Του Δημήτρη Χρήστου
Κλείνει και η ιστορική Χαλυβουργική της Ελευσίνας. Κλείνει πάλι και η Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που μετέφερε την έδρα της στο Βέλγιο, δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ τον τομέα του χάλυβα. Υπάρχει κάποιος που δηλώνει έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή; Εάν ναι, να του πούμε πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Βλέπετε, η πολιτική των Μνημονίων δεν αφορούσε μόνον τη μεσαία και την εργατική τάξη, αλλά τη συνολική ταχύτατη παραγωγική αποσάθρωση της χώρας. Σύντομα όλα θα είναι εισαγόμενα! Ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας εξαφανίζεται. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα επιτελικά στελέχη του δηλώνουν έτοιμα, όχι απλώς να κυβερνήσουν, αλλά κυριολεκτικά να αναγεννήσουν και να εκσυγχρονίσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, καλά θα κάνουν να προετοιμαστούν και να ασκηθούν επί συγκεκριμένων ζητημάτων όπως αυτό.
ΠΡΙΝ από την είσοδο στην ύφεση (το 2008) στη χαλυβουργική βιομηχανία απασχολούντο 3.500 εργαζόμενοι, ενώ στους συνδεδεμένους με αυτή βιοτεχνικούς κλάδους (συρματουργία, καρφοβελόνες, πλέγματα κ.λπ.) 15.000 άτομα. Από τότε μέχρι σήμερα η παραγωγή, λόγω της κατάρρευσης του οικοδομικού κλάδου κατά 75%, μειώθηκε κατά 80%! Σήμερα στον χαλυβουργικό κλάδο έχουν μείνει 1.500 άτομα και με το κλείσιμο των μονάδων της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου δεν θα απομείνουν ούτε 600, ενώ στους βιοτεχνικούς κλάδους, για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία, η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη. Συνολικά η εγχώρια παραγωγή, από 2.500.000 τόνους χάλυβα το 2008, σήμερα βρίσκεται στους 300.000 τόνους, κυρίως για εξαγωγή.
ΠΑΝΩ από 30 υπομνήματα και συναντήσεις έγιναν από τον σύνδεσμο καταναλωτών ενέργειας που έχει ως μέλη τις βαριές βιομηχανίες, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν αντιμετώπισε το ζήτημα της τιμής ηλεκτρισμού (και του φυσικού αερίου) προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. "Η ανάγκη δημιουργίας ενός πεδίου ισότιμου ανταγωνισμού, τόσο διεθνώς όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εναρμονισμένες πολιτικές για την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα, που δεν θα επιτρέπουν τις σημερινές αποκλίσεις στις πολιτικές μεταξύ κρατών - μελών που δημιουργούν σοβαρότατες στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά, είναι πλέον θέμα επιβίωσης" αναφέρεται στην τελευταία επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας προς το ΥΠ.ΑΝ. στις αρχές της εβδομάδας.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Άκουσα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήλωνε στο "Κόκκινο": εμείς θα βοηθήσουμε τη βιομηχανία, αλλά όχι τους βιομήχανους. Πολύ ωραίο και αριστερό ακούγεται, αλλά να κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει πώς γίνεται κάτι τέτοιο στις σημερινές συνθήκες. Εξάλλου, οι βιομηχανίες δεν είναι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, αλλά έχουν μετόχους, εκτός από άτομα, φορείς και Ασφαλιστικά Ταμεία. Ας προσπεράσουμε όμως τη... μαγική συνταγή. Πώς θα αυξηθεί η ζήτηση για να ξεπαγώσουν οι τσιμινιέρες και να ξαναβρούν δουλειά οι εργάτες; Πώς και πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να πάρει μπροστά η οικοδομή και ο τομέας των μεγάλων έργων; Ακόμη και να βοηθήσουμε τις βιομηχανίες με τη μορφή που φαντάζεται ο κ. βουλευτής, πώς τα παραγόμενα προϊόντα τους θα είναι ανταγωνιστικά ώστε να πετύχουν τον εξαγωγικό τους στόχο και πώς θα αποκρουστούν οι εισαγωγές αν οι τιμές που παράγει η Γερμανία (και δεν την αναφέρω τυχαία) είναι καλύτερες;
ΣΕ ΤΙ ΜΕΛΕΤΕΣ έχουν προχωρήσει οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξαφάνιση της βιομηχανίας Ξύλου (Βαλκάν Εξπόρτ - Shelman) και στην ισοπέδωση του κλάδου μεταποίησης; Πώς μπορούν να πετύχουν απεργίες όταν το εργοστάσιο δεν παράγει και αντί κερδών έχει τεράστιες ζημιές; Επειδή λοιπόν ομιλούμε για την πραγματική οικονομία στις σημερινές συνθήκες και τα υφιστάμενα πλαίσια, αντί να καθαρίζουμε με ανέξοδες υποσχέσεις, καλά θα κάνουν όλοι, αντί να συνεδριάζουν ακατάπαυστα και ανούσια, να στρώσουν κάτω τον πισινό τους, να τρίψουν το κεφάλι τους και να συνεργαστούν με ειδικούς για καινοτόμες ιδέες που να μπορούν να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν. Οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως ο κάθε εργαζόμενος σε οποιαδήποτε επιχείρηση, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους κομματικούς γραφειοκράτες τι γίνεται και ξέρει πως χωρίς ζήτηση δεν υπάρχει παραγωγή, ούτε θέση εργασίας γι' αυτόν.
dchristou52@gmail.com
http://www.avgi.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου