Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

«Ηλεκτροσόκ» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση της ΔΕΗ


«Αν τη συμφωνία μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής», διαμηνύει το Μαξίμου.

του Χάρη Ιωάννου     

Ένας υπόγειος πόλεμος και μάλιστα σε ...ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ. Τα ενεργειακά εξελίσσονται σε μείζον «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και χωρίς την πώληση μονάδων είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας.

Η πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας (Σκουρλέτης, Τσιρώνης) έχει βγει ήδη στο «αντάρτικο», ενώ στην ίδια γραμμή κατά της ιδιωτικοποίησης  κινήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι σε αναβρασμό και απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συνεχίζει τις επαφές και τα «μασάζ» σε βουλευτές της βόρειας Ελλάδας και σε συνδικαλιστές.

Η εσωτερική σύγκρουση στην κυβέρνηση γίνεται ακόμη πιο εμφανής από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο στον κ. Σκουρλέτη όσο και στους κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις.

Ενδεικτική είναι η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου στις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Ειδήσεις" μετά τις αιτιάσεις Σκουρλέτη για «κανιβαλισμό της ΔΕΗ» ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό» προσθέτοντας ότι «αν τη συμφωνία μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής».

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προαναγγέλλει «πόλεμο» και κατέβασμα του διακόπτη

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ προανήγγειλε και ο πρόεδρος της ένωσης τεχνικών του ομίλου του μεγαλύτερου σωματείου της ΔΕΗ κ. Κώστας Μανιάτης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North για το θέμα της πώλησης της ΔΕΗ , ο κ. Μανιάτης ανέφερε: Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τον τροπο με τον οποίο θα αντιδράσουν στην πώληση της ΔΕΗ αν τελικά εισαχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στην ερώτηση αν επαναληφθούν ίδιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ οπως στο παρελθόν με κατέβασμα του διακόπτη και τη διακοπή ρεύματος, απάντησε: Φυσικά. Οι εργαζόμενοι εχουν δικαίωμα της απεργίας οχι για τους εαυτούς τους αλλά για τη χώρα και την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν σε πιο σημείο βρίσκεται η χώρα μας και θα αντισταθούν στην εποχή των μνημονίων οταν οι δανειστές τοκογλύφοι όπως είπε θέλουν να αγοράσουν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

«Δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ KHE Γιώργος Αδαμίδης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. «Μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ», ανάφερε.

«Μασάζ» Σταθάκη με βουλευτές

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντάται σήμερα Τρίτη με τους βουλευτές που εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα, αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επικείμενη πώληση της ΔΕΗ.

Πάντως, χωρίς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, συμφωνία και αξιολόγηση δεν κλείνει. Αυτό το τελεσίγραφο που έχει λάβει η κυβέρνηση μετέφερε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της  Δευτέρας με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα γραφεία της στην Μεσογείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται στο να αποτραπεί η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών με τον υπουργό να λέει στους συνδικαλιστές ότι συζητείται η παραχώρηση στον ανταγωνισμό λιγνιτικών μονάδων οι οποίες όμως ούτως ή άλλως προβλέπεται σε λίγα χρόνια να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Σβίγγου στη γραμμή Σκουρλέτη: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ είπε σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης North 98, είπε μεταξύ άλλων ότι  ο κ. Σκουρλέτης και το κόμμα και συνολικά η κυβέρνηση καταδεικνύουν τη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Εμείς, σημείωσε η κ. Σβίγκου, προσπαθούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα και δεν πρόκειται να φέρουμε από την πίσω πόρτα αυτά τα οποία θέλει η ΝΔ, η οποία με την παρέμβαση που έκανε πριν λίγες ημέρες, δημοσιοποίησε την άποψη της για μια ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, κάνοντας μάλιστα ένα βήμα πέρα από τους δανειστές.

"Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ , η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο σημείο αυτό μεταξύ κόμματος, κυβέρνησης, Πάνου Σκουρλέτη, κ.ο.κ." ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος Τύπου,

Το αντάρτικο Σκουρλέτη

«Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», αναρωτιέται σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Και προσθέτει ο πρώην υπουργός Ενέργειας: «Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ’ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Τσιρώνης: Καλά κάνει ο Σκουρλέτης και αντιδρά για τη ΔΕΗ

«Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο οποίο επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». «Αλλά να δούμε πρώτα τι θα έρθει» προσθέτει ο κ. Τσιρώνης.

Μιλώντας την Δευτέρα στον Αnt1 ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι «καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης αυτά που λέει και τα λέει γιατί πρέπει επιτέλους να μην ξεπουλάμε.




thetoc.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *