Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η αλήθεια του Σταμάτη Κριμιζή


Με την παραίτηση του, από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο Κριμιζής μας θύμισε πράγματα που πλέον αποδεχόμαστε απαθείς. Και η κυβέρνηση, που, υποτίθεται, αγωνιά για τη φυγή των νέων, δεν μπορεί να κρατήσει έναν σοφό κοντά της


Περιέργως, για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό η επιλογή ήταν σωστή. Επικεφαλής τοποθετήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής, ο καταλληλότερος Έλληνας που υπήρχε στον πλανήτη για να αναλάβει αυτή τη δουλειά. Πάλι καλά. Μπορεί να τοποθετείτο κομματικό στέλεχος με αναγνώσματα για το Σπούτνικ.

Ακόμα και οι απαιτήσεις της θέσης υστερούσαν μπροστά στο βιογραφικό του Κριμιζή. Πρωτοπόρος αστρονόμος ερευνητής, επιτελικός στη NASA και στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, καθηγητής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Προς τιμήν του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε το όνομά του σε ένα αστερισμό. Τώρα ήρθε η σειρά του να δει αστεράκια.

Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, ο Κριμιζής παραιτήθηκε με μία επιστολή που διαβάζεται με οργή και ακούγεται σαν χαστούκι στο πρόσωπο της κυβερνητικής ηγεσίας, εν προκειμένω στις παρειές του Νίκου Παππά. Στην επιστολή του, που πρέπει να διαβάσετε, ο Κριμιζής καταγγέλλει προσπάθειες για μετατροπή του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού σε ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που θα εξυπηρετεί κομματικές και πολιτικές ανάγκες, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Να το πιο ενδιαφέρον απόσπασμα: «Υπουργικές Αποφάσεις πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου. Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Όταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμιά εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός».

Ε, ναι, στα ογδόντα σου δεν γίνεσαι φερέφωνο αν και πάντα υπάρχουν οι λαμπρές εξαιρέσεις των δύο κυρίων που διοικούν την ΕΡΤ για λογαριασμό του Νίκου Παππά. Δεν αποκλείεται δε, εκεί να έβαλε όλα της τα λεφτά η κυβέρνηση. Στην ηλικία του Κριμιζή. Ενδεχομένως υπέθεσαν ότι η τιμή που περιποιεί η απόδοση της θέσης, συνεπικουρούμενη από την κόπωση του γήρατος, θα εξασφάλιζε τη χρήση του ονόματος, χωρίς τον ιδιοκτήτη.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση, αλλά όχι ουσιαστική καθώς δεν απαντάει στις καταγγελίες. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εκφράζει έκπληξη για την ταχύτητα με την οποία ο καθηγητής Κριμιζής σχημάτισε άποψη εντός τεσσάρων εβδομάδων -λες και θέλεις περισσότερο χρόνο για να καταλάβεις πού πάει το πράγμα. Και επισημαίνει, το υπουργείο: «Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα». Ναι, ε; Δεν εξαρτάται από πρόσωπα; Λες και έχουμε πολλούς σαν τον Κριμιζή. Όχι βέβαια πως αυτοί που αναλαμβάνουν στερούνται προσόντων. Νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ενώ στο Συμβούλιο του Οργανισμού θα μετέχει πλέον και ο  τέως Τεχνικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Κωνσταντίνος Σταυρινίδης.

Ο Κριμιζής μας αφηγήθηκε μία γνωστή ιστορία, αλλάζοντας μόνο τα ονόματα. Είπε πως είναι τα συμφέροντα, κρατικά και κομματικά, που λαφυραγωγούν το Δημόσιο, υποτάσσοντας στη βουλιμία τους τις υγιείς και δημιουργικές προσπάθειες. Κάνει λάθος; Μα, η κοινή μας, η εθνική μας εμπειρία τον δικαιώνει. Πάντα έτσι δεν γίνεται; Δείτε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Δεν είναι μόνο καινοτομία. Είναι και καινούργιες δουλειές. Κυρίως αυτές. Ομως αυτά τα ξέρουμε. Δεν αντιδρούμε. Οι περισσότεροι από μας έχουν παραδοθεί στην απάθεια.

Κάπως έτσι, η ίδια λούπα παίζει συνέχεια και συνέχεια. Οι χαρισματικοί φεύγουν από την Ελλάδα και οι αξιοπρεπείς παραιτούνται. Η κυβέρνηση αγωνιά για τη φυγή των μυαλών, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει έναν σοφό κοντά της. Τουλάχιστον ας φτιάξει έναν Οργανισμό να ασχοληθεί με το θέμα.  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *