Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Κλείνει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος. Σε ανεργία 250 εργαζόμενοι


Την απόφαση της να αποχωρήσει από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα έλαβε η γερμανική εταιρεία BSH, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη.

Η διοίκηση της πολυεθνικής ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα της στην Ελλάδα (BSH Οικιακές Συσκευές ΑΕ – πρώην Πίτσος) θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει καθώς, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της, δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η γερμανική πολυεθνική είχε από καιρό σχεδιάσει την αποχώρηση μεταφέροντας την παραγωγή κουζινών στις μονάδες, που διαθέτει στην Τουρκία, με βασικό λόγο το μειωμένο εργασιακό κόστος σ’ αυτή τη χώρα.

Στην εταιρεία απασχολούνται 250 εργαζόμενοι, οι οποίοι οδηγούνται στην ανεργία. Η “εθελούσια” έξοδός τους, η οποία ανακοινώθηκε από τη Γερμανική πολυεθνική, αποτελεί στην ουσία το χρυσόχαρτο, με το οποίο επιχειρούν να περιτυλίξουν την απεχθή απόφαση για την απόλυση και την ανεργία τους. Το πρόγραμμα “εθελουσίας” εξόδου ήδη ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου, βάζοντας, με εκβιαστικό ουσιαστικά τρόπο, το πιστόλι στο κρόταφο των εργαζομένων ώστε να επιλέξουν εάν θα απολυθούν είτε με “εθελούσια” έξοδο, είτε χωρίς αυτήν.

Η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 και αρχικά ήταν μία μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα που στεγαζόταν στο κέντρο της Αθήνας. Από το 1977 η βιομηχανία περιήλθε κατά 60% στις γερμανικές βιομηχανίες BSH και Siemens.

Στη βιομηχανική της μονάδα της στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής παράγονται κουζίνες και ψυγεία και καταψύκτες οικιακού τύπου. Υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λευκωσία, στην Κύπρο. Τα προϊόντα και τα εμπορεύματά της φέρουν τα σήματα «Pitsos», «Bosch», «Siemens», «Gaggenau» και «Neff».


Το κλείσιμο της πρώην Πίτσος είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα κλεισίματος ή μεταφοράς σε άλλες χώρες βιομηχανικών μονάδων της χώρας μας, η οποία έχει ενταθεί στα μνημονιακά χρόνια και έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της. Και αυτή η εξέλιξη αποδομεί πλήρως και στην πράξη τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης περί ανάπτυξης, επενδύσεων κλπ. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι ενεργοί πολίτες μπορούν και πρέπει να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στους υπό απόλυση εργαζόμενους αυτής της επιχείρησης για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας τους.    

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου