Ρωτούν ακόμα και τον μισθό που παίρνουν ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν.
Το κόμμα πρέπει να τα ξέρει όλα. Αυτό μάλλον σκέφτηκαν στην Κουμουνδούρου και ενόψει του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά την Πέμπτη φρόντισαν να μοιράσουν στους συνέδρους ερωτηματολόγιο, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν, προσδιορίζοντας την κομματική τους ταυτότητα, τις πεποιθήσεις τους, ακόμα και το προσωπικό τους προφίλ.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, το ερωτηματολόγιο θυμίζει πολύ φόρμα ποιοτικής δημοσκόπησης και είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο και τέτοιους επιθετικούς προσδιορισμούς που θυμίζει πολύ τις δημοσκοπήσειςπου έκανε κάποτε ο επικοινωνιολόγος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ. Βερναρδάκης, αν και δεν φέρει την υπογραφή του.
Τι ζητά λοιπόν το κόμμα να μάθει μέσα από αυτό το ερωτηματολόγιο για τους συνέδρους του;
Αρχικά ξεκινά με γενικά ερωτήματα του τύπου: «Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση;», «Μιλώντας γενικά από τη ζωή που ζείτε σήμερα, πόσο ικανοποιημένοι θα λέγατε ότι είστε»;
Επίσης ο σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να σημειώσει το επάγγελμά του, να δηλώσει αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και κατά πόσο είναι σίγουρος για το μέλλον.
Το κόμμα ζητά από τον συμμετέχοντα να προσδιορίσει σε ποια κοινωνική τάξη ανήκει με το εύρος των πιθανών απαντήσεων να είναι μεταξύ της «ανώτερης» και «κατώτερης» κοινωνικής τάξης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει για τις πηγές ενημέρωσης των συνέδρων του που φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλες από τα κομματικά μέσα, μιας και στις απαντήσεις υπάρχουν μόνο η Αυγή, το avgi.gr, το left.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», το syriza.gr και τα sites των τοπικών οργανώσεων.
Ταυτόχρονα οι σύνεδροι καλούνται να αυτοπροσδιοριστούν σε κλίμακα από το 1 έως το 7 πόσο αριστεροί είναι με το 7 να προσδιορίζει τον δεξιό, γιατί προφανώς ο συντάκτης του ερωτηματολογίου θεώρησε πολύ πιθανόν κάποιος δεξιός να θελήσει να πάει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλούν ακόμα τους συμμετέχοντες να σημειώσουν τη διαφωνία ή τη συμφωνία τους σε μια σειρά φράσεων, ξεκινώντας από το μαρξιστικό αξίωμα του κομμουνισμού: «από τον καθένα βάσει των ικανοτήτων του, στον καθένα βάσει των αναγκών του». Διαφωνία ή συμφωνία πρέπει να καταγραφεί ακόμα στη φράση «Οι περισσότεροι άνθρωποι που δηλώνουν άνεργοι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αν προσπαθούσαν περισσότερο» και «οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν».
Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7 καλούνται επίσης να δώσουν στίγμα συμπάθειας ή συμφωνίας με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως επίσης με την Λαϊκή Ενότητα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν ερωτήματα υποστήριξης ή μη υποστήριξης, καθώς και συμμετοχής σε κινηματικές δράσεις.
Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται με την καταγραφή των ατομικών μηνιαίων αποδοχών των ερωτώμενων με την κλιμάκωση σε ευρώ να έχει ως εξής:
«0 – 500 ευρώ», «501 – 800 ευρώ», «801 – 1.200 ευρώ», «1.201 – 1.600 ευρώ», 1.601 έως 2.000 ευρώ», «2001 έως 3.500 ευρώ» και «3.501 ευρώ και πάνω».
Αυτό που κάνει εντύπωση τέλος είναι ότι οι σύνεδροι δεν καλούνται να απαντήσουν αν δουλεύουν στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου