Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Δυστυχώς, επρωτεύσαμε


Του Παντελή Μπουκάλα

Δεν είναι λίγα τα ανεπιθύμητα πρωτεία της χώρας μας διεθνώς – από την ανεργία και τα τροχαία έως τη διαφθορά του Δημοσίου και τη φοροδιαφυγή. Αλλά και ως προς την αναξιοπιστία του Τύπου, δική μας είναι η πρωτιά. Αυτό τουλάχιστον πιστοποίησε έρευνα της κοινής γνώμης που έγινε την άνοιξη του 2017 σε 38 χώρες, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν προ ημερών. Δυστυχώς, επρωτεύσαμε λοιπόν, για να το πούμε χαριλαοτρικουπικώς. Και δυο φορές δυστυχώς που η είδηση απασχόλησε ελάχιστα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Κρίθηκε φαίνεται προτιμητέα η αποσιώπηση του ενοχλητικού νέου. Ισως επειδή η γνωστοποίησή του από εφημερίδες, κανάλια, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες θα έπρεπε να οδηγήσει και σε κάποιες αυτοκριτικές σκέψεις.

Στη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την αμεροληψία των Μέσων, την ακρίβεια της πληροφόρησης που παρέχουν, την ποιότητα των ειδήσεων που αφορούν τη δραστηριότητα κυβερνητικών αξιωματούχων και το επίπεδο της κάλυψης σημαντικών γεγονότων. Η βαθμολογία των ελληνικών ΜΜΕ; Χαμηλότατη. Η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες. Στο άθλημα της αμεροληψίας μόλις 18%, στης δε ακρίβειας ένα ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο (22%), και πάλι όμως απαράδεκτο και καθόλου παρηγορητικό.

Προλαβαίνω να πω ότι κάποια ποσοστά της δημοσκόπησης προκαλούν απορίες, λόγου χάρη το 57% που αποσπούν τα τουρκικά ΜΜΕ στην αμεροληψία, όταν ξέρουμε ότι η γειτονική χώρα συγκαταλέγεται στις πλέον ανελεύθερες και λογοκριτικές. Απορίες προκαλεί και το 55% της αμεροληψίας των ρωσικών Μέσων, αφού υπό το καθεστώς Πούτιν αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα όσοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να λειτουργήσουν χωρίς να χρησιμοποιούν το λιβάνι σαν πρώτη γραφική ύλη. Σπεύδω επίσης να προσθέσω πως οι χαμηλότατες επιδόσεις των ελληνικών ΜΜΕ ίσως εξηγούνται εν μέρει και από την τάση μας για τον υπερθετικό βαθμό, είτε στον έπαινο αποσκοπούμε είτε στον ψόγο.

Παρ’ όλ’ αυτά, τα ποσοστά της έρευνας έχουν κάτι σοβαρό να πουν. Τι; Οτι δεν κατάφεραν να αιφνιδιάσουν ή να εντυπωσιάσουν κανέναν. Ολοι μας, όποιο κι αν είναι το πόστο μας (εργαζόμενοι στα Μέσα, χρήστες τους, και ορισμένοι ιδιοκτήτες τους ακόμα), ξέρουμε πως η κατάσταση κάθε άλλο παρά μάς τιμά. Η ανεξαρτησία του Τύπου δεν είναι μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη από την ανεξαρτησία της χώρας μας επί μνημονίων. Και στην επικράτεια του χαρτιού και του γυαλιού δεν χωρούν καν οι αυταπάτες ότι κάποια στιγμή θα έρθει η θρυλική καθαρή έξοδος.



























 kathimerini.gr

     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *