Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Πέντε απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο Ντράγκι

Οι επενδυτές περιμένουν τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ σχετικά με το ρυθμό αγοράς ομολόγων και την διάρκεια του QE. Το βασικό σενάριο και οι ανησυχίες για αύξηση της μεταβλητότητας. Οι προβλέψεις για τις αποδόσεις.

  
του Thomas Hale

Η σημερινή συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί καθοριστικό γεγονός για τις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά από φημολογίες μηνών, το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, το οποίο έχει συγκεντρώσει ενεργητικό πάνω από 2 τρισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει.

Ενόψει της έναρξης της συνάντησης, σε τι εστιάζουν την προσοχή τους οι επενδυτές και γιατί;

Τι θα γίνει με το ρυθμό αγοράς ομολόγων;
Η ΕΚΤ αγοράζει αυτήν την στιγμή 60 δισ. δολάρια το μήνα, μετά από μείωση από το προηγούμενο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου του περασμένου έτους. Αναλυτές στην UBS αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα περικόψει τις αγορές στα 30 δισ. ευρώ με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει να αγοράζει για το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

Η αντίληψη αυτή είναι διαδεδομένη στις αγορές.

«Αυτό που θα ήθελε να κάνει ο Μάριο Ντράγκι είναι να αρχίσει την έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς να προκαλέσει αναταραχή» σημείωσε ο Μπεν Έντουαρντς, διευθυντής στην BlackRock, ο οποίος περιμένει επίσης οι αγορές να μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ. «Η ΕΚΤ είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρη σχετικά με την μετατόπιση των προσδοκιών της αγορές προς τα εκεί που θέλει αυτή», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, αυτό θα σημαίνει ότι η τράπεζα επεκτείνει την τόνωση, αλλά με μικρότερο ρυθμό από αυτόν που αγόραζε προηγουμένως.

«Ακόμα και τα "περιστέρια" γνωρίζουν ότι η επέκταση αυτή έχει το πνεύμα του tapering», ανέφερε ο Ράινχαρντ Κλουζ, οικονομολόγος στην UBS. «Το μειώνουν με την προσδοκία ότι προτού να είναι πολύ αργά θα πάει στο μηδέν».

«Πιστεύω ότι είναι απλώς ο φόβος του taper tantrum, ο φόβος ότι θα μειωθούν πάλι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Πιστεύω ότι η προσέγγιση του είναι σαν αυτήν των διαχειριστών ρίσκου», πρόσθεσε.

Πως θα επηρεαστεί η αξία των ομολόγων;
Oι αγορές της ΕΚΤ έχουν στηρίξει σημαντικά τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Χρέος τρισεκατομμυρίων ευρώ έχει πλέον αρνητικές αποδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος είναι τόσο φθηνό που ορισμένες κυβερνήσεις και εταιρίες έχουν πληρώσει για να δανειστούν.

Τα ομόλογα της περιφέρειας, πολλά από τα οποία είχαν βουτήξει την περίοδο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, έχουν δεχθεί στήριξη από τις αγορές στοιχείων ενεργητικού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, η απόδοση του ισπανικού 10ετους ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1% από το 5% και πάνω που βρισκόταν στις αρχές του 2013, πριν την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης. Σήμερα έχει υποχωρήσει στο 1,63%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η σταδιακή περικοπή του QE μπορεί να αντιστρέψει αυτήν την διαδικασία. Αλλά προσθέτουν ότι, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, το spread ανάμεσα στο χρέος με μικρότερο και μεγαλύτερο ρίσκο μπορεί να συρρικνωθεί. Εν ολίγοις, η προσέγγιση της ΕΚΤ πρέπει να κριθεί λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία έχει εμφανίσει σημάδια ισχύος φέτος.

«Σε γενικές γραμμές, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης θα περίμενε κανείς τις αποδόσεις να κινηθούν υψηλότερα, αλλά περισσότερο για τους δανειστές με μικρό ρίσκο παρά με μεγάλο» σημείωσε ο Σίμους Μακ Γκόρεν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην JP Morgan Asset Management, ο οποίος πρόσθεσε ότι το spread ανάμεσα στα γερμανικά bund και τα αμερικάνικα ομόλογα είναι αυτή τη στιγμή αρκετά μεγάλο και μπορεί να συρρικνωθεί.

Άλλοι εκτίμησαν ότι η άλλη όψη μιας κίνησης προς το tapering είναι η δέσμευση να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο. Η διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί από μόνη της να στηρίξει τις τιμές των ομολόγων.

Τι θα γίνει με τα ομόλογα που διαθέτει ήδη;
Η ΕΚΤ έχει στον ισολογισμό της πάνω από 2 τρισ. ευρώ ομολόγων, κυρίως με τη μορφή κρατικού χρέους των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Ένας γρίφος για την ΕΚΤ είναι τι να κάνει καθώς ωριμάζουν τα ομόλογα. Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι το χρέος που ωριμάζει θα επανεπενδύεται και ότι αυτή η διαδικασία θα προσφέρει σημαντική στήριξη ακόμα και αν το πρόγραμμα προβλέπεται να τερματιστεί σταδιακά.

Αναλυτές στην ΕΚΤ εκτιμούν πως οι συνολικές επαναπενδύσεις του χρέους που ωριμάζει θα ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ το 2018 και στα 130 δισ. ευρώ το 2019. Αυτό σημαίνει παρατεταμένη συμμετοχή στις αγορές ομολόγων, πέρα από τα 270 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την εννεάμηνη παράταση του προγράμματος στα 30 δισ. ευρώ το μήνα.

Που αλλού έχουν στραμμένο το βλέμμα οι επενδυτές;
Η ΕΚΤ έχει 120 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα, περίπου 250 δισ. ευρώ καλυμμένων ομολόγων (ένας τύπος εξασφαλισμένου χρέους που εκδίδουν τράπεζες), 25 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων δανείων και 1,79 τρισ. ευρώ κρατικού χρέους. Αν οι αγορές ομολόγων μειωθούν στο μισό, ένα ερώτημα είναι πως θα κατανεμηθεί η μείωση στις διάφορες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται και για μια πιθανή χαλάρωση των κανονισμών της ΕΚΤ σχετικά με τους τύπους των ομολόγων που αγοράζει, δεδομένης της έλλειψης στα διαθέσιμα collateral.

Τέλος, πολλοί επισημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας στις αγορές, κάτι που δείχνει ότι η υποχώρηση της έκτακτης στήριξης της ΕΚΤ μπορεί να ενθαρρύνει μια πιο νευρική συμπεριφορά.


«Αν πιστεύει κανείς ότι η δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών έχει περιορίσει την μεταβλητότητα και αυξήσει τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, τότε πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση» τόνισε ο κ. Έντουαρντς της BlackRock. «Θα λειτουργήσει και από την ανάποδη».  






















euro2day.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *