Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ξανανοίγουν τις εφορίες που "κλείνουν" ως "παραρτήματα"

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί να έχει πολυδιαφημιστεί σαν το βασικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού και να αποτελεί μια από τις μνημονιακές διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη μείωση της σπατάλης, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών αναζητεί τρόπους για να την ακυρώσει στην πράξη. Πρόκειται για το σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης περισσότερων από 200 εφοριών. Ενώ με βάση
υπουργικές αποφάσεις οι εφορίες που βρίσκονται σε μεγάλα χωριά και κωμοπόλεις «βάζουν λουκέτο», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το υποτιθέμενο λουκέτο μπαίνει «για τα μάτια της τρόικας», ενώ η λειτουργία των μικρών εφοριών συνεχίζεται κανονικά. Μαζί τους συνεχίζεται η σπατάλη, η τοπικιστική και πελατειακή λογική. Και μάλιστα από ανθρώπους που προέρχονται από την αγορά και υποτίθεται ότι είναι ανθεκτικοί σε πιέσεις πελατειακού και τοπικιστικού χαρακτήρα.

Έγκυρες πληροφορίες φέρουν τον «προερχόμενο από την αγορά και τεχνοκράτη» υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη να φλερτάρει με τη... μαυρογυαλούρεια παράδοση της πολιτικής και να ενδίδει στις πιέσεις τοπικών δημάρχων, βουλευτών και πολιτευτών. Με ποιόν τρόπο; Θα μετονομάσει τις εφορίες που «κλείνουν» σε... παραρτήματα εφοριών! Δηλαδή ουσιαστικά θα αλλάξει το όνομά τους, θα μεταφερθούν ορισμένα τμήματά τους στην εφορία της πρωτεύουσας κάθε νομού αλλά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ουσιαστικά ως παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών για παραλαβή δηλώσεων και διεκπεραίωση άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Έτσι και τα ενοίκια για τα κτήρια και το κόστος για αλληλογραφία, τηλεφωνία και άλλες λειτουργικές δαπάνες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Οι εφορίες θα συνεχίσουν να κάνουν δηλαδή ότι κάνουν σήμερα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας και πολλές φορές βρίσκονται ακόμη και δίπλα από τις σημερινές εφορίες που υποτίθεται ότι κλείνουν αλλά μετονομάζονται σε «παραρτήματα» εφοριών.

Το θέμα του λουκέτου των εφοριών είναι αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών. Στις 20 Σεπτεμβρίου  εκδόθηκε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία όριζε ότι την 1η Οκτωβρίου θα έβαζαν λουκέτο 49 εφορίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές σε κωμοπόλεις της χώρας (π.χ. Σοφάδων, Μουζακίου, Κρανιδίου κα). Η απόφαση ήρθε στη δημοσιότητα από το Capital.gr και αμέσως προκάλεσε κύμα πιέσεων προς την κυβέρνηση από τοπικούς παράγοντες περιοχών στις οποίες υπάρχουν εφορία που «κλείνουν». Επιστολές διαμαρτυρίας έφθασαν στο ΥΠΟΙΚ και έγινε μπαράζ «παρεμβάσεων» ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων ήταν να εκδοθεί νεότερη απόφαση που μετέθετε το λουκέτο γα τις 8 Οκτωβρίου. Ούτε τότε όμως μπήκε το λουκέτο. Εκδόθηκε νέα απόφαση που έχει μεταθέσει το λουκέτο για τις 22 Οκτωβρίου. Μένει να δούμε αν τελικά θα κλείσουν πραγματικά αυτές οι εφορίες που, όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ΥΠΟΙΚ, άνοιξαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας για καθαρά πελατειακούς λόγους. «Κάθε υπουργός Οικονομικών άνοιγε και δυο ή τρεις εφορίες στο νομό του για να μπορεί να διορίζει και να ‘εξυπηρετεί’ τους ψηφοφόρους του», λέει έμπειρος υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠΟΙΚ. «Τα τοπικά συμφέροντα παραμένουν πολύ ισχυρά και παρά το γεγονός ότι η χώρα ουσιαστικά πτώχευσε υπάρχει μια γενική άρνηση για αλλαγές, κυρίως νοοτροπίας».

Να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η τρόικα επιθυμεί το κλείσιμο 200 εφοριών από τις περίπου 300 που λειτουργούσαν έως τα μέσα του 2010 είναι η επικέντρωση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στις εφορίες στο ελεγκτικό έργο και όχι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πηγή:www.capital.gr
spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *