γράφει ο Παντελής Μπουκάλας
Μετά την απόλυση του κ. Σταύρου Παπασταύρου και του κ. Γιάννη Μπρατάκου και τη μη αντικατάστασή τους από χαρτοφυλακιούχους ισότιμούς τους, ικανοποιήθηκε η πάγια κοινωνική αξίωση για ευέλικτο και ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο.
Ιδού, είμαστε ήδη δύο θώκους μείον. Κι αν συνεχιστούν οι διορθωτικές διατεταγμένες «πρωτοβουλίες» υπουργών, ίσως φτάσουμε να χωράνε άνετα όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στις εθιμικές φωτογραφίες.
Ο όρος «επιτελικό κράτος» ξεχάστηκε πια από όσους τον εισήγαγαν με αυτοθαυμαστική οίηση τον Αύγουστο του 2019. Επειτα από μια ατυχή πενταετία, η μετωνυμία αυτή του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους αμφισβητίες του, με απαξιωτική ή και χλευαστική διάθεση.
Αν λοιπόν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα όνομα για τον χθεσινό αναμεγαρισμό, δηλαδή τις «εσωτερικές αναδιατάξεις» στο Μέγαρο Μαξίμου, το «επιβοριδικό κράτος» δεν θα ακουγόταν άστοχο ούτε πρωταπριλιάτικο. Αλλωστε, αντίθετα με τον ποιητικό ισχυρισμό του Τ. Σ. Ελιοτ πως «ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός», για τον υπουργό Επικρατείας της έρμης χώρας μας κ. Μάκη Βορίδη ο Απρίλιος ήταν πάντα ο μήνας ο καλός.
Μάρτιο προς Απρίλιο του 1985 διορίστηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο γενικός γραμματέας της Νεολαίας της φιλοχουντικής ΕΠΕΝ. Απρίλιο του 1994 έγινε πρόεδρος του νεόκοπου Εθνικού Μετώπου. Στις 21 Απριλίου 2007, στα σαραντάχρονα της χούντας, συμμετείχε σε συνεστίαση σε καφενείο της Παλλήνης, διακοσμημένο με αφίσες του φοίνικα και των δικτατόρων.
Και Πρωταπριλιά του 2024, ακριβώς τριάντα χρόνια από την ίδρυση του ακροδεξιότατου Εθνικού Μετώπου, αναλαμβάνει πλέον και τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης και των οργάνων της, θα συμμετέχει δε και στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Ινα πληρωθεί το ρηθέν ότι η δημοκρατία έχει μεγάλη καρδιά και μικρή μνήμη.
Ναι, φυσικά. Οι άνθρωποι δικαιούνται τα λάθη και τις υπερβολές τους, ιδίως στη θερμή νιότη τους (το 2007, λ.χ., ο κ. Βορίδης ήταν μετέφηβος 43 ετών). Και κυρίως, δικαιούνται να ωριμάζουν διά της αναθεωρήσεως και της αυτοκριτικής. Η αυστηρότερη αυτοκριτική του κ. Βορίδη ήταν η προ ετών δήλωσή του ότι τυγχάνει «εθνικοφιλελεύθερος». Τεκμαίρεται, λοιπόν, ότι η κυνική αποπομπή από τον πρωθυπουργό «στυμμένων» ή καμένων στελεχών ισοφαρίζεται από την επίσης κυνική αξιοποίηση παράδοξων «κεντροδεξιών», όπως οι του ΛΑΟΣ. Δύο αρνητικά ίσον ένα θετικό. Πάντα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου