Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ο εμφωλεύων Μπερλουσκονισμός του ΣΥΡΙΖΑ


 Του Γιάννη Σιδέρη

Έχει ο καιρός γυρίσματα! Αρθρογράφος της Αυγής κατήγγειλε το 2014 για τα εν Πειραιεί πολιτικά συμβαίνοντα:

«Μεγαλοεπιχειρηματίας, μεγαλοεφοπλιστής συγκεκριμένα, με δυνατές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα (κατά την δεξιά του εκδοχή, εννοείται, και με «άκρες» στον Τύπο, φερόμενος ως ο αφανής εκδότης νεοπαγών «μέσων». Μεγαλομέτοχος και πρόεδρος μιας από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας... Ε, λοιπόν, αν σε κάποιους θυμίζει την περίπτωση Μπερλουσκόνι, μπορεί και να μην πέφτουν εντελώς έξω..»..

Χθες μεγαλοεπιχειρηματίας, ιδιοκτήτης δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας, επίδοξος (και κατά τη γνώμη του σίγουρος) ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και τουλάχιστον μιας μεγάλης εφημερίδας, συνιδιοκτήτης του δεύτερου λιμανιού της χώρας, με άκρες στο πολιτικό σύστημα, (στη συριζο-καραμανλική του εκδοχή), ξεσπάθωσε συνεντευξιαζόμενος. Αλλά αυτή τη φορά είναι σίγουρο ότι δεν θα διαβάσουμε πύρινα άρθρα από κομματικά στελέχη για συνειρμικές παραπομπές σε μπερλοσκουνισμό.

Πως είναι δυνατόν αφού ο κ. Ιβάν Σαββίδης εξομολογήθηκε δημοσίως ότι ο κ. Τσίπρας του θυμίζει… Vladimir Putin (άπαγε της βλασφημίας). «Έναν τέτοιο πρόεδρο θέλω», διαβεβαίωσε με θαυμασμό, ενώ μας συμβούλεψε «κρατηθείτε από τον Τσίπρα, ο οποίος είναι προϋπόθεση της επιτυχίας του μέλλοντος»!

Πολλώ μάλλον που με γενικόλογη κουβέντα που ο Ρωσσοπόντιος επιχειρηματίας, συνέβαλε στην ανατροφοδότηση  της απλοϊκής καφενόβιας πολιτικολογία, την οποία επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απεφάνθη ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα - έτσι γενικώς, χωρίς κανένα ειδικότερο επιμερισμό - για την περίοδο Καραμανλή ας πούμε. Και πώς να κάνει επιμερισμό, αφού και τον Καραμανλή τον αγαπάει και δηλώνει ότι έχει «υπέροχη φιλική σχέση» μαζί του;

Αντιθέτως, θα πρόσφερε εκστασιασμό στους Συριζαίους, αφού ως άλλος μάντης Κάλχας, προέβλεψε στον Δ. Μαρκόπουλο, που πήρε τη συνέντευξη, ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!

Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Σαββίδης. Επιχειρηματίας είναι, είδε φως και μπήκε. Ούτε δικαιούμαστε να υιοθετήσουμε ελαφρά τη καρδία αστικούς μύθους που τον θέλουν μέρος ενός project σοβιετικής διείσδυσης στην Ελλάδα, στο μέτρο που δεν έχουμε αναμφισβήτητες αποδείξεις.

Παράλληλα θεωρούμε την πρωτοφανή, αφελή όσο και ανεπίτρεπτη, παρέμβασή τα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ως απορρέουσα από μια διαφορετική νοοτροπία. Σε κομμουνιστικό καθεστώς μεγάλωσε, βρέθηκε με κάποιο τρόπο στην επίλεκτη ομάδα των ολιγαρχών, δεν έχει εμποτιστεί από την δυτική κουλτούρα της επιχειρηματικής διπλωματικής συμπεριφοράς, και της έμμεσης και λεπτεπίλεπτης  παρέμβασης στην πολιτική ζωή. Με αυτή την έννοια είναι πιο ακατέργαστος, πιο ατόφιος - και ευτυχώς που είναι: Γνωρίζουμε πλέον την πορεία πλεύσης του, γνωρίζουμε τα πολιτικά μετερίζια από τα οποία - και για χάριν των οποίων - θα δώσει μάχες.

Στην τελική το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Σαββίδης. Δεν εξέλεξε αυτόν ο λαός. Εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάρισε στον κ. Σαββίδη -  και μάλιστα προσπάθησε να το πετύχει νύκτωρ δια τροπολογίας, αλλά τους πήραν πρέφα - 38 εκατομμύρια. Ποσό με το οποίο μπορεί κάλλιστα να αγοράσει τα Media που στοχεύει. (το αν έπρεπε να διαγραφεί το πρόστιμο ή όχι, ως θέμα έχει εξαντληθεί στη δημόσια συζήτηση. Ωστόσο η ερώτηση που διαρκεί είναι: Αν έπρεπε, γιατί δεν το έφεραν στο φως της μέρας;).

Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η βουλιμία που δείχνει να έχει ως στρατηγικό του στόχο: Την οικειοποίηση της Ενημέρωσης  στη χώρα. Η αρχή που σόκαρε τους πάντες, και για την οποία ουδείς τους φανταζόταν «ηθικά  ικανούς» ( ο γράφων σίγουρα όχι, παρότι γνωρίζει επαγγελματικά τον χώρο τους επί δυο δεκαετίες), είναι η γνωστή ιστορία της γάτας των Ιμαλαίων.

Αυτός ο ανειρήνευτος εχθρός της διαπλοκής «που κατέτρωγε τη χώρα», συναντάτο με τον κατ' εξοχήν εμβληματικό εκφραστή της (και δαιμονοποιημένο  από τα κομματικά μέλη και στελέχη), ζητώντας του στην ουσία να του παραδώσει τα Μέσα που ήλεγχε. Στη συνέχεια θέλησε να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον δικών του καναλιών, κλείνοντας τα  υπάρχοντα, παρότι εκτός του MEGA, ήταν υγιείς επιχειρήσεις και εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους.     

Τώρα ουδείς αμφιβάλλει για τον ρόλο που θα παίξουν τα Media του κ. Σαββίδη, και ίσως κάποιοι θύλακες αθλητικών και επαγγελματικών σωματείων στην πολιτική ζωή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα στις εκλογές, οψέποτε αυτές γίνουν.

Και φυσικά θα είναι ματαιοπονία να αναμένουμε από το κυβερνητικό κόμμα, την επόμενη καταγγελία του για ύπαρξη φαινομένων Μπερλουσκονισμού στην Ελλάδα.




Photo by Sooc   

liberal.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *