτός και γιατί δεν δημοσιοποιείται έγκαιρα;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για προστασία των καταθετών και των μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για την προστασία των εργαζομένων;
  • Για ποιο λόγο δεν δίδεται άμεσα παράταση της δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 2011 για το ΤΤ αφού δεν έχει επίπτωση στις διαδικασίες και στις αποφάσεις της ΕΚΤ για χρηματοδότηση του ΤΤ;
Πρέπει άμεσα να ισχύσει η παράταση δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του ΤΤ όπως και για τις υπόλοιπες τράπεζες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Απαιτούμε άμεσα να δοθεί δεσμευτική βεβαίωση από το ΤΧΠΣ για ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ετήσια οικονομική έκθεση που θα δημοσιευθεί μέχρι 31/8/2012. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε με τις 4 μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και προϋποθέτει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος που θεωρούμε ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να είχε δοθεί στο ΤΤ με τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει.

Να αποκαλυφθούν άμεσα τα σχέδια της Κυβέρνησης για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου.

Πηγή :iskra.                                                  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *