Το “πρόζεκτ Κασσελάκης”, “φυτεμένο” ή “τυχαίο”, λειτουργεί καλά μέχρι στιγμής. Καλά, φυσικά, για όσους θέλουν το σημερινό στάτους κβο, δηλαδή τη διαιώνιση της κυβερνητικής κυριαρχίας ΝΔ-Μητσοτάκη.
γράφει ο Γιώργος Καρελιάς
Για το “φαινόμενο” ή το “εγχείρημα” Κασσελάκη δίνονται δυο εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την πρώτη, δεν υπήρχε τίποτα προσχεδιασμένο, “προέκυψε στην πορεία” και οφείλεται στις εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή οι άλλοι υποψήφιοι (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς) κουβαλούσαν παλιές αμαρτίες και απλώς θα ανακύκλωναν την εσωκομματική μιζέρια, κάποιοι επένδυσαν στο “νέο και άγνωστο”, που θα μπορούσε να τα υπερβεί αυτά και να φέρει την πολυπόθητη “ανάκαμψη”.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εξήγηση, ο Κασσελάκης “ωθήθηκε” στην ελληνική πολιτική σκηνή από δύο αμερικανικά (γνωστά) ιδρύματα κι ένα ελληνικό, πασίγνωστο. Κάπως έτσι βρήκε θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μη εκλόγιμη θέση.
Και η θέση του Αλέξη Τσίπρα σε όλα αυτά; Υπάρχουν, επίσης, δύο θεωρίες και εξηγήσεις.
Η πρώτη λέει ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέτρεψε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, αλλά δεν πίστευε ότι θα έχει τέτοια εξέλιξη και ότι, τελικά, θα εκλεγόταν. Ήθελε απλώς να “κοντύνει” την Έφη Αχτσιόγλου, η εκλογή της οποίας θεωρούνταν βέβαιη. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν την εκδοχή, οι εξελίξεις “ξέφυγαν” από τον Τσίπρα.
Η δεύτερη θεωρία ή εξήγηση λέει ότι, χωρίς την υποστήριξη του Τσίπρα, δεν θα υπήρχε Κασσελάκης. Αν προσέξει κανείς τα πρόσωπα που “πήραν στην πλάτη τους” τον Κασσελάκη -όλα πολύ κοντά στον παραιτηθέντα αρχηγό- καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Τσίπρας δεν ήταν ουδέτερος. Άλλωστε, όλο και περισσότεροι πλέον πιστεύουν ότι η φράση του Στέφανου Κασσελάκη “με φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας” ούτε τυχαία ήταν και την αλήθεια λέει.
Σας παρέθεσα τις δύο εκδοχές που κυκλοφορούν. Γενικά απεχθάνομαι τις θεωρίες συνωμοσίας και πιστεύω στις πιο απλές εξηγήσεις. Αλλά τώρα δεν αποκλείω τίποτα. Ο καιρός και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν- γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα- θα δείξουν.
Ανεξάρτητα, πάντως, από θεωρίες και εξηγήσεις, το “πρότζεκτ Κασσελάκης” (η λέξη “πρότζεκτ” έχει δυο-τρεις ερμηνείες…), εξ αντικειμένου οδηγεί στις εξής εξελίξεις.
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς ατέρμονες συγκρούσεις. Ήδη άρχισαν. Η υπόθεση Τζουμάκα είναι μόνο η αρχή. Η εκλογική συρρίκνωση του είναι βέβαιη. Έχει ήδη αρχίσει. Ο δημοσκόπος-εκλογολόγος του κόμματος Κώστας Πουλάκης ενημέρωσε ήδη τον αρχηγό Κασσελάκη και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το πανελλαδικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε λίγο κάτω από το 13% (18% ήταν στις βουλευτικές του Ιουνίου). Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά και το ΚΚΕ κινείται περί το 10%.
Δεύτερον, αν η πορεία αυτή συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει από τη δεύτερη θέση. Σε πρώτη φάση αυτό μπορεί να στηριχθεί μόνο δημοσκοπικά. Αλλά η ηγεσία του να αμφισβητήσει τις δημοκοπήσεις και να περιμένει τις ευρωεκλογές του Μαίου του2024. Μέχρι τότε θα έχει γίνει το εσωτερικό ξεκαθάρισμα, είτε με αποχωρήσεις είτε με διαγραφές. Ετσι ο κ. Κασσελάκης και οι περί αυτόν θα έχουν τον ολοκληρωτικό έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα είναι πλέον τρίτο ή και τέταρτο κόμμα. Ναι, το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται , καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ψηφοφόρους περισσότερο προς το ΚΚΕ και λιγότερους προς το ΠΑΣΟΚ.
Τρίτο και σημαντικότερο αποτέλεσμα του «εγχειρήματος» Κασσελάκη θα είναι η διαιώνιση της κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσες απώλειες κι αν έχουν -και θα έχουν- λόγω της φθοράς από την άσκηση της εξουσίας, η απόσταση που θα τους χωρίζει από τους αντιπάλους τους θα είναι χαώδης. Με τρία μικρομεσαία κόμματα-ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ- που θα κινούνται μεταξύ του 10% και του 20%, η κυριαρχία Μητσοτάκη θα είναι αδιατάρακτη.
Αν αυτό επιδίωκαν όσοι “φύτεψαν” τον Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του “στόχου”. Δυστυχώς, εδώ η συνωμοσιολογική ερμηνεία των γεγονότων δένει με την αντικειμενική πραγματικότητα.
Πώς μπορεί να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη; Η πρώτη απάντηση είναι ότι “δεν μπορεί”. Διότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με Κασσελάκη επικεφαλής, είναι δρομολογημένες. Η πιθανότητα να έχουμε κάτι άλλο (πχ “οικειοθελής” αποχώρησή του, με παρέμβαση Τσίπρα) είναι μάλλον αμελητέα. Η πιθανότητα να έχουμε κάτι άλλο στην αντιπολίτευση (πχ δημιουργία μιας νέας μεγάλης παράταξης, που θα υπερβαίνει τα σημερινά μικρομεσαία κόμματα) φαίνεται, επίσης, αδύνατη.
Εν κατακλείδι, το “πρόζεκτ Κασσελάκης”, “φυτεμένο” ή “τυχαίο”, λειτουργεί καλά μέχρι στιγμής. Καλά, φυσικά, για όσους θέλουν το σημερινό στάτους κβο, δηλαδή τη διαιώνιση της κυβερνητικής κυριαρχίας ΝΔ-Μητσοτάκη. Για όλους τους άλλους ισχύει η, πολυφορεμένη αλλά πολύ εύστοχη επί του προκειμένου, ρήση “μωραίνει Κύριος ους βούλεται απολέσαι“…
ΥΓ: Για το πόσο προοδευτικός και αριστερός είναι ο Κασσελάκης, μιλάνε τα δικά του γραπτά. Όπως μιλάει και η απάντησή του γι’ αυτά. Δείτε εδώ.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου