Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Το δεξιό copy paste του Κασσελακη για το Ιράν

 


Μια ανακοίνωση – αντίγραφο η απόπειρα διόρθωσης και ο ρόλος του Ευάγγελου Αποστολάκη

γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Οι πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη εξέθεσαν για μία ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση – αντίγραφο με αυτή της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιραν στο Ισραήλ!

 

Η απόπειρα που κατέβαλε στην συνέχεια για να «διορθώσει» την εικόνα ήταν μάλλον επιβεβαιωτική για το ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου ενστερνίζεται προσεγγίσεις ακραίων κύκλων του λεγόμενο «δυτικού στρατοπέδου». Κάτι άλλωστε που φρόντισε να …εξάρει με τηλεοπτικές δηλώσεις του ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Στοιχείο που αποτελεί διαφοροποίηση με τις θέσεις που εξέφραζε διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα αυτά.

 

 

Το copy paste

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια. Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

 

 

«Κοινός τόπος» αμφότερων των ανακοινώσεων η υιοθέτηση της ίδιας ρητορικής για το Ιραν και η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην τακτική του Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς αμάχων.

 

Το …copy paste των δύο ανακοινώσεων, φαίνεται να οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει μία νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτή αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως «καλώ το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή τη συγκυρία, και συντάσσομαι με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν». Επίσης ανέφερε πως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε « πρέπει να δράσουν τώρα για να διαφυλάξουν την περιφερειακή ασφάλεια και να εξασφαλίσουν μια άμεση διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Γάζα». Έκανε μάλιστα λόγο και για «μια μόνιμη λύση ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα».

 

Έχει …παρελθόν

Η …διορθωτική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη όμως κάθε άλλο παρά μπόρεσε να «καλύψει» το ποια ήταν τα αρχικά αντανακλαστικά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και την ταυτόσημη προσέγγιση στο ζήτημα αυτό με εκείνη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα  έχει αυτή την περίοδο μία ηγεσία στην οποία ασκείται κριτική για «προθυμία» αντιστοίχησης με τις πλέον επιθετικές τάσεις στο δυτικό στρατόπεδο, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται για τον Στέφανο Κασσελάκη μια τάση πλήρους εναρμόνισης με τέτοιου είδους αντιλήψεις. Θυμίζουμε ότι ακόμη και στην πρώτη συνεδρίαση της (ενιαίας τότε) κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στις 2 Νοεμβρίου του 2023 είχε προκαλέσει αίσθηση η υιοθέτηση επιχειρημάτων «αμερικάνικου τύπου» για το Ιράν. Μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αναφερθεί στην Τεχεράνη μιλώντας για «τον επικίνδυνο ρόλο του Ιράν, και στην Ουκρανία, απέναντι στην αιματηρή και παράνομη εισβολή της Ρωσίας»!

 

Ο σύμβουλος

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν λένε ότι σημαντικό (αν όχι τον πιο σημαντικό) ρόλο στην διαμόρφωση των θέσεων του Στέφανου Κασσελάκη για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής παίζει ο βασικό του σύμβουλος: Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

Ένας στρατιωτικός που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι ενστερνίζεται σε σημαντικό βαθμό τις αξίες και προτεραιότητες της Βορειοατλαντικής συμμαχίας (ΝΑΤΟ) και εμφορείται από αυτές τις αντιλήψεις.

 

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης μετέχει σχεδόν σε όλα τα fora διαμόρφωσης της πολιτικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενώ παράλλήλα είναι ιδιαίτερα ενεργός σε ζητήματα ελληνο-ισραληλινής φιλίας.

 

Είναι ενδεικτικό πως δεν είχε διστάσει να φωτογραφηθεί χαμογελαστός σε αναμνηστικό στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ισραηλ ακριβώς την περίοδο που είχαν ξεκινήσει οι ανηλεείς βομβαρδισμοί στην Λωρίδα της Γάζας.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *