Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν μας σώζουν οι προσευχές στο Άγιο Όρος, Αλέξη


Του Γιάννη Σιδέρη

Τον πρώτο Αύγουστο της πρωθυπουργίας του ο Ανδρέας Παπανδρέου άφηνε άφωνο ένα τμήμα της κοινής γνώμης, δίνοντας εντολή στους υπουργούς του τον Δεκαπενταύγουστο, να ακροβολιστούν σε όλες τις μεγάλες εκκλησίες ή τα μοναστήρια της Ελλάδας που ήταν αφιερωμένα στην Παναγία. Ο ίδιος παρευρέθη στην Παναγία τη Σουμελά, όπου παρακολούθησε τη λειτουργία.

Ήταν η πρώτη και πλέον εμβληματική εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του θρησκευόμενου τμήματος του λαού, στο οποίο το κόμμα του δεν είχε και μεγάλη πέραση. Και πριν φυσικά η εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος, ήταν μέρος της πολιτικής διαδικασίας. Οι πολιτικοί βρίσκονταν σε κάθε μεγάλη γιορτή, όπου υπήρχε συγκέντρωση κόσμου. Θα ήταν αυτοχειριασμός αν δήλωναν άθεοι, ή αν άφηναν τα σκήπτρα της θεοσεβούμενης παρουσίας, στους - εσωκομματικούς κυρίως - αντιπάλους τους. Ήταν όμως κάτι σύνηθες, μέσα στην κανονικότητα του πολιτεύεσθαι της κυβερνητικής πτέρυγας, αφού ως τότε κυβερνούσε η συντηρητική παράταξη (ιστορικός ο όρος).

Αντιθέτως η κίνηση του Αντρέα, ακριβώς επειδή το κόμμα του εμφορείτο από άλλες ιδέες, κοσμικής κρατικής συγκρότησης και διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας, αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από τμήμα του οργανωμένου κόμματος και σκωπτικά από την υπόλοιπη Αριστερά και γενικώς από το πολιτικοποιημένο τμήμα της κοινωνίας.

Οι ίδιες αντιδράσεις του μακρινού '82, αναβίωσαν και με την επίσκεψη του δεδηλωμένα άθεου κ. Τσίπρα στο Άγιο Όρος το 2014. Τότε που όπως έχουμε ξαναγράψει παρομοίωσε τους αγιορίτες μοναχούς με τους αντάρτες Σαντινίστας, περιγράφοντας προς έκπληξίν τους τη ζωή τους, με το αντάρτικο σύνθημα «όλα για όλους, τίποτα για εμάς».

Ο στενός περίγυρος του κόμματος, στελέχη και οργανωμένα μέλη, από πεποίθηση άθεοι, δυσαρεστήθηκαν. Εκείνο όμως που τους έφερε σε πλήρη αμηχανία – γι’ αυτούς άκρως δυσεξήγητο – ήταν η παράκληση του νυν πρωθυπουργού να μείνει μόνος του για ένα τέταρτο με τη «θαυματουργή» εικόνα του Άξιον Εστί, στο ναό του Πρωτάτου. 

Τώρα, όπως αποκάλυψε το εξειδικευμένο περί τα θρησκευτικά, site romfea.gr, το γραφείο του πρωθυπουργού, έστειλε επιστολή χθες στην ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, η οποία με τη σειρά της κάλεσε τους αντιπροσώπους των 20 Μονών «εις έκτακτον συνεδρίαν», για να κανονίσει τις λεπτομέρειες της επίσκεψης. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ομάδα Αγιορειτών, οι οποίες θα κορυφωθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας.

Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Άγιον Όρος για 1,5 ημέρα σχεδόν, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Tζανακόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησε το liberal,  απάντησε «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή την στιγμή». Ίσως την επόμενη στιγμή…  

Η πίστη αφορά στο σκληρό πυρήνα των φιλοσοφικών αναζητήσεων της ανθρώπινης ύπαρξης. Αν ο κ. Τσίπρας πήγαινε ως ιδιώτης, χωρίς κάμερες, και μόνο με την αστυνομική του συνοδεία, από σεβασμό δεν θα το σχολιάζαμε, έστω και αν υφίσταται αντίφαση αφ’ ης στιγμής δηλώνει άθεος. Είναι αξεδιάλυτα τα εσωτερικά υπαρξιακά μονοπάτια των ανθρώπων, είναι απολύτως σεβαστά, και δεν μας πέφτει λόγος.

Όμως θα μεταβεί ως πρωθυπουργός, και θα συμπέσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έτσι, με τη συνδρομή της κάμερας της ΕΡΤ, θα εμπλουτιστεί το φαντεζί επικοινωνιακό σκηνικό διεθνούς εμβέλειας που φιλοτεχνεί, από την κηδεία του Fidel Castro στον Ουκρανό ηγέτη των φασιστικών μορφωμάτων Poroshenko, από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, από τον κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, στον Putin, τον Obama και τον Macron.

Η βασική στόχευση του πρωθυπουργού είναι να εντάξει την πρωθυπουργία του στο κάδρο των μεγάλων συναντήσεων, ως αυτοσκοπού, προκειμένου αυτές να του προσδώσουν ηγετικό κύρος που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας. Ίσως εν ολίγοις το πετυχαίνει σε εκείνα τα τμήματα της μάζας που «ενημερώνονται» μέσα από τις εικόνες της πολιτικής δραστηριότητας που προβάλουν τα κανάλια.

Πάντως, όντας… καλόπιστοι, στην υποθετική περίπτωση που πηγαίνει να προσευχηθεί –λέμε τώρα - καλό θα ήταν να θυμάται το αρχαίο, ειπωθέν την εποχή μιας άλλης θρησκείας, «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Είναι η πιο σοφή ευχή για τους άρχοντες και έως τώρα μοιάζει να του διέλαθε της προσοχής.


















liberal.gr


   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *