Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΔΝΤ: Συζητάμε, αλλά διαφορές παραμένουν


Αρνείται «εικασίες» για την προοπτική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας εκπρόσωπος του Ταμείου καθώς όπως σημειώνει παραμένουν διαφορές μεταξύ των πλευρών. Δεν βλέπει κλείσιμο β' αξιολόγησης στη Μάλτα ο Ντάισελμπλουμ.

Στην σκιά της εκτίμησης κυβερνητικών πηγών ότι είναι σήμερα θα ανακοινωθεί η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αλλά και της πρόβλεψης του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στην άτυπη σύνοδο του οργάνου στη Μάλτα στις 7 Απριλίου, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε: Είναι νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης Staff Level Agreement στην ελληνική αξιολόγηση. Συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά διαφορές παραμένουν.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι ακόμα και σήμερα οι δανειστές θα δώσουν σήμα επιστροφής ή όχι στην Αθήνα εκτιμώντας ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στο EwG. Ως προς τα ζητήματα όπου υπάρχει η εμπλοκή, η ίδια πηγή τονίζει ότι:

Πρώτον, το εργασιακό θα κλείσει χωρίς ελληνική υπαναχώρηση στις ομαδικές απολύσεις και στην ανταπεργία (lock out).

Δεύτερον, η κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις «θα μπορούσε» να γίνει σε ορίζοντα δύο χρόνων μεν, αλλά ετεροβαρώς, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό κατάργησης το 2019 και μικρότερο το 2020.

Ωστόσο το μεσημέρι η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ ενημερώνοντας τους συντάκτες στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των δανειστών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσε το Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη σημείωσε ότι «το Eurogroup της Μάλτας είναι πολύ νωρίς για να τερματίσει τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος». Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι πάντα είναι πιθανό να γίνει με έξτρα συνεδρίαση, αν αυτό χρειάζεται. Αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η πιθανότητα υπάρχει, συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι μετά τη Μάλτα η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών είναι στις 22 Μαΐου. Ενδιάμεσα μεταξύ 21-23 Απριλίου θα γίνει η Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου εκτιμάται ότι θα συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου αλλά και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.




euro2day.gr

  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *