Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Η μεγαλύτερη υπόθεση παιδοβιασμού της χώρας

 

Στην πλέον πολύκροτη υπόθεση παιδοβιασμών και trafficking θα περίμενε κανείς ευαισθησία, προσεκτικές κινήσεις, διακριτικότητα, τήρηση όλων των διεθνών πρακτικών προστασίας του θύματος. Αντιθέτως, εδώ και μήνες παρακολουθούμε σαφάρι εναντίον του...

 
Αν –λέμε «αν»– δεν υπάρχει τεχνογνωσία για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, ίσως ήρθε η ώρα οι αρμόδιες αρχές να ζητήσουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς με εμπειρία στα κυκλώματα αρπακτικών και στην προστασία ανήλικων μαρτύρων. Φωτ.: Eurokinissi

γράφει η Χριστίνα Γαλανοπούλου

 

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022, οπότε και ήρθε στο φως της δημοσιότητας το μαρτύριο του 12χρονου θύματος παιδοβιασμών και trafficking, μέχρι και χθες (οπότε το κορίτσι δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του), δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην έχει γίνει κάποιος λάθος χειρισμός στην πιο σημαντική υπόθεση μαστροπείας ανηλίκων στη χώρα.

 

Σε ένα πρωτοφανές ράλι εγκληματικής ανευθυνότητας που αδιαφορεί για όλα τα διεθνή πρωτόκολλα προστασίας θυμάτων εκτεταμένων κυκλωμάτων trafficking, με την ευρεία συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τότε μέχρι χθες, μπορεί κανείς να απαριθμήσει τα εξής:

 

• Απολύτως λανθασμένη διαχείριση των πληροφοριών και των στοιχείων της υπόθεσης. Τις πρώτες μέρες των απανωτών αποκαλύψεων για τη δράση της κεφαλής του κυκλώματος, τα media κατασκήνωναν έξω από το σπίτι, τη γειτονιά της ανήλικης και την ευρύτερη περιοχή στην οποία κινούνταν, στοχοποιώντας πρωτίστως το θύμα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ανήλικα μέλη της οικογένειας της.

 

Τα «ρεπορτάζ» εκείνων των πρώτων ημερών εμπλουτίζονταν με φωτογραφίες της μητέρας της, το όνομα της ίδιας και του παιδιού και με διαλόγους που αποκάλυπταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της ανήλικης.

 

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της 12χρονης για τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι σε ένα από τα θύματα της πιο σοβαρής υπόθεσης κυκλώματος παιδοβιαστών προφανώς και δεν είναι μία ανακοίνωση μόνο και μόνο για να τονιστεί το μηδενικό περιθώριο περαιτέρω λαθών. Αφορά την ασφάλεια και τη ζωή της ανήλικης και τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την κατάρρευση της υπόθεσης στα δικαστήρια.

• Κόντρα σε όσα προβλέπει η διεθνής πρακτική και όσα συμβουλεύουν οι παιδοψυχολόγοι αναφορικά με τη διαχείριση ανήλικων θυμάτων βιασμών και trafficking, η 12χρονη είχε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες καταθέσεις στη ΓΑΔΑ, χωρίς ποτέ να γίνονται γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες δίνονταν αυτές οι καταθέσεις και αν υπήρχε κάποιος να στηρίξει το παιδί σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές του επανατραυματισμού του.

 

• Όσο το θέμα βρισκόταν στον αφρό της επικαιρότητας, αποκαλύφθηκε η διεύθυνση κατοικίας και τα στοιχεία του κοριτσιού.

 

 

• Από τη στιγμή που η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής της σε δομή, ποτέ δεν έγινε γνωστό αν συνέχιζε να παρακολουθείται από παιδοψυχολόγο κι αν με κάποιο τρόπο είχε τεθεί υπό αστυνομική φύλαξη, μετά και τις αλλεπάλληλες αναγνωρίσεις ατόμων που περιλαμβάνονταν στην ντροπιαστική «waiting list» των 213 που πλήρωναν ή εμφανίζονταν πρόθυμοι να πληρώσουν για να βιάσουν ένα παιδί. 

 

• Σα να μην ήταν όλα τα παραπάνω αρκετά για τη στοχοποίηση, την ηθική και ψυχολογική εξόντωση ενός ανήλικου κοριτσιού, πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι το παιδί σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί και βρέθηκε να σημαδεύεται με όπλο ενώ συνοδευόταν από άλλους αστυνομικούς..!

 

• Η χθεσινή επίθεση κουκουλοφόρου με μαχαίρι μέσα στο σπίτι της ανήλικης και ο τραυματισμός της σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξέχωρα από άλλες τρεις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον της ίδιας και μελών της οικογένειάς της (επίθεση με πέτρα στο σπίτι της τη μέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, απόπειρα εκφοβισμού του αδελφού της, λήψη φωτογραφιών της από άγνωστο μέσα σε αμάξι του οποίου τις πινακίδες αναγνώρισε και ενώ η ίδια έπαιζε με τον μικρότερο αδελφό της)...

 

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της 12χρονης για τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι σε ένα από τα θύματα της πιο σοβαρής υπόθεσης κυκλώματος παιδοβιαστών προφανώς και δεν είναι μία ανακοίνωση μόνο και μόνο για να τονιστεί το μηδενικό περιθώριο περαιτέρω λαθών. Αφορά την ασφάλεια και τη ζωή της ανήλικης και τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την κατάρρευση της υπόθεσης στα δικαστήρια.

 

Και φυσικά, αν –λέμε «αν»– δεν υπάρχει τεχνογνωσία για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, ίσως ήρθε η ώρα οι αρμόδιες αρχές να ζητήσουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς με εμπειρία στα κυκλώματα αρπακτικών και στην προστασία ανήλικων μαρτύρων. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι ντροπή, οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ταπείνωση κάθε εμπλεκόμενου φορέα στην εξέλιξη της υπόθεσης.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *