Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Η «συγκίνηση» του αντιπεριφερειάρχη

 


γράφει η Ναταλί Χατζηαντωνίου

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στις φυλακές, είτε αφορούν εκδηλώσεις που οργανώνουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, είτε αφορούν ειδικές παραστάσεις γνωστών σχημάτων, είναι μια προσφορά περισσότερο και από αξιόλογη. Δεν χρειάζεται καν να αναλύσει κάποιος τι μπορεί να σημαίνει για κρατούμενους -κάποιοι εκ των οποίων δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μυηθούν ή να έρθουν σε επαφή επί χρόνια με το θέατρο, τη μουσική ή τη λογοτεχνία- η δυνατότητα να τους προσφέρεις τροφή για σκέψη και προβληματισμό ή να τους κάνεις ακόμα και συμμέτοχους στην προετοιμασία μιας τέτοιας διαδικασίας.

 

Θα ήμασταν ως εκ τούτου ευτυχείς εάν οι Περιφέρειες επεδείκνυαν συστηματικά την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στην παράσταση «Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς», την οποία ετοίμασε και σκηνοθέτησε στις φυλακές Τριπόλεως ο Δημήτρης Λιγνάδης κρατώντας ο ίδιος τον ρόλο του, αδικημένου άλλωστε, «Κολοκοτρώνη». Το γεγονός όμως ότι η Περιφέρεια έθεσε την παράσταση υπό την αιγίδα της είναι συζητήσιμο, ελλείψει μάλιστα τέτοιων ευαισθησιών στο «παλμαρέ» και της ιδίας και άλλων Περιφερειών.

 

Επέλεξε να κάνει την αρχή με την παράσταση του Λιγνάδη και θα ακολουθήσουν κι άλλα; Θα δούμε. Επίσης το γεγονός ότι την παράσταση που ανέβηκε την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησε μεταξύ πολλών κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, σπεύδοντας αργότερα να δηλώσει στα κανάλια τη «συγκίνησή» του είναι ακόμα πιο συζητήσιμο. Και βέβαια το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα κανάλια έδωσαν τόση έμφαση στη συγκίνηση είναι φουλ συζητήσιμο.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν είναι έγκλειστος στις φυλακές της Τρίπολης και υπόδικος με κατηγορία που θέτει υπό αμφισβήτηση τις ικανότητές του να συγκινεί ως σκηνοθέτης και ηθοποιός. Αν είχε τέτοια έφεση στο θέατρο ο αντιπεριφερειάρχης, θα το ήξερε και θα μπορούσε να συγκινηθεί και την εποχή που ο Λιγνάδης, ελεύθερος, έδινε τα πολύ αξιόλογα -κατά πολλούς κορυφαία- δείγματα της καλλιτεχνικής του ικανότητας. Εγκλειστος όμως είναι ο Λιγνάδης γιατί κατηγορείται για άλλου είδους «ικανότητες». Οσο για τη «συγκίνηση», μερικοί που λόγω ρεπορτάζ έχουμε εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση έχουμε θεατρικές ιστορίες να πούμε στον αντιπεριφερειάρχη και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να κλάψουν με πραγματικό μαύρο δάκρυ. Δεν έχουν όμως πρωταγωνιστή τον Κολοκοτρώνη, αλλά ανηλίκους.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *