Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Έλλειψη αξιοκρατίας και διαφθορά διώχνουν στο εξωτερικό τους Έλληνες


Τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας της ICAP People Solutions για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain) παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του 3ου Human Capital Summit.

Στην έρευνα, που διεξήχθη για 3η συνεχή χρονιά, συμμετείχαν 1.268 Έλληνες του εξωτερικού: το 68% των ατόμων είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%).

Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του φετινού δείγματος, μόλις 5 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία. Ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, με ποσοστό 34% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%.

Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2016.

Το ήμισυ όσων συμμετείχαν στην έρευνα, προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%). Τέλος, η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα, συγκεντρώνει σχετικά υψηλό ποσοστό, το οποίο αυξάνει για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ενδιαφέρουσας έρευνας πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Χάρο, Εκτελεστικό Διευθυντή ICAP People Solutions ο οποίος δήλωσε: «Η έρευνα διεξάγεται με πολλά ενδιαφέροντα μηνύματα τα κυριότερα των οποίων είναι: Αυτό που αποκαλείται εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), που ως μέτρο χρησιμοποιείται διεθνώς για να δείξει την ικανότητα ανάπτυξης μια χώρας η έρευνα δείχνει ότι αποτελεί το 65% όσων φεύγουν/έφυγαν στο εξωτερικό. Η Ευρώπη είναι ο προορισμός του συντριπτικού ποσοστού, με πρώτη με διαφορά την Μ. Βρετανία και αυξανόμενα ποσοστά στην Ολλανδία και Ελβετία. Επίσης αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι η κατηγορία αυτών που δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά.

Η πρόθεση παραμονής στο εξωτερικό για διάρκεια άνω των 5 ετών η για πάντα είναι ποσοστιαία μεγαλύτερη από πέρυσι. Για τρίτη συναπτή χρονιά δηλώνεται η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά ως ο κυριότερος λόγος φυγής στο εξωτερικό. Ωστόσο συνάγεται, από το ήμισυ τουλάχιστον των απαντήσεων, ότι προτίθενται να βοηθήσουν την χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω αγοράς Ελληνικών προϊόντων ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών.

Τέλος δηλώνεται με σχετικά υψηλό ποσοστό ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα. Ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται περισσότερο όταν το δείγμα περιλαμβάνει μόνο ερωτώμενους που διαμένουν εκτός Ευρώπης».

Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε ο Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director, Endeavor Greece ο οποίος αφού εντόπισε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει συνεχώς αυξάνεται φθάνοντας τις 500.000 και τόνισε τη δυσκολία επιστροφής, πρόσθεσε τη θετική πλευρά που είναι η ανάπτυξη ενός ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό με ότι έμμεσα οφέλη προσφέρει αυτό στη χώρα.

Επίσης σχολίασε ο Γεώργιος Στείρης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε ιστορικά στη δυναμική του Ελληνισμού έξω από τα σύνορα της χώρας, και είδε το φαινόμενο υπό το πρίσμα της αναγέννησης ενός παγκοσμιοποιημένου, κοσμοπολίτικου ελληνισμού.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *