Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Στο Νταβός με το βλέμμα στο... συλλαλητήριο της Αθήνας


Στο Νταβός, με το βλέμμα όμως στο συλλαλητήριο της 4ης Φλεβάρη, θα επιχειρήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει ένα καθοριστικής σημασίας βήμα προς την επίλυση του Μακεδονικού και την αναβάθμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων κατά την οποία και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έδειξε να προτιμά να εξελίσσεται μέσω της διπλωματικής κυρίως οδού, περνά στην επόμενη πίστα και διεκδικεί λύση σε πολιτικό επίπεδο. Είναι πασιφανές ότι από την σημερινή συνάντηση στο βυθισμένο στο χιόνι ελβετικό θέρετρο ο κ. Τσίπρας αναμένει να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο των διαπραγματεύσεων για να αποφασίσει επιστρέφοντας στην Αθήνα τα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι το τετ-α-τετ στο Νταβός είναι ήδη καλά προετοιμασμένο και θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων για το ονοματολογικό και όχι μόνο στις δύο χώρες. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Ελβετία οι δύο πρωθυπουργοί έφτασαν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους- που σημαίνει ότι η συζήτηση θα προχωρήσει αρκετά και εκ των πραγμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Όπως είχαν επισημάνει κυβερνητικές πηγές πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός και το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ το ραντεβού θεωρείται ιδιαίτερης κρισιμότητας και ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά- λένε κυβερνητικές πηγές- μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. “Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος.”, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές θεωρώντας πάντως εξαιρετικά σημαντικές και τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός για το θέμα με τον Επίτροπο της Ε.Ε. , αρμόδιο για τη διεύρυνση, κ. Χαν με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχει άλλωστε ιδιαίτερο βάρος η θέση και η στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πολιτική βούληση να λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να να πετύχει μια λύση άμεσα και υπέρ πάντα των εθνικών συμφερόντων. Και αυτή η πολιτική βούληση αποδεικνύεται, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, και από το ότι ο κ. Τσίπρας ενώ γνώριζε τις θέσεις του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου δεν δίστασε να προχωρήσει- αντιθέτως είναι πλέον “κοινό μυστικό” για πολλούς ότι αναζήτησε από την πρωτη στιγμή τα μονοπάτια για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.



Κάποιοι “στοιχηματίζουν” μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας θα “τρενάρει” αν χρειαστεί την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αν εκτιμήσει ότι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το ιδανικό εύρος της στήριξης στην βουλή από άλλους “διάσπαρτους” βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν ότι υπό τις γνωστές προϋποθέσεις (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και χωρίς αλυτρωτικές διεκδικήσεις) τη λύση που πιθανόν θα κατεβάσει προς ψήφιση στην βουλή η κυβέρνηση θα στηρίξουν και οι βουλευτές του Ποταμιού και κάποιοι (τρεις μάλλον) από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην τελική φάση, παρά την καθαρή δήλωση της Φώφης Γεννηματά, δεν έχει κλειδώσει, ούτε μπορεί να θεωρηθεί εκ των προτέρων δεδομένη. Όπως βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και η στάση του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπραο οποίος επιμένει στο να απαλειφθεί ο όρος “Μακεδονία” από κάθε προτεινόμενη σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως φαίνεται ότι οδεύει πια στην σκληρή γραμμή και στην ενδεχόμενη κίνηση να στηρίξει ανοιχτά το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 του Φλεβάρη. Ωστόσο δεν είναι βέβαιη η τελική και η κεντρική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι βουλευτές σαμαρικού κλίματος, όπως ο Βασίλης Κικίλιας δηλώνουν ότι θα παραστούν στο συλλαλητήριο- θέλοντας έτσι να προσδιορίσουν, κατά πολλούς, το πεδίο. Ανοιχτό δε παραμένει το μέτωπο που αφορά στην Εκκλησία. Και αυτό διότι αυτήν την Παρασκευή, ημέρα που θα έχει επιστρέψει ο πρωθυπουργός στην Αθήνα, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας για να εξετάσει την στάση της σχετικά με το Μακεδονικό.

Το ερώτημα που παραμένει και είναι κομβικής σημασίας αφορά στην ενημέρωση των κομμάτων. Στελέχη της αντιπολίτευσης δεν υποτιμούν την κυβερνητική διαρροή ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα ενημερώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς- και ότι το μόνο που φαίνεται ότι καταρχάς έχει κλειδώσει παραπέμπει στην ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Λέγεται δηλαδή ότι μπορεί να αναλάβει ο Νϊκος Κοτζιάς ως ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών την ενημέρωση των κομμάτων. Κατά μία εκδοχή άλλωστε δεν αποκλείεται η κατάθεση πρότασης στην βουλή εντός του Φλεβάρη εάν και εφόσον φυσικά προχωρήσει από σήμερα και για τα επόμενα 24ωρα η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τα Σκόπια.


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης που πιστεύουν ότι κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά μόνο ο Αρχιεπίσκοπος μέχρι αυτήν την φάση. Είναι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι για ένα μείζον εθνικό θέμα θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για να καταγραφεί στη συνέχεια και κλίμα εθνικής ομοψυχίας....    






thecaller.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *