Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Στίβεν Χόκινγκ και «χοκινγκ-μάνια»



Του  Γεράσιμου Χολέβα

Ανάμεσα στο «θα σου πω εγώ για τον Στίβεν Χόκινγκ» (του ξερόλα ημιμαθή) και το «τι να μας πει και η κυρία Σούλα για τον Στίβεν Χόκινγκ» (του – υποτίθεται – μορφωμένου με την έπαρση που νομίζει ότι είναι κάτι επειδή διάβασε δύο πράγματα γκουγκλάροντας και θέλει να κάνει επίδειξη) δεν διαλέγεις.

Αλλού είναι είναι το θέμα.

Και για να μην παρεξηγηθούμε πριν ξεκινήσουμε: Δεν χρειάζεται, δα, να είσαι Χόκινγκ για να διακρίνεις εκείνους που απλά θέλουν κάτι να πούνε για τον Βρετανό επιστήμονα, με αφορμή την απώλεια του, κι εκείνους οι οποίοι το μόνο που επιθυμούν είναι να «δείχνονται».

Αν η απώλεια του Στίβεν Χόκινγκ είναι μια ευκαιρία (για οποιονδήποτε) να επιδιώξει να ασχοληθεί με το έργο του και την πορεία του στη ζωή, τότε ας το κάνει. Μόνο κέρδος θα έχει.  Μια παράκληση μόνο: Μπορεί να μην «φωνάζει» άλλο στα χαρακώματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την «ειδίκευση» του στον Χόκινγκ;

Δεν χρειάζεται (και δεν γίνεται!) να είμαστε όλοι ειδικοί σε όλα. Στην ερώτηση εάν  – οι περισσότεροι – γνωρίζουμε στοιχειωδώς τα επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολήθηκε ο Χόκινγκ η απάντηση είναι από «όχι» έως «ελάχιστα».

Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να δηλώσουμε τον θαυμασμό μας στο «φαινόμενο Χόκινγκ»; Όχι, αρκεί να μην το «πουλάμε».

  «Φαινόμενο» Χόκινγκ;

Ο Χόκινγκ δεν ήταν «φαινόμενο». Ήταν μια ακόμα απόδειξη της ανθρώπινης δύναμης και του μεγάλου δρόμου της ανθρώπινης πορείας.

Ο Χόκινγκ έδειξε στους μισανθρώπους , τους ρατσιστές και τους φασίστες πόσο ανθρωπάρια είναι (δεν χρειάζεται καν αυτή τη στιγμή να γίνει αναφορά στις επιθέσεις τέτοιων τύπων στο πρόσωπο του Βρετανού επιστήμονα).

Ο Χόκινγκ ασχολήθηκε με την ερμηνεία του σύμπαντος. Άρα χωρίς αμφιβολία και με την ερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης και των απεριόριστων δυνατοτήτων που έχει. Δυνατότητες που ο Χόκινγκ απέδειξε πολλαπλά με την ίδια του τη ζωή.

Τον Οκτώβριο του 2015, αναφερόμενος στην μηχανοποίηση της παραγωγής και στην απώλεια θέσεων εργασίας από φθηνά ρομπότ – δηλαδή ρομπότ με φθηνό εργατικό κόστος – φυσικά και δεν απάντησε «σπάστε τις μηχανές», αλλά υποστήριξε:

Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πως όλα αυτά θα μοιράζονται στους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να ζούμε ευτυχισμένοι εάν ο πλούτος που παράγει η μηχανή μοιράζεται σε όλους, ή θα μπορούσαμε να καταλήξουμε φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες της μηχανής συγχωνεύσουν τα κέρδη τους ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής, με την τεχνολογία να αυξάνειτην ανισότητα»(https://www.thepressproject.gr/article/82684/Na-min-mas-tromazoun-ta-rompot-alla-o-kapitalismos-leei-o-Stephen-Hawking).   



Ας το κρατήσουμε κι αυτό μέσα στη «χοκινγκ-μάνια» που σε λίγες μέρες θα κάνει τον κύκλο της. Μέχρι οι παντός είδους και παντός καιρού «ειδικοί» θα βρούνε κάτι άλλο για να «δείχνονται»…  

































imerodromos.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *