Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αποδομώντας το νέο "αφήγημα" Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια

Το Μαξίμου θέλει να ανοίξει πανιά μετά το δύσκολο κλείσιμο της συμφωνίας αλλά οι δανειστές ρίχνουν άγκυρα θυμίζοντας το βουνό των υποχρεώσεων που συνεπάγεται αυτή.   



«Νερό» φαίνεται πως παίρνει λίγα μόλις 24ωρα μετά την «καθέλκυση» του, το πλοίο διάσωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατήσει πάνω στο δικό της success story και με «όχημα» το κλείσιμο της συμφωνίας να προσπαθήσει να συσπειρώσει βουλευτές και ψηφοφόρους, οι εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς.

Το Μαξίμου είχε ποντάρει στο ισχυρό επικοινωνιακό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα για αυτό και ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε δύο φορές επί σκηνής μέσα σε δύο 24ωρα για να δώσει το σύνθημα της αντεπίθεσης με επιχείρημα την έξοδο από την έρημο των μνημονίων. Την Πέμπτη το πρωί μίλησε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου παραδίδοντας οδηγίες προς τα μέλη της κυβέρνησης. Την Παρασκευή παρουσιάστηκε ενώπιον της ΚΟ του κόμματος για να μιλήσει εκ νέου για τα κυβερνητικά επιτεύγματα λίγες ημέρες πριν την μεγάλη μάχη στη Βουλή.

Και μπορεί για μια ακόμα φορά η επικοινωνιακή του «αύρα» να εξουδετέρωσε υποβόσκουσες φυγόκεντρες δυνάμεις, ωστόσο όπως φάνηκε οι βασικές του επιδιώξεις, προβλέψεις και ευχολόγια έγιναν γρήγορα καπνός μετά τον κάζο που του επιφύλαξαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο άσπονδος φίλος του Βόλφκραντ Σόιμπλε.

Σημείο 1: Η καλύτερη δυνατή συμφωνία;

*Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή ενώπιον της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή αναφέρθηκε στο νέο πακέτο λέγοντας «Σήμερα έχουμε μια συμφωνία που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι μια εύκολη επιλογή όμως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα. Αυτός είναι λόγος της μεγάλης καθυστέρησης».

Ανώτατες κοινοτικές πηγές αντέτειναν ότι οι καθυστερήσεις ήταν επιζήμιες ενώ υπογράμμισαν ότι αποτελεί ερώτημα αν θα έκλεινε επιτυχώς το πρόγραμμα αν καθυστερούσαμε και άλλο.

Σημείο 2: Τι γίνεται με το χρέος;

*Ο Πρωθυπουργός έχει συνδέσει κατ΄ επανάληψη την εκκρεμότητα με το χρέος, με την εφαρμογή των μέτρων.

Την ίδια γραμμή τήρησε και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας πως χωρίς ρύθμιση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα τόνιζαν ότι περιμένουν «λευκό καπνό» στο Eurogroup της 22ης Μαιού ή το αργότερο σε εκείνο του Ιουνίου.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκοψε τη συζήτηση αναφέροντας ότι δεν γίνεται καμία προετοιμασία για οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους, Και όχι μόνο αυτό αλλά κάνοντας ένα βήμα παραπάνω είπε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» κάτι που δεν είναι και σίγουρο.

Πριν περάσει ένα 24ωρο υπήρξε νέα ψυχρολουσία από ανώτατο κοινοτικό παράγοντα που στην ίδια γραμμή με τον Γερμανό υπουργό ξεκαθάρισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστούν μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Δηλαδή το 2018.

Σημείο 3: Έξοδος από την επιτροπεία και τα μνημόνια;

*Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Πέμπτη στους υπουργούς συνέδεσε το πέρας της διαπραγμάτευσης και τη νέα συμφωνία με την έξοδο από τα μνημόνια. Είπε συγκεκριμένα : «Κάναμε αυτή τη δύσκολη πολιτική επιλογή, παίρνοντας ουσιαστικά το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιές πληγές στη χώρα».

Κοινοτικοί παράγοντες προειδοποίησαν ότι έρχεται και τρίτη αξιολόγηση με πιο ελαφρύ πακέτο που θα αφορά εφαρμογή και όχι νέα μέτρα. Αλλά το πιο βασικό είναι ότι επανέλαβαν ότι δεν θα τελειώσουν όλα το 2018 (τέλος του προγράμματος) αλλά ακόμα και με επιτυχή ολοκλήρωση του χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια έως ότου αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό απαιτεί εποπτεία.

Σημείο 4: "Προσγείωση" στην ανάπτυξη

* Η τελευταία έκθεση του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκάλεσε εκνευρισμό σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών, Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να επιτέθηκε κατά του συντονιστή του γραφείου Παναγιώτη Λιαργκόβα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καταλογίζοντας του ότι η αμεροληψία του αμβλύνθηκε το τελευταίο διάστημα, Μεταξύ των συμπερασμάτων που οδήγησαν σε σύγκρουση τις δύο πλευρές ήταν η εκτίμηση του Γραφείου ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,7%,

Κοινοτικοί παράγοντες προχώρησαν στις ίδιες εκτιμήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ από το 2,7% στο 2% εξαιτίας της στασιμότητας λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Σημείο 5: Τι έγινε με τη μίζα και τη φοροδιαφυγή;

*Δεν είναι όμως μόνο οι «έξω» που αποδομούν το αφήγημα του αρχηγού της κυβέρνησης. Είναι και τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου που επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές ολιγωρίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του αντέκρουσε την κριτική ότι τα πλεονάσματα οφείλονται στη βαρύτατη επιβολή φόρων.

«Στα δικά μας χρόνια διακυβέρνησης κόπηκε η μίζα και η φοροδιαφυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ένα 24ωρο νωρίτερα από τα στοιχεία που απέστειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στη Βουλή προέκυπτε ότι μόλις ένα 15% έχουν εισπραχθεί από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα από λίστες, off shore, και εμβάσματα. Απογοητευτική είναι και η κατάσταση αναφορικά με την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Σημείο 6: Παροχολογίας συνέχεια...

*Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ενώπιον των βουλευτών του πως ότι έπραξε το 2016 με το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους θα το κάνει και το 2017 «Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του.

Κοινοτικά στελέχη εξήγησαν ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα αυτό, πλην όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2018 όταν δηλαδή τα στοιχεία επικυρωθούν και από την Eurostat.




thetoc.gr

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *