Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

EURACTIV: Επιστροφή κρατικών κονδυλίων για τις ελληνικές πυρκαγιές του 2007 ζητά η Κομισιόν

 


Την επιστροφή των παράνομων κονδυλίων που δόθηκαν σε μορφή κρατικής ενίσχυσης ως «χάρισμα» σε επιχειρήσεις που φέρονται να επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν, καθώς δόθηκαν κατά παράβαση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της ΕΕ. Τα παραπάνω μεταδίδει με το EURACTIV που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν.

 

«Μετά την απόφαση της Επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 2019, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ασυμβίβαστη ενίσχυση, συν τους τόκους, που χορηγήθηκε στο πλαίσιο των πυρκαγιών του 2007»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πήρε αποφάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που επικαλέστηκαν ζημιές από τις πυρκαγιές. Αποφάσεις για τις οποίες δεν ρώτησε, ούτε καν ενημέρωσε την Κομισιόν.

 

 

 

Επτά χρόνια αργότερα, το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση ενίσχυσης ελληνικής εταιρείας γεωργικών προϊόντων μετά σχετική καταγγελία.

 

Το 2016, η Κομισιόν πήγε ένα βήμα παραπέρα στις έρευνές της, βάζοντας στο μικροσκόπιο όλες τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικά κονδύλια μετά τις πυρκαγιές του 2007. Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές ενισχύσεις του 2007 ήταν παράνομες και ασυμβίβαστες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

 

Τότε, γνωστοποιήθηκε στην τρέχουσα κυβέρνηση της ΝΔ ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να πάρει πίσω όλες τις χρηματικές ενισχύσεις που δόθηκαν το 2007 από τα κρατικά ταμεία, εντός τεσσάρων μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης της Κομισιόν.

 

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να μην πτοήθηκε, σύμφωνα με το EURACTIV, και αντί να συμμορφωθεί, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι όλες οι επωφελούμενες από τις κρατικές ενισχύσεις εταιρείες «απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα με τόκους, τις ενισχύσεις που έλαβαν πριν από πολλά χρόνια».

 

Αρκετές πηγές στην Αθήνα δήλωσαν στο EURACTIV ότι το πολιτικό κόστος της απαίτησης επιστροφής των χρημάτων θα ήταν τεράστιο για την κυβέρνηση.

 

«Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση έρχεται σε αντίθεση με το φιλοευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό αφήγημα που τόνιζε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο του 2019», επισημαίνει το μέσο ενημέρωσης.

 

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ σχολίασε ότι μόλις ληφθεί απόφαση ανάκτησης, «τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν και να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκτηση των παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία και τις διαδικασίες».

 

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτών των επαφών», πρόσθεσε στο EURACTIV ο αξιωματούχος της ΕΕ.

 

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσέφυγε δικαστικά κατά της απόφασης της Κομισιόν ζητώντας την ακύρωσή της, ώστε να μην υποχρεωθεί να συμμορφωθεί.

 

Όμως, η προσφυγή δεν έγινε δεκτή. Στις 19 Οκτωβρίου 2022, το Γενικό Δικαστήριο την απέρριψε, μεταξύ άλλων, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, δηλαδή αφενός η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας και των πυρκαγιών και αφετέρου ο υπολογισμός της ζημίας για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης.

 

Η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά από περαιτέρω προσφυγή που άσκησε η Ελλάδα.  






πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *