Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ με Μπελέρη ή χωρίς;

 

 


 Σήμερα ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τελειώνει το σίριαλ με την υποψηφιότητα Μπελέρη.

 

γράφει η Βασιλική Σιούτη

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ στα μέλη του κόμματος το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών ο πρωθυπουργός, για τις τελευταίες δέκα θέσεις, ενώ πρωταγωνιστής στις σχετικές συζητήσεις παραμένει ο έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη.

 

Η συζήτηση για την «υποψηφιότητα Μπελέρη» στις ευρωεκλογές έχει γίνει σίριαλ τελευταία και σήμερα αναμένεται να κλείσει οριστικά με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, καθώς η τροπή που έχει πάρει ως εκκρεμότητα δεν ωφελεί κανέναν.

 

Οι εισηγήσεις που δεχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολλές και διαφορετικές. Κυρίως όμως υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει στην υπόθεση Μπελέρη, γιατί είναι ένα κορυφαίο ζήτημα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και θα στείλει λάθος μήνυμα αν κάνει πίσω, και όσοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ασχολείται μαζί του, γιατί αυτό ενοχλεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που το έχει πάρει (και) προσωπικά, σχεδόν ως βεντέτα, και δυσχεραίνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

 

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν κυρίως ο Σταύρος Παπασταύρου (που αποπέμφθηκε πρόσφατα), ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος και ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και –κάποιοι λένε, χωρίς να επιβεβαιώνεται– η Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι πόνταραν στην υποψηφιότητα Μπελέρη, καθώς αναζητούσαν εναγωνίως το πρόσωπο για τις λίστες που θα μπορούσε να συσπειρώσει το δεξιό και πατριωτικό απογοητευμένο κοινό της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που θεωρούν υποχώρηση την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα άφηνε το πεδίο ελεύθερο στη Χειμάρρα, όπως επιθυμεί και δεν έκρυψε ποτέ ο Εντι Ράμα, μαζί με όσους εποφθαλμιούν τις περιουσίες της μειονότητας και επιδιώκουν να περάσουν σε συγκεκριμένα, φιλικά προς την αλβανική κυβέρνηση, επιχειρηματικά συμφέροντα για την τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής.

 

Διπλωματική πηγή επισημαίνει ότι «ο Μπελέρης εξελέγη από τους πολίτες της Χειμάρρας για δήμαρχος, καταδικάστηκε χωρίς στοιχεία και δίνει μία μάχη εδώ και καιρό για να επιστρέψει στη θέση για την οποία τον επέλεξαν οι συμπολίτες του». «Πώς θα τον πάρουν κάποιοι τώρα για να τον στείλουν στην Ευρωβουλη, εγκαταλείποντας αυτήν τη μάχη; Θα ήταν μεγάλο λάθος. Μια "απόδραση" στην Ευρωβουλή αφήνει τον νομικό αγώνα του στη μέση, έναν αγώνα με μεγάλη σημασία και συμβολισμούς που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας» αναφέρει.

 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και αρκετοί στη μειονότητα της Χειμάρρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από την αρχή με σκεπτικισμό τις φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, κάποιοι πόνταραν στην υποψηφιότητα Μπελέρη, καθώς αναζητούσαν εναγωνίως το πρόσωπο για τις λίστες που θα μπορούσε να συσπειρώσει το δεξιό και πατριωτικό απογοητευμένο κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η ΝΔ έχει απώλειες δεξιών ψηφοφόρων, με μεγαλύτερο πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα. Μία υποψηφιότητα με «πατριωτικά» χαρακτηριστικά θα μπορούσε ίσως να σταματήσει τις απώλειες,  αυτό ήταν το σκεπτικό, και πλην του Μπελέρη δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο άλλο πρόσωπο με αυτούς τους συμβολισμούς που ήθελαν, ώστε να προκαλέσουν ενθουσιασμό στο κοινό αυτό και να το συσπειρώσουν.

 

Τα διαρκή, ωστόσο, πήγαινε-έλα με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του προκάλεσαν διάφορα προβλήματα και ανέδειξαν τις διενέξεις. Έχουν διαμορφωθεί δύο «στρατόπεδα» που υπερασπίζονται ένθερμα τη μία ή την άλλη άποψη, οπότε ό,τι και να ανακοινωθεί σήμερα, στο ένα στρατόπεδο θα υπάρξει απογοήτευση. Δεν αποκλείεται όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρύβει εκπλήξεις στη σημερινή ανακοίνωση.

 

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή στο επιτελείο του έψαχναν μία πολιτική υποψηφιότητα με τη βαρύτητα εκείνη και τους συμβολισμούς που θα κάνουν τη διαφορά, καθώς τα πρόσωπα που μπαίνουν στη λίστα παίζουν και αυτά έναν σημαντικό ρόλο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *