Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών


     
Τους χειρότερους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών καθώς όχι μόνο δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες για άνοδο και ισχυροποίηση του ρόλου του SDP του Σουλτς, αλλά επιπλέον ενισχύονται οιΦιλελεύθεροι, οι οποίοι φαίνεται να μπαίνουν σίγουρα στη νέα τρικομματική κυβέρνηση.

Με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς να ξεκόβει το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού, δηλώνοντας ότι θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης, το σενάριο που προκρίνεται στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι αυτό της... "Τζαμάικα", που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU της Ανγκελα Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Η είσοδος των Φιλελεύθερων στη νέα κυβέρνηση επιβαρύνει τις σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο, καθώς διαθέτουν μια ακόμη πιο αυστηρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, σε σχέση με τον Σόιμπλε, μιλώντας απευθείας ακόμη και για Grexit!

Τυχόν απαίτησή τους μάλιστα να απομακρυνθεί ο κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβουν εκείνο το πόστο αυτό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, κάνουν ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα για την Ελλάδα.

Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να είχε σπεύσει να υποστηρίξει ότι «οι γερμανικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν το ελληνικό πρόγραμμα… είναι σαφές ότι η στρατηγική των δύο μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος», ωστόσο πριν λίγες ημέρες ένας κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε διαρρεύσει την άποψη πως μια κυβέρνηση με συμμετοχή των Φιλελευθέρων «δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα» κι αποτελεί μια νέα εστία ανησυχίας.

Το Μαξίμου έχει μια κρυφή ελπίδα πως ο ενδεχόμενος τρικομματικός συνασπισμός CDU-FDP-Πρασίνων θα έχει ως συνέπεια να λειανθούν οι ακραίες θέσεις των Φιλελευθέρων για την Ελλάδα, αφού οι Πράσινοι θα αποτελέσουν αντίβαρο στις απαιτήσεις τους για σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Ελλάδα.

Παρόλ' αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως -παραδοσιακά- στην Γερμανία απαιτείται πολές χρόνος για την συγκρότηση της κυβέρνησης και τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος.

Ακόμη κι αυτό κρύβει τον κίνδυνο να καθυστερήσει δραματικά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αφού δεν είναι απίθανο οι πλευρές να αναγκαστούν να περιμένουν τις κυβερνητικές διεργασίες στο Βερολίνο.


Αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU, FDP και Πρασίνων δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού τότε λογικά θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο στην Γερμανία και αποκλείεται  μέχρι τώρα από όλους. 



















thetoc.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *