Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Επικοινωνιακή καταιγίδα, αντί πολιτικής για την ανάπτυξη


Του Γιάννη Σιδέρη

Η τελετουργία της επικοινωνιακής καταιγίδας, συνεχίζεται. Μετά τους δρόμους που εγκαινιάστηκαν για να ξανακλείσουν, η χώρα αναμένεται να μπει πλησίστια στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με διαρροές σε φιλικά (και πρώην μισητά του) ΜΜΕ, θα ξεκινήσει κύκλο συσκέψεων, θα επισκεφθεί όλα τα υπουργεία, όπου θα έχει συσκέψεις και συνεδριάσεις με τους υπουργούς, με στόχο να εντοπίσει προβλήματα και να ενημερωθεί επί των αναπτυξιακών σχεδίων στον τομέα τους.

Λογικό. Δεν θα μπορούσε να τους καλέσει σε ουσιαστική συνεργασία στο Μαξίμου, με τους φακέλους υπό μάλης, γιατί εκεί δεν θα υπήρχαν κάμερες, δοξαστικές  προϋπαντήσεις, ρωμαλέες αισιόδοξες δηλώσεις, για την ανάπτυξη που είναι επί θύραις.

Στο ίδιο μοτίβο, σκοπεύει να συγκαλέσει σύσκεψη με περιφερειάρχες, καθώς και τη διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων, που θα έχουν ως αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στη βάση των αναγκών εκάστης περιοχής (σ.σ. εδώ, να υπενθυμίσουμε εμείς οι ταπεινοί. Ότι αυτά, για να έχουν παραγωγική ανταπόκριση και αναπτυξιακή αξία, στα κανονικά κράτη γίνονται στη βάση μελετών που εκπονούν συγκεκριμένοι επιστήμονες, μακράν των φώτων της δημοσιότητας, και όχι με βάση τις τηλεοπτικές απαιτήσεις εκάστου νομάρχου και δημάρχου, χάριν ιδέσθαι των ψηφοφόρων τους – των ψηφοφόρων των τοπικών αρχόντων αλλά και του πρωθυπουργού).

Ο κ. Τσίπρας επικοινωνιακά προβάλει την είσοδο στην «επόμενη μέρα». Με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα του πλεονάσματος του 2016… εξουδετέρωσε τον Schaeuble και το ΔΝΤ, ενώ «άφησε άφωνη την Ευρώπη»! (βέβαια άφωνοι έμειναν κυρίως οι ιθαγενείς που πλήρωσαν τους υπέρογκους φόρους άνευ διακριτής αιτίας, αλλά ας πούμε ότι ήταν οι θυσιασθέντες υπέρ… του συλλογικού καλού).

Το κακό είναι ότι τα social media προδίδουν. Μόλις στις 22 Μαΐου του 2016, ο πρωθυπουργός επαίρετο στο twitter, απευθυνόμενος στους προηγούμενους: «Για το 2016 είχατε δεσμευτεί για πλεόνασμα 4,5%. Εμείς για 0,75%. Εξοικονόμηση 6,7 δις»!

Πως από την έπαρση της επιβολής στους δανειστές του 0,75%, έφτασε στην - ξανά - έπαρση του 3,9%, που «άφησε άφωνη την Ευρώπη», είναι απορίας άξιον. Και φυσικά αξίζει να αναφερθεί ότι το αφορεσμένο mail Χαρδούβελη, προέβλεπε μεν πλεόνασμα 4,5%, αλλά παράλληλα προέβλεπε και ανάπτυξη 3%, και αυτό ήταν στόχος συμφωνημένος, άρα αποδεκτός από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση, αφού παλινωδεί επί δύο χρόνια στον τομέα της ανάπτυξης, και αρκετοί υπουργοί της την υπονόμευσαν, εκ των υστέρων, κηρύσσει εκ νέου αγώνα για την ανάπτυξη, και μάλιστα υπόσχεται ότι οι υψηλοί ρυθμοί της, και η στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα επιφέρουν μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα στρώματα.

Επειδή βέβαια οι επικοινωνιακές διακηρύξεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αρνητική πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως υποβοηθητικό κυβερνητικό στοιχείο τη δικαστική προέκταση της πολιτικής ζωής. Επενδύει στις επιτροπές για τα Εξοπλιστικά και την Υγεία.

Στη δεύτερη άφησε τόσο την δική της περίοδο, εκτός διερεύνησης, όσο και την πασοκική περίοδο Γραμματείας του συνεταίρου Κουρουμπλή, ενώ η επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου, θα χρησιμοποιηθεί κεντρικά για να συμβάλει στο κυβερνητικό μύθευμα για το «παλιό πολιτικό σύστημα». Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει το σήμα, λέγοντας στην Βουλή ότι εξετάζοντας αυτά, μπορούμε να βρούμε και άλλα, όπως για την περίοδο του χρηματιστηρίου – και βέβαια όσο αντίθετος αν είναι κανείς με την διακυβέρνηση Σημίτη, ουδείς ως τώρα του έχει προσάψει, ή έχει υπονοήσει, προσωπική συμμετοχή σε σκάνδαλα. Μόνο ο κ. Τσίπρας!

Το έτερον επικοινωνιακό που διοχετεύει η κυβέρνηση είναι ότι θα υπάρξει επιτροπή αξιολόγησης υπουργών. Πάλι! Προ έτους είχε ήδη συσταθεί παρόμοια επιτροπή στην οποία μετείχαν και οι απαραίτητοι κ. Φλαμπουράρης και Δραγασάκης. Η επιτροπή ουδέν απέδωσε, αφού επί της ουσίας ποτέ δεν λειτούργησε. Ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, για να δείξει εργώδη κυβερνητική προσπάθεια. Απομένει να φανεί αν τόσο ανενεργή θα είναι και η νέα.

Σε κάθε περίπτωση οι συσκέψεις σε υπουργεία για την ανάπτυξη, όσο και οι διασκέψεις με περιφερειάρχες και νομάρχες, είναι και δυσλειτουργικές. Ώσπου να γίνουν, ώσπου να υπάρξουν οι προτάσεις, ώσπου να ανατεθούν οι μελέτες, ώσπου να παρθούν οι αποφάσεις, ώσπου να γίνουν οι διαγωνισμοί ή οι απευθείας αναθέσεις… ως τότε, θα πούμε... όνειρο ήταν η ανάπτυξη ήταν και πέρασε.


Η εικόνα πάντως που χρειάζεται η κυβέρνηση, θα έχει παραμείνει, προς πάσα προπαγανδιστική χρήση. Το τραίνο της ανάπτυξης το έχει ήδη χάσει.






liberal.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *