γράφει ο Απόστολος Διαμαντής
Η «Αυγή» δημοσίευσε την Κυριακή μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες προτιμούν μια κυβέρνηση ΝΔ αντί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν τον Μητσοτάκη καταλληλότερο πρωθυπουργό από τον Τσίπρα, πιστεύουν πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν και αποτελούν κίνδυνο για την Ελλάδα, θεωρούν πως η χώρα κινείται εντελώς λάθος, πως η κυβέρνηση τους έχει πλήρως απογοητεύσει και επιπλέον ζητούν άμεσα πρόωρες εκλογές!
Το δημοσίευμα αυτό αξίζει ειδικού σχολιασμού. Πρώτον, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα αντικειμενικότητας στην εφημερίδα, η οποία παρότι είναι ουσιαστικά η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις αποφασίζει να δημοσιεύσειαποτελέσματα έρευνας που δείχνουν υπεροχή της ΝΔ και αποδοκιμασία της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να μην έχει πλέον πολιτική νομιμοποίηση.
Επειδή όμως στην Ελλάδα δύσκολα αποδεχόμαστε το προφανές, συνήθως αναζητούμε πάντα πολιτικές σκοπιμότητες πίσω κάθε δημοσίευμα. Δεν δεχόμαστε - και όχι αναίτια - επ'ουδενί την πιθανότητα μιας έντιμης δημοσιογραφικής δουλειάς. Και επειδή αυτό στην Ελλάδα είναι κοινός τόπος, ας δούμε τα διάφορα σενάρια σκοπιμοτήτων για το δημοσίευμα της «Αυγής».
- Αυτό που υιοθέτησαν σχεδόν όλοι οι αναλυτές, είναι πως η «Αυγή» θέλει να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος, το σωστό κλίμα για έναν ριζικό ανασχηματισμό. Προβάλλοντας την υπεροχή της ΝΔ λύνει, λένε, τα χέρια του Τσίπρα να επιβληθεί σε έναν πανικόβλητο πολιτικά χώρο. Η ερμηνεία αυτή δεν στέκει και πολύ καλά από λογική. Ένας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να επαινέσει την αντιπολίτευση για να κάνει ανασχηματισμό, ακόμη και εάν πρόκειται να αλλάξει το σύνολο του υπουργικού του συμβουλίου. Είναι αποκλειστικό του προνόμιο. Δική του είναι η κυβέρνηση. Εξάλλου, ήδη η κοινή γνώμη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως η κυβέρνηση σέρνεται, δεν πάει καλά με τους στόχους της και πως η ΝΔ έχει πάρει κεφάλι. Οπότε, η εκδοχή αυτή δεν ευσταθεί.
- Το δεύτερο σενάριο είναι πως η «Αυγή» κάνει αντιπολίτευση στο Μαξίμου. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη, καθώς οι τακτικοί πολιτικοί στόχοι του κόμματος και της κυβέρνησης δεν ταυτίζονται. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενδιαφέρονται πρωτίστως να μακροημερεύσουν στην εξουσία, ενώ το κόμμα ενδιαφέρεται πρωτίστως να διατηρήσει την επαφή του με τις μάζες και κυρίως με τα λαϊκά στρώματα που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι απογοητευμένα. Οπότε, είναι πιθανόν να έχει διαμορφωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη, πως θα πρέπει σε σύντομο χρόνο, εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακάμψει και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, να πάμε σε πρόωρες εκλογές, ώστε το κόμμα να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του και να μην διαρήξει οριστικά τις σχέσεις του με τους ψηφοφόρους του, εφαρμόζοντας ένα πρόγρμμα που δεν κινείται στην πολιτική λογική της Αριστεράς. Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει λογική βάση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια ριζική διαφοροποίηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης; Αυτό μπορούμε με ακρίβεια να το περιγράψουμε. Η δημοσκόπηση αυτή τίναξε στον αέρα την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης πως οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν την ΝΔ να κυριαρχεί ήταν προϊόν σκοπιμοτήτων, όσων θέλουν άμεση πτώση της κυβέρνησης. Η «Αυγή» πιστοποίησε με τον πιο έγκυρο τρόπο τη νέα πολιτική πραγματικότητα.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης όχι μόνον δεν διευκολύνουν τον Τσίπρα στον ανασχηματισμό, αλλά τον μετατρέπουν σε μια κίνηση πανικού και επομένως τον αμφισβητούν πριν καν γίνει.
Μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα, την ώρα που η Τουρκία έφτασε να αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, που η Γερμανία αποκλείει ρύθμιση του χρέους για τα επόμενα 2 χρόνια, που επιμένει στα υψηλά πλεονάσματα, που ακυρώνει ουσιαστικά την πιθανότητα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την ώρα που το προσφυγικό ξαναγίνεται ανεξέλεγκτο και τα λαϊκά εισοδήματα μειώνονται, ενώ οι πλειστηριασμοί έρχονται, την ώρα που γίνονται όλα αυτά, είναι απολύτως λογικό να αναπτύσσονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις για οδό διαφυγής.
Υπάρχει τέτοια οδός; Πάντα υπάρχει στην πολιτική οδός διαφυγής, που θα κρατάει τις πολιτικές σου δυνάμεις ακέραιες. Μόνον στον πραγματικό πόλεμο μπορείς να παγιδευτείς και να χάσεις όλους τους άντρες σου.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου