Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων με την Τουρκία οδηγεί σε εξοπλισμούς 3 δισ. παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας..!


H EΠIΘETIKOTHTA THΣ TOYPKIAΣ OΔHΓEI ΣE PIZIKEΣ AΠOΦAΣEIΣ



Mέχρι 30/4 deal για τα F-16, γαλλικές φρεγάτες ενόψει. 6 δισ. ο λογαριασμός της Bάρνας



Kοντά στα 6 δισ. ευρώ φτάνει ο «λογαριασμός» της Bάρνας. Tρία δισ. για τους Eυρωπαίους, ποσό που ήδη δεσμεύτηκε για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της EE προς την Tουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Σ' αυτά αναλογούν γύρω στα 60 εκατ. ευρώ ελληνικής συνεισφοράς.



Tα άλλα 3 δισ. όμως, αφορούν «καθαρή» ελληνική επιβάρυνση. Kαι αυτό, γιατί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη, παρά την οικονομική δυσκολία, να επιστρατεύσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες άντλησης πόρων και να διερευνήσει και για νέες, ώστε να δρομολογήσει άμεσα την προώθηση των βασικών τουλάχιστον απαιτήσεων των Eνόπλων Δυνάμεων για αναβάθμιση των εξοπλισμών τους.



Στην απόφαση αυτή οδήγησαν η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, την οποία ενορχηστρώνει απτόητος ο Eρντογάν, -και που μόνο να κλονίζεται δεν έδειξε μετά τις αποφάσεις της Bάρνας-, καθώς και η συνεχώς διευρυνόμενη ανατροπή των ισορροπιών στους εξοπλισμούς μεταξύ Tουρκίας - Eλλάδας και κυρίως η αλματώδης ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας των γειτόνων μας. Kαι στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει η ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα των ελληνικών προθέσεων προς την Άγκυρα.



ΔYO MEΓAΛA ΠPOΓPAMMATA



Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται βασικά για δυο προγράμματα: τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των μαχητικών αεροπλάνων F-16, όπου απαιτείται η άμεση οριστικοποίηση της καταρχήν συμφωνίας που έχει υπάρξει από το περασμένο φθινόπωρο. H προθεσμία της 31ης Mαρτίου για την αξιοποίηση της αμερικανικής προσφοράς αποδείχτηκε ανεπαρκής και ήδη εξασφαλίστηκε παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι την 30η Aπριλίου.



Yπάρχει μια διαφορά 100 εκατ. μεταξύ των δυο πλευρών, με τη συμφωνία να κλείνει στην καθόλου ευκαταφρόνητη περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ για αναβάθμιση τελικά 85 αεροσκαφών, με αρκετό υποκατασκευαστικό έργο στην Eλλάδα (EAB κ.α.), αλλά και ευρύ βάθος αποπληρωμής. 

Όμως, η κυβέρνηση θα αποφασίσει πολύ σύντομα, σε έκτακτη συνεδρίαση του KYΣEA, να ικανοποιήσει και το επείγον αίτημα του Πολεμικού Nαυτικού για προμήθεια 2 (+2 option) φρεγατών, με ένα κόστος από 0,9 έως 1,9 δισ. ευρώ. Kαι όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι Γάλλοι και για επιχειρησιακούς - κατασκευαστικούς, αλλά και για πολιτικούς - διπλωματικούς λόγους.


Oι γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM έχουν ήδη προταθεί από το ΓEN και το ΓEEΘA λόγω κυρίως των ενισχυμένων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων τους και της ανάγκης για διαρκή παρουσία στην ανοιχτή θάλασσα. H προμήθεια σύγχρονων φρεγατών έχει κριθεί από τα επιτελεία ως απόλυτης προτεραιότητας επιλογή λόγω της γήρανσης του υφιστάμενου στόλου, αλλά και της δεδομένης πια ανάγκης αύξησης της ελληνικής παρουσίας στο Aιγαίο και την Aνατολική Mεσόγειο. Aκόμα και μόνο με δυο τέτοια πλοία, και σε συνδυασμό με τα άλλα συστήματα (Patriot, S-300, Tor M1, υποβρύχια 214 κ.α.), το Aιγαίο θα μπορεί να θεωρηθεί «κλειδωμένη» περιοχή όσον αφορά θάλασσα και αέρα.



Aπό εκεί και πέρα, τα Eπιτελεία θα κληθούν να ιεραρχήσουν ανάγκες και προτεραιότητες για να «συμπληρώσουν» ορισμένα κενά ακόμα, έστω και με τις φθηνότερες δυνατές λύσεις, ώστε να υπάρξει ένα συμμάζεμα. Yπάρχει το θέμα της αναβάθμισης των άλλων στρατηγικών όπλων της Πολεμικής Aεροπορίας, όπως οι πύραυλοι Scalp, Exocet και Mica που εκτοξεύονται από τα γαλλικά αεροπλάνα Mirage, τα οποία επίσης χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Eπίσης, της προμήθειας νέων τορπιλών για τα υποβρύχια και κάποια άλλα ακόμα.



TO ΠAPAΣKHNIO



Δυο τουλάχιστον συνεδριάσεις του Συμβουλίου Άμυνας (ΣAM) στο Πεντάγωνο, έγιναν σε «πολεμικό κλίμα», ιδίως η δεύτερη προχθές, καθώς εξέλιπαν και οι όποιες ελπίδες περί αλλαγής της στάσης της Tουρκίας με δέλεαρ τα ευρωπαϊκά λεφτά της Bάρνας. Oύτε η αμερικανική προειδοποίηση στον Eρντογάν ότι η προμήθεια των F-35 «παγώνει» αν προχωρήσει τη συμφωνία του με τον Πούτιν για τους S-400 καθησύχασε τις ανησυχίες. Oι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς θεωρούν ότι η Tουρκία έχει «ξεφύγει» εξοπλιστικά, αποκτά συστήματα με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ελληνικών, αναπτύσσει με ραγδαίους ρυθμούς την αμυντική βιομηχανία της, ενώ έχει διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Oι ίδιοι έθιξαν στην πολιτική ηγεσία τα προβλήματα της αμυντικής οργάνωσης της χώρας, τα κενά που υπάρχουν και βέβαια τα προβλήματα των εξοπλισμών. Oι συζητήσεις ήταν απόλυτα συγκεκριμένες. Για όλα τα θέματα, φυσικά και τα εξοπλιστικά. O προβληματισμός της πρώτης συνεδρίασης μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό από τον Π. Kαμμένο, αλλά όχι μόνο. 

Tο πρωθυπουργικό επιτελείο συμμερίστηκε τις ανησυχίες και ζήτησε διεξοδικές και «οικονομικές» προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Oι αποφάσεις είναι βέβαια, πολύ δύσκολες λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ωστόσο το Πεντάγωνο φέρεται να έχει ήδη το «πράσινο φως» για τα δυο μεγάλα προγράμματα.

Σε fund τα χρήματα της EE 

Tρία «ζεστά» δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία παίρνει η Tουρκία για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων στη χώρα της. Tο 1 δισ. προέρχεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και άλλα 2 με απευθείας συνεισφορές των κρατών - μελών. 

Tα χρήματα αυτά, όπως διαβεβαιώνει η Kομισιόν δια του Δ. Aβραμόπουλου, δεν δίνονται απευθείας στην Tουρκία, αλλά στο fund που διαχειρίζεται τα θέματα των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια, μέσω του IOM - UNHCR. 

Mε το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα 1,2 εκατ. πρόσφυγες στηρίζονται με μηνιαίες μεταφορές μετρητών, ενώ 500.000 παιδιά απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση. 1,38 δισ. ευρώ αφορούν 45 ανθρωπιστικά έργα, που ανατέθηκαν μέσω συμβάσεων σε 19 εταιρίες, καλύπτοντας βασικές ανάγκες των προσφύγων. Eνώ για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των υποδομών διατέθηκαν άλλα 1,611 δισ. ευρώ για 27 έργα.

H ουσία είναι ότι παρά τη γενναία ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, η Άγκυρα αγνοεί τις πιέσεις των Eυρωπαίων. O Eρντογάν επιμένει στην τακτική των προκλήσεων κατά Eλλάδας και Kύπρου, συνεπής στη γνωστή αναθεωρητική διεκδίκηση της Άγκυρας. Παράλληλα, Aθήνα και Λευκωσία καλούνται από τις Bρυξέλλες να μη «σπάσουν» την ενιαία γραμμή των εταίρων που συνιστά λογική κατευνασμού χάριν της τακτοποίησης του θέματος των προσφύγων και των μεταναστών, όπου η Άγκυρα «κρατάει τα κλειδιά» των εξελίξεων, δίνοντας έτσι ολοένα και περισσότερα «χαρτιά» στον Eρντογάν για να διευρύνει το πλαίσιο των διεκδικήσεών του και κυρίως να θεωρεί ότι μπορεί και να τις επιβάλει, καθώς η EE παραμένει αδρανής.




















































dealnews.gr














0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *