Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Η «αναγκαστική συμβίωση» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία και τα όρια Τσίπρα-Καμμένου


Περίπλοκο είναι το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στο εσωτερικό κι ενώ οι εξελίξεις για το Σκοπιανό τρέχουν. Η επιστροφή Τσίπρα από το Νταβός σηματοδοτεί εξελίξεις ως προς την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών - με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ενώ κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η ενδοκυβερνητική αρμονία, η οποία έχει διαταραχθεί με αφορμή τις θέσεις του Πάνου Καμμένου για τη χρήση του όρου «Μακεδονία».



γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης


Προς τούτο, άλλωστε, η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου το πρωί στο Μαξίμου ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε άμα τη επιστροφή του ο πρωθυπουργός, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μίνι υπουργικό συμβούλιο.

Την αναταραχή επιβεβαιώνει και το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές και τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παρά την προσπάθεια των... ψυχραιμότερων να παρέμβουν με πυροσβεστικές διαθέσεις. Οι αναταράξεις είναι μάλιστα τόσο έντονες, ώστε σήμερα εκδηλώθηκε και το πρώτο ρήγμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Παναγιώτη Σγουρίδη να «αδειάζει» τον βουλευτή, Δημήτρη Καμμένο για τις δηλώσεις που έκανε κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ («εμείς δεν κάνουμε παρέα με αναρχικούς ούτε με τον Ρουβίκωνα και δεν πετάμε την εικόνα της Παναγιάς στα σκουπίδια ούτε υποδεχόμαστε τον Κουφοντίνα έξω από τη φυλακή»). «Οι απόψεις του Δημήτρη Καμμένου δεν εκφράζουν τους ΑΝΕΛ», είπε στον Antenna ο κ. Σγουρίδης.

Από τη δική του πλευρά, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν θα πέσει από τους ΑΝΕΛ», ωστόσο διαχώρισε και εκείνος τη θέση του από τους συναδέλφους του, καθώς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.



Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Πάνο Σκουρλέτη, και ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «προσωπικές» τις απόψεις του Πάνου Καμμένου και ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αποδεχθεί τις θέσεις της κυβέρνησης. Ενώ και ο βουλευτής, Σάκης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας να έχει διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης.

Παρασκηνιακά πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα αλλάξουν στάση στο φινάλε και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν, οπότε δεν θα κινδυνεύσει η συνοχή της κυβέρνησης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν επίσης ότι ακόμη κι αν υπάρξει τελικώς διαφοροποίηση, αυτό δεν συνιστά αυτομάτως λόγο για την πτώση της κυβέρνησης και πως μπορεί να συνεχιστεί, έστω και με αναγκαστικό τρόπο, η κυβερνητική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με το πολιτικό (και ηθικό) πρόβλημα σ' αυτήν την περίπτωση, πάντως, να είναι μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο.


Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και αυτή θα οδηγηθεί στη Βουλή...  
























thecaller.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *