Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

"50 χρόνια τρόικα" στην Ελλάδα..!

Η παρουσία της τρόικας στις χώρες της κρίσης, η καταδίκη του προέδρου της Μπάγιερν για φοροδιαφυγή και στάση της Ευρώπης απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν είναι τα θέματα της επισκόπησης.
«Ο πιο μισητός θεσμός σήμερα στην Ευρώπη είναι η τρόικα, γράφει σε άρθρο της με τίτλο “50 χρόνια τρόικα“, η εφημερίδα Handelsblatt και επισημαίνει: «Η τρόικα εποπτεύει τα πακέτα βοήθειας στις χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και ελέγχει την εφαρμογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων, που είναι προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη. Το Δεκέμβριο η Ιρλανδία κατέφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Χρειάστηκε όμως το δεκανίκι της επιμήκυνσης αποπληρωμής των πιστώσεων σε περισσότερα από 20 χρόνια και την δεκαετή αναστολή καταβολής των τόκων. Παρόμοιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για την Πορτογαλία, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας η επιμήκυνση θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης, που θα αγγίζει τα 50 χρόνια.Για να διασφαλιστεί ωστόσο η βιωσιμότητα του χρέους, Ελλάδα και Πορτογαλία θα πρέπει να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να δοθεί μια νέα προοπτική ιδίως στους νέους, έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι για τα επόμενα 30 χρόνια ο μόνος στόχος θα είναι η αποπληρωμή πιστώσεων και τόκων».

Καταδίκη του προέδρου της Μπάγιερν Μονάχου

H Frankfurter Rundschau σημειώνει με αφορμή την καταδίκη του προέδρου της Μπάγιερν Μονάχου σε φυλάκιση 3,5 ετών για φοροδιαφυγή: «Η απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου είναι σκληρή, αλλά ούτε υπερβολική, ούτε και απρόσμενη. Ταυτόχρονα όμως είναι μια σωστή απόφαση γιατί καθιστά σαφές ότι ένας φοροφυγάς μπορεί να αποφύγει την ποινή μόνο όταν πει όλη την αλήθεια στην αυτοκαταγγελία. Όμως ο Ούλι Χένες απέκρυψε το πραγματικό ποσό της φοροδιαφυγής. Δεν πληροί συνεπώς τις προϋποθέσεις».

Μποϋκοτάζ στον Ερντογάν

Με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία και τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης του από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο εφημερίδα Die Welt παρατηρεί: «Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτός στην Ευρώπη. Θα ήταν προδοσία απέναντι στη νέα γενιά στην Τουρκία που αισθάνεται ότι καταπιεσμένη από το καθεστώς Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ότι περνά από το χέρι της στο παρασκήνιο για να βρεθούν λύσεις. Δύο όμως πράγματα θα πρέπει να αποφευχθούν: επισκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν και προεκλογικά δώρα που θα τον ενισχύσουν».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *