Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τα σενάρια για το μέλλον της ΔΕΗ...


Η πώληση ποσοστού 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μαζί με ορισμένα ορυχεία, φαίνεται να είναι το επικρατέστερο σενάριο προκειμένου να απεμπλακεί το ενεργειακό «αγκάθι» από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ποιες μονάδες θα πουληθούν, ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν να μπουν στο market test του ερχόμενου Σεπτεμβρίου όχι μόνο τα παλαιότερα λιγνιτικά εργοστάσια της επιχείρησης (Αμύνταιο, Καρδία) -τα οποία προβλέπεται σε λίγα χρόνια να τεθούν εκτός λειτουργίας- αλλά και πιο σύγχρονα (όπως π.χ. Μελίτη στη Φλώρινα και Αγίου Δημητρίου στην Πτολεμαΐδα). Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της χρονιάς η οποία θα καθορίζει τον αριθμό και τη σύνθεση των μονάδων που θα πουληθούν, ενώ η διαδικασία πώλησης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018.

Δημοπρασίες
Στο διάστημα αυτό όμως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν μπορούν να διαμορφώσουν χαμηλότερα τιμολόγια, χωρίς να έχουν απευθείας πρόσβαση στον λιγνίτη και στο νερό. Εξετάζεται μεταξύ άλλων να συνεχιστούν οι δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ, όχι μόνο ως υποχρέωση της ΔΕΗ, αλλά και εκείνων των ιδιωτών που θα αποκτήσουν από αυτήν λιγνιτικά εργοστάσια.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες μένουν για την ώρα εκτός σχεδίου, ωστόσο θα επανέλθουν σε περίπτωση που το market test του Σεπτεμβρίου δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι θεσμοί επιμένουν ακόμα και στην πώληση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ και στη μη μεταβίβαση του ποσοστού στο Υπερταμείο, κάτι που διεκδικεί η ελληνική πλευρά. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα χρήματα πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης σε άλλους τομείς.

Αύριο πάντως η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα παρουσιάσει τις θέσεις της για τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ καθώς και για τη γενικότερη πορεία του ομίλου.
M.A 




ethnos.gr 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *