Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η Βουλή στέλνει πίσω στη Δικαιοσύνη την υπόθεση Novartis..



Χρειάστηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δέκα κάλπες, αντεγκλήσεις και ιδιαίτερο θόρυβο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» -σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλου- για να δημιουργηθεί η Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis και μόλις λίγες συνεδριάσεις της, για να αποφασίσει την αναρμοδιότητά της να προχωρήσει σε διώξεις, επιλέγοντας τελικά να επαναδιαβιβάσει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Την διαπίστωση αυτή, έκανε μάλιστα η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είχε μείνει μόνη της στην Επιτροπή, έπειτα από την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όταν έγινε καθαρό, πως τα μέλη της Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν είχαν τη διάθεση να προχωρήσουν σε κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Επιτροπή.

Στην σημερινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, οι δύο εισηγητές κ.κ. Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους. Ακολούθησε συζήτηση και τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο εισηγήσεις που συγκλίνουν, τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής αποφάνθηκαν ότι η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να διώξει πράξεις της δωροληψίας-δωροδοκίας και πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις που φέρονται ότι τελέστηκαν από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Ως εκ τούτου η πλειοψηφία της Επιτροπής αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής δικαιοσύνης.

Η κρίση αυτή των μελών της πλειοψηφίας θα είναι ενσωματωμένη, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, κατά τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα, στο πόρισμα που θα ακολουθήσει και το οποίο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κανονισμός, θα κατατεθεί για συζήτηση και έγκριση στην Ολομέλεια.

Η Ειδική Επιτροπή θα συνεδριάσει την επομένη Τρίτη 24 Απριλίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του τελικού πορίσματος. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες συνεδριάσεις έτσι και για την επικείμενη συνεδρίαση θα απευθυνθεί πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Επιτροπής να προσέλθουν και η πρόσκληση θα περιλαμβάνει ειδική αναφορά με την οποία θα καλούνται τα κόμματα, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, να έχουν παραδώσει στη Γραμματεία τις πορισματικές τους θέσεις. Στόχος είναι την ερχόμενη Τρίτη η Ειδική Επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της με την έγκριση του πορίσματος. Πάντως δεδομένου ότι Επιτροπή έχει προθεσμία να παραδώσει το πόρισμά της ως τις 27 Απριλίου, δεν αποκλείεται και μια ακόμη συνεδρίαση μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.     
















insider.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *