Τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 "Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις" δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι πολίτες να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με ζητήματα αυθαίρετης δόμησης.
 
Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η εν λόγω προθεσμία δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου "Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος", ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.
 
Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια ημερίδας του δήμου Λαυρεωτικής, "με την ευθύνη της πολιτείας και του πελατειακού κράτους δημιουργήθηκαν τετελεσμένες αντιφάσεις, που αυτή την στιγμή ταλανίζουν όλη την χωροταξία της Ελλάδας και ιδιαίτερα την διαχείριση των δασών μας".
 
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο φαινόμενο "δαντέλα", δηλαδή μια κατάσταση κατά την οποία στα πλαίσια ενός δασικού χάρτη υπάρχουν οικισμοί ολόκληροι με ανάμικτα νομιμοποιημένα και μη νομιμοποιημένα ακίνητα.
 
"Όσοι λοιπόν φαντάζονται ότι με την απλή κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων, λύνεται το πρόβλημα, είναι γελασμένοι, διότι στην πράξη θα κατεδαφιστούν ορισμένα, αλλά θα παραμείνει ένα μεγάλο ποσοστό αυθαιρέτων που θα ρυμοτομηθεί γιατί θα χαθεί ο δασικός χαρακτήρας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Πρόσθεσε δε, ότι "δεν είναι ξεχωριστά δηλαδή τα νομιμοποιημένα από τα μη νομιμοποιημένα, γιατί δεν υπάρχει ομοιογένεια. Άρα, αν αυτή τη στιγμή προχωρούσαμε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις με κατά περίπτωση χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό, δεν θα οδηγούμασταν πουθενά".
 
"Αυτά τα ζητήματα λύνουμε με τον καινούργιο νόμο" τόνισε ο κ. Τσιρώνης, με τον οποίο, όπως είπε, "πρώτα απ' όλα οριοθετούμε το πρόβλημα με τα ιώδη περιγράμματα, οπότε κυρώνουμε όλον τον υπόλοιπο δασικό χάρτη, ώστε να μην εμφανιστεί το φαινόμενο, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι εκκρεμότητες να συνεχίζεται η αυθαιρεσία".
 
Πρόσθεσε επίσης, ότι "θα καταγράφεται τι ποσοστό ενός οικισμού έχει βάσιμα εμπράγματα δικαιώματα και άρα πρέπει να ρυμοτομηθεί, ή αντίθετα, εμπεριέχει εντελώς αυθαίρετα τα οποία είναι καταπατημένα οπότε πρέπει να κατεδαφιστούν".
 
"Δεν μπορούν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε μια πολυετή ομηρία, περιμένοντας ένας προς έναν, αν θα χαρακτηριστούν ή όχι, δασικά τα ακίνητά τους. Θα αντιμετωπιστεί η κάθε τέτοια οντότητα συνολικά, και όσοι έχουν δίκιο θα το βρούνε αφού θα αντιμετωπιστούν ως σύνολο", ανέφερε.
 
Καταλήγοντας ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι "το όλο ζήτημα λύνεται σύντομα, δίκαια, με ισονομία για όλους και χωρίς να μπορεί να υπάρχει πελατειακή σχέση".
 
Σημειώνεται ότι η ισχύ του παλαιού Νόμου λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, ύστερα και από την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ