Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Ο κυβερνητικός γρίφος

 


Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Όλαφ Σολτς, κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με το 25,7% των ψήφων, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 24, 1%, με το χαμηλότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του.

 

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Πράσινοι (GRÜNE) με 14,6%, ακολουθούμενοι από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 11,5% ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πέμπτη με 10,4%. Το αριστερό Ντε Λίνκε έλαβε το οριακό 4,9-5%

 

Γρίφος ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός

 

Με αυτά τα αποτελέσματα, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού με νέο καγκελάριο στο τιμόνι. Η Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τον διορισμό νέου καγκελαρίου την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Μαθηματικά υπάρχουν αρκετές πιθανές τριμερείς κυβερνητικές συνεργασίας, αλλά οι πιο ρεαλιστικές επιλογές μειώνονται σε δύο: ο λεγόμενος συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη» (SPD, Πράσινοι, FDP) και Τζαμάικα (CDU / CSU, Πράσινοι και FDP). Οι Πράσινοι εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεννοηθούν περισσότερο με τον Όλαφ Σολτς. Το FDP δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, με τον ηγέτη του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ.

 

Η πολιτική διαδρομή του Σολτς

 

Ο 59 ετών Σολτς από το 2007 ως το 2009 διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και από τις 7 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2018 δήμαρχος του Αμβούργου. Ο Σολτς είναι από το 2009 ένας από τους αναπληρωτές προέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, καθώς και πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο Αμβούργο. Από τις 13 Φεβρουαρίου 2018 είναι ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD.

 

Από γραμματέας του SPD "σκαρφάλωσε" στην εσωκομματική ηγεσία ως υπουργός Εσωτερικών και σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ο Όλαφ Σολτς είχε το προφίλ ενός μετριοπαθούς αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος σχεδιάζει να κάνει πράξη τις "προφητείες" των τελευταίων δημοσκοπήσεων και να γίνει ο επόμενος καγκελάριος του SPD, 16 χρόνια μετά τον μέντορά του, Γκέρχαρντ Σρέντερ.    









πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *