Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ποιόν διορισμό διευθυντή καλύπτετε με την ντροπολογία κ Σκουρολιάκο;


Νομοθετικό τερατούργημα με αιτιολογική έκθεση γεμάτη ανακρίβειες και προφάσεις για να καλυφθεί ο φωτογραφικός του σκοπός είναι η τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού  και προβλέπει ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα θα μπορούν να προσλαμβάνονται χωρίς να έχουν καν απολυτήριο Λυκείου!

Η τροπολογία που ψηφίστηκε βγάζει μάτι! Κατ αρχήν επικαλείται επί λέξει «μια νεώτερη αντίληψη των πραγμάτων», τη στιγμή που κάθε αντίληψη των πραγμάτων παγκοσμίως απαιτεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή ενός οποιοδήποτε θεάτρου να ΞΕΡΕΙ καλά, το λιγότερο, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ. Με χαρτί και με άριστα!

Η σκηνοθεσία δεν είναι τέχνη που τη μαθαίνεις με γνώσεις γυμνασίου! Η μελέτη αυτής της  Δραματικής απαιτεί γνώσεις όχι μόνο ανάγνωσης κειμένων, αλλά ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ σε βάθος στοιχείων Πολιτισμού, αρχαίας και κλασικής λογοτεχνίας, ψυχολογίας χαρακτήρων, ιστορίας, ξένων γλωσσών με άριστα, σκηνογραφίας και υποκριτικής, μουσικής, φωτογραφίας και φωτισμού, απαγγελίας και φυσικά ηθοποιίας. Κυρίως, να μπορείς να διδάξεις.

 Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να κατέχει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής για να μπορεί να διαλέξει παραστάσεις, να τις στήσει και να τις παρουσιάσει, έχοντας επιλέξει τους συντελεστές τους. Με ποιο κριτήριο θα γίνουν αυτά τα στοιχειώδη από έναν που δεν έχει καν τελειώσει το Λύκειο;;!!

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας μας το λέει ξεκάθαρα: «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας στο χώρο της τέχνης όπου σημαντικότερο ρόλο έχει η καλλιτεχνική αξία προς απάντηση στη σύγχρονη ανάγκη για την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών με κριτήρια συνδεόμενα με τα ουσιαστικά και όχι τυπικά προσόντα τους, ήτοι την αναγνωρισμένη προσφορά, τη διάκριση, την κατάρτιση και την εμπειρία τους στο χώρο της τέχνης και ιδιαιτέρως του θεάτρου». Καταλάβατε;

Μ αυτά τα θολά προσόντα κάθε υπουργός και καρεκλούχος θα μπορεί να επιλέγει όποιον θέλει αυθαίρετα έναντι κάποιου άλλου υποψήφιου για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή αν υπάρχει διαγωνισμός!! Η αναξιοκρατία και η καμαρίλα στο απόγειο!

Η καλλιτεχνική αξία είναι το πάν! Μόνο που δεν υπάρχει καλλιτεχνική αξία στο θέατρο αν δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη Μόρφωση. Μόρφωση μέχρι αηδίας στα θρανία και τα παλκοσένικα και τα αμφιθέατρα και τις Σχολές για όλα τα προσόντα που παρέθεσα πιο πάνω.

Η αναγνωρισμένη προσφορά, η διάκριση, η κατάρτιση και η εμπειρία, που αναφέρει ως ικανά προσόντα η τροπολογία καλύπτονται κάλλιστα και από την έγκριση ενός από τα πολλά κυκλώματα φίλων και κολλητών στο χώρο του θεάτρου, και όχι μόνο!

Η Τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη με χαρτιά Μόρφωση στη λογοτεχνία, το δράμα, τη σκηνοθεσία, την ηθοποιία, τη μουσική, τη σκηνογραφία, που είναι βασικά στοιχεία για έναν καλλιτεχνικό διευθυντή είναι, σύμφωνα με την τροπολογία, δευτερεύοντα!

Παρακάμπτω το γεγονός ότι σχολή σκηνοθεσίας στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Και οι προσλήψεις τόσα χρόνια γίνονταν με κριτήρια άλλα πτυχία, αν δεν υπήρχαν ξένα διπλώματα. Αλλά, γίνονταν με πτυχία γνώσης. Όχι με κολυβογράμματα και απλή εμπειρία.

Η καλλιτεχνία θέλει κατ αρχήν ταλέντο. Μετά όλα τα άλλα. Αλλά, χωρίς όλα τα άλλα το ταλέντο δε φτάνει ούτε για ζήτω. Η δραματουργία και η ηθοποιία δεν είναι ούτε ζωγραφική ούτε γλυπτική ούτε καν δημοτική μουσική για να αρκεί να είσαι ιδιοφυία για να μπορείς αν δημιουργήσεις. Και δεν φτάνουν για να μπορείς να διδάξεις. Επειδή ο καλλιτεχνικός διευθυντής πρέπει να μπορεί κατ αρχήν να διδάσκει.

Ο καταθέσας την τροπολογία ηθοποιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επί χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ κ Σκουρολιάκος ( που ξέρει πολύ καλά τι προσόντα θέλει η θέση!) προσθέτει και άλλο ένα στοιχείο στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του, που συγκρούεται με τη λογική και αποδεικνύει ότι ο νέος νόμος είναι πρόφαση και καλύπτει ευνοιοκρατικό διορισμό!!:

Η τροπολογία, λοιπόν, λέει, είναι απαραίτητη γιατί μέχρι σήμερα οι προσλήψεις γίνονταν με κριτήρια πτυχία πανεπιστημίου, ΤΕΙ ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά … εξαιρείτο η υποχρεωτική εκπαίδευση γιατί δεν την ανέφερε ρητά ο νόμος!!! Τι να αναφέρει ο νόμος! Το αυτονόητο;; Αφού αν δεν έχεις τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση δεν μπορείς να πας ούτε στο λύκειο, ούτε σε ΤΕΙ, ούτε στο πανεπιστήμιο!!! Σε ηλίθιους απευθύνονται;

Αλλά, η καραμπινάτη απόδειξη ότι κάτι βρωμάει στην τροπολογία είναι ο επίλογός της:  «Ευλόγως (!!) οι προσλήψεις καλλιτεχνικών διευθυντών που τυχόν έλαβαν χώρα πριν την έναρξη της ισχύος του παρόντος θεωρούνται νόμιμες». Όσες δηλαδή ήταν μέχρι χτες παράνομες!! Κοινώς, πλυντήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κρύψει ότι δεν τα πάει καλά με την αριστεία. Του αρέσει η μετριότητα. Αλλά, αποδεικνύει εξ ίσου καλά κάθε μέρα ότι δεν τα πάει καλά και με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Και ρωτάμε: Ποιός καλλιτεχνικός διευθυντής ή υποψήφιος κρύβεται πίσω από την τροπολογία κ Σκουρολιάκο;


Γ.Παπαδόπουλος- Τετράδης   










liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *