Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

 


Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανακοίνωσε η ΔΕΗ με ένα ποσό που φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ. Mετά την συγκεκριμένη κίνηση, έγινε γνωστό ότι το Δημόσιο θα μειώσει το ποσοστό του από 51% στο μειοψηφικό ποσοστό του 33%, προχωρώντας επί της ουσίας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

 

Tο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, προχώρησε απόψε στην ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Spear κατέθεσε προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει ανάληψη χρέους ύψους 804 εκατ.).

 

 

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου και στην οποία αναμένεται να ληφθεί η απόφαση και για την απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

 

Σε ότι αφορά το ποσοστό του Δημοσίου, το Υπερταμείο που κατέχει το 34% των μετοχών και το ΤΑΙΠΕΔ (θυγατρική του) που κατέχει το 17% των μετοχών, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την συμμετοχή τους με το ποσοστό του δημοσίου να αναμένεται στο 33% (blocking minority). Η τελική απόφαση θα ληφθεί επίσης στην Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου.

 

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ «θα εξετάσουν, σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές». 










πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *