Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Goldman Sachs: Δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα η ανακάλυψη θεραπειών για τις φαρμακευτικές εταιρείες



Τις ανησυχίες της διατυπώνει η γνωστή σε όλους μας Goldman Sachs, για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες να φαλιρίσουν, αν ανακαλύπτουν θεραπείες για ασθένειες. Η τράπεζα φαίνεται πως έκανε μια έρευνα, η οποία προσπαθούσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Είναι η θεραπεία των ασθενών, ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο;» Και η απάντηση είναι, πως όχι.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα:

Παρότι η γονιδιακή θεραπεία, προσφέρει τεράστια οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία, θα προκαλέσει προβλήματα στις εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιες θεραπείες, δεδομένου πως ψάχνουν για σταθερή ροή χρημάτων.

Η έρευνα, εξετάζει την περίπτωση της Gilead Sciences, της οποία η θεραπεία για την ηπατίτιδα C, πέτυχε ποσοστά θεραπείας άνω του 90%. Παρόλο που η τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν στο ζενίθ το 2015 με 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια, έκτοτε ακολουθούν πτωτική πορεία, με τις προβλέψεις για φέτος να κάνουν λόγο για 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως σχολιάζει η έρευνα, η θεραπεία της Gilead Sciences, εξάντλησε το απόθεμα των ασθενών. Στην περίπτωση μάλιστα μεταδοτικών ασθενειών όπως η ηπατίτιδα C, η θεραπεία των ασθενών, μειώνει και τον αριθμό των φορέων που έχουν την ικανότητα να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους ανθρώπους, οπότε μειώνεται και το απόθεμα νέων περιστατικών. Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου το απόθεμα νεών περιστατικών μένει σταθερό, όπως για παράδειγμα γίνεται με τον καρκίνο, η πιθανότητα εύρεσης μια θεραπείας μειώνει το οικονομικό ρίσκο για μια φαρμακευτική εταιρεία.

Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την ιδιωτικοποίηση του τομέα παραγωγής και έρευνας φαρμάκου, έχουν επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού είναι προφανές πως για μια φαρμακευτική εταιρεία, δεν είναι προσοδοφόρο να δημιουργεί θεραπείες για ασθένειες που θα χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά και μετά κανένας δε θα τις ξαναγοράσει.

Η ιδιωτικοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γενικότερα, έχει οδηγήσει σε φαινόμενα όπως αυτό που παρατηρείται σε φτωχογειτονιές του Σικάγο, όπου χρειάζεται να στραφούν σε γιατρούς από την Κούβα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσουν από κάποια αμερικανική εταιρεία.

Η Κούβα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στην ανακάλυψη και δημιουργία σκευασμάτων για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών, όπως ένα εμβόλιο για τον καρκίνο των πνευμόνων, ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο που επιτρέπει στην έρευνα και την επιστήμη να προχωρήσει απρόσκοπτα, με στόχο τη θεραπεία ασθενών, χωρίς η πρόοδος να βασίζεται στα κέρδη λίγων εταιρειών.

Αντίθετα, εύλογα είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται και για το κατά πόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν πλέον στην έρευνα για καινούριες θεραπείες, ή περιορίζονται απλά στο πατεντάρισμα αυτών που υπάρχουν ήδη (δηλαδή μικρές αλλαγές στη συνταγή του φαρμάκου, ώστε να μπορεί να πωληθεί εκ νέου, σε διαφορετική και συνήθως υψηλότερη τιμή), αφού η άμεση αποθεραπεία ασθενών, δεν αποτελεί πλέον βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017, οι 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, δεν ξοδεύουν πάνω από το 17% του κεφαλαίου τους στο ερευνητικό κομμάτι, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτό το 17%, υπενθυμίζεται πως αφορά την εύρεση μεθόδων ώστε να πατενταριστούν εκ νέου, ήδη υπάρχουσε θεραπείες.

























spasmenoparathyro.me  


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *