Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι τιμές για την Ενέργεια πανευρωπαϊκά

 


Οι τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται στην Ενέργεια πανευρωπαϊκά και η αντικατάσταση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σταδιακά από το αμερικανικό LNG αποτυπώνονται και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ειδικά για την Ελλάδα, οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν σε 335% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και σε 381% συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2020.

 

Με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου να πενταπλασιάζονται συγκριτικά με πέρυσι (ως και στα 212 ευρώ/MWh στις 7 Μάρτη) η ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους δαπάνησε σχεδόν 78 δισ. ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 27 δισ. για ρωσικό. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 10% στην ετήσια σύγκριση, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 72% από έτος σε έτος καθιστώντας το έτσι τη σημαντικότερη πηγή εφοδιασμού, φτάνοντας στο 34% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.

 

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης τα «ιστορικά υψηλά επίπεδα» στα οποία έφτασαν οι τιμές ηλεκτρισμού το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 201 ευρώ/MWh, δηλαδή 281% υψηλότερα από πέρσι.

 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας από έτος σε έτος στις χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (+411%), στην Ελλάδα (343%) και τη Γαλλία (+336%), με την Ιταλία να παρουσιάζει την υψηλότερη τριμηνιαία μέση τιμή (249 ευρώ/MWh), 318% υψηλότερη από πέρσι.

 

Παράλληλα με τις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και τα «δικαιώματα ρύπων» εμφάνισαν αύξηση από τις αρχές Φλεβάρη, σκαρφαλώνοντας πάνω από 96 ευρώ/τόνο, για να μειωθούν μεταξύ 80-85 ευρώ/τόνο στη συνέχεια. Πάντως, ακόμη και με το αυξημένο «καπέλο» που βάζουν στην τελική τιμή τα «δικαιώματα ρύπων», η τιμή του άνθρακα ήταν πιο χαμηλή από εκείνη του φυσικού αερίου, με την Επιτροπή να καταγράφει... περίλυπη το γεγονός.

 

Το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα έφτασε στο 39%, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα (37%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 27% (-28 TWh).

 

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα αύξανε συνεχώς τις εισαγωγές του πανάκριβου LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ (αύξηση πάνω από 130%) και ακολουθούν οι εισαγωγές από Αλγερία (με σημαντική μείωση μεριδίου συγκριτικά με πέρσι), Αίγυπτο κ.ά., ενώ μειώνονταν θεαματικά από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιστοιχούσαν στο 34,25% των συνολικών από 46,1% πέρσι, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα από 32% πέρσι.  






πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *