Στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκτ Χόλμστρεμ απονέμεται το φετινό Νομπέλ Οικονομίας. Οι δυο οικονομολόγοι τιμήθηκαν για την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της Θεωρίας Συμβολαίων.
Ο αμερικανός ερευνητής Χαρτ, ο οποίος γεννήθηκε το 1948 στη Μεγάλη Βρετανία διδάσκει στο Χάρβαρντ ενώ ο Χόλμστρεμ, που γεννήθηκε το 1949 στη Φινλανδία, είναι καθηγητής στο ΜΙΤ. Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών στη Στοκχόλμη, οι δυο οικονομολόγοι βραβεύονται για τη συμβολή τους στη Θεωρία Συμβολαίων.
Σύμφωνα με την επιτροπή, οι έρευνές τους είναι πολύτιμες για την κατανόηση πολυσύνθετων συμβολαίων, όπως είναι η αμοιβή υψηλόβαθμων μάνατζερ με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα franchise.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, το βραβείο Νομπέλ για τις Οικονομικές Επιστήμες δεν απορρέει από τη διαθήκη του σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος είχε προβλέψει σε αυτή μόνον τα βραβεία στην ιατρική, τη φυσική, τη χημεία, τη λογοτεχνία και την ειρήνη. Την απονομή του Νομπέλ Οικονομίας καθιέρωσε εκ των υστέρων η Βασιλική Τράπεζα της Σουηδίας το 1968, στη μνήμη του εφευρέτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ονομάζεται επισήμως βραβείο Νομπέλ, αλλά «βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ».
«Αμερικανική υπόθεση» τα Νομπέλ Οικονομίας
Η απονομή του βραβείου γίνεται παρόλα αυτά όπως και τα υπόλοιπα βραβεία Νομπέλ στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα θανάτου του Άλφρεντ Νομπέλ, στη Στοκχόλμη. Το Νομπέλ Ειρήνης είναι το μοναδικό που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.
Μέχρι σήμερα τη μερίδα του λέοντος στα Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών έχουν λάβειοικονομολόγοι από τις ΗΠΑ. Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτέλεσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Το περσινό βραβείο έλαβε ο βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον για τις αναλύσεις του για «την κατανάλωση, τη φτώχεια και την κοινωνική πρόνοια» ενώ το 2014 βραβεύθηκε ο γάλλος οικονομολόγος Ζαν Τιρόλ για τις αναλύσεις του γύρω από τη δύναμη των αγορών.
Το Νομπέλ Οικονομίας δόθηκε μόλις μία φορά σε γυναίκα επιστήμονα: H αμερικανίδα οικονομολόγος Έλινορ Όστρομ είχε διακριθεί το 2009 «για την ανάλυση της οικονομικής διακυβέρνησης και ειδικότερα των κοινών πόρων».Την τιμητική διάκριση έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα μόνον ένας Γερμανός. Πρόκειται για τον Ράινχαρντ Ζέλτεν ο οποίος τιμήθηκε το 1994 μαζί με τους Τζον Φορμπς Νας και Τζον Χαρσάνι για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων.
dpa, Κώστας Συμεωνίδης
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου