Η κυβέρνηση συνέστησε μια πολύ πρωτότυπη επιτροπή που ονομάζεται επιτροπή διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή η επιτροπή θα ανοίξει τη συζήτηση για το ζήτημα αυτό. Αλλά ποια συζήτηση; Πού θα την ανοίξει;
γράφει ο Απόστολος Διαμαντής
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Το Σύνταγμα δεν αναθεωρείται σε κομματικές συνεδριάσεις, ούτε σε δημοτικές συνελεύσεις, ούτε σε λαϊκές συγκεντρώσεις, ούτε πουθενά αλλού. Διότι το πολίτευμά μας δεν είναι Λαϊκή Δημοκρατία, ούτε Εθνικο-σοσιαλιστικό, ούτε Σοβιετικό, να εμπλέκονται οργανωμένες ομάδες στην νομοθετική εξουσία. Είναι αστικό το καθεστώς μας και επομένως προσδιορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα ο τρόπος αναθεώρησής του.
Φυσικά, τίθεται το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία αυτή. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον ρόλο του Κοινοβουλίου. Υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει από μια επιτροπή της Βουλής, όπως γινόταν ανέκαθεν, η οποία θα φρόντιζε να ανοίξει τις εργασίες της απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο επιστημονικό κοινό. Το ζήτημα της λαϊκής συμμετοχής στη διαδικασία θεραπεύεται από την συμμετοχή στη διαδικασία των λαϊκών αντιπροσώπων, δηλαδή των βουλευτών.
Η κυβέρνηση όμως ξεκίνησε από τη δημιουργία εξωκοινοβουλευτικής επιτροπής διαλόγου. Αυτό δεν είναι δική της δουλειά. Επιτροπές διαλόγου για το Σύνταγμα θα μπορούσε να συστήσει ο Σύριζα όσες θέλει. Ο πρωθυπουργός όφειλε να υποβάλλει αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος. Την επιτροπή αναθεώρησης συγκροτεί η Βουλή, όχι η κυβέρνηση. Δεν αναθεωρεί το Μαξίμου το Σύνταγμα.
Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση έχει την τάση να αφουγκράζεται το λαό, όπως θάλεγε και ο πρόεδρος του ΣτΕ και έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί σ’ αυτόν για το ζήτημα. Με ποιον θα απευθυνθεί; Με έναν πρόεδρο επιμελητηρίου, έναν ηθοποιό και τον περιφερειάρχη Λάρισας; Τι σχέση έχουν οι άνθρωποι αυτοί με το Σύνταγμα; Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε να καλέσει και ένα πρόεδρο ΠΑΕ, έναν τραγουδιστή, έναν καναλάρχη και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Είναι σαν να ερχόταν το 1975 ο Κ. Καραμανλής να φτιάξει σύνταγμα και να μην διόριζε επιτροπή με τον Τσάτσο, τον Μαγκάκη και τον Ηλιού, αλλά με τον Νίκο Κούρκουλο και τον Δήμαρχο Τρικάλων. Γίνεται; Όχι.
Φυσικά, οι επιτυχημένοι αυτοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να ανοίξουν κανένα διάλογο για το Σύνταγμα, διότι δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Πρόκειται για μια σύνθετη νομικο-πολιτική διαδικασία, που δεν εμπίπτει στη σφαίρα των ενδιαφερόντων τους. Επιπλέον, διαπιστώνουμε, πως στην επιτροπή αυτή δεν προϊσταται καν συνταγματολόγος, αλλά ένας πολιτικός επιστήμονας.
Με τούτα και με κείνα καταλάβαμε τι γίνεται: απλώς η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και νέο μέτωπο συζητήσεων, ώστε να τραβήξει την προσοχή μας και να μην προσέξουμε τον ειρηνοδίκη πλειστηριασμών που εργάζεται πυρετωδώς. Εμείς θα κοιτάζουμε αμέριμνοι την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ετοιμάζουν ο Αγοραστός με τον Μίχαλο.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου