Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Τι κρύβει η σκανδαλολογία για το ρόλο Προβόπουλου -Λάτση



Η υπόθεση Εθνικής-Eurobank, η προσπάθεια επιστροφής του ομίλου Λάτση και η πώληση του Ελληνικού
Ενα υπόγειος πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων βρίσκεται σε εξέλιξη, με  προεκτάσεις που φθάνουν στις Βρυξέλλες και στην τρόικα και συναρτώνται με μακροχρόνιους πολιτικούς σχεδιασμούς. Διακύβευμα το ιδιοκτησιακό μέλλον δύο μεγάλων συστημικών τραπεζών, η αναδιάταξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η διανομή της μεγάλης πίτας των αποκρατικοποιήσεων.  Κορυφή του παγόβουνου η δημόσια αντιπαράθεση και η “σκανδαλολογία' που έχει ξεσπάσει για το ρόλο του Διοικητή της ΤτΕ στη (de facto ματαιωθείσα) συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και τη στάση του ομίλου Λάτση, ο οποίος μέσω αυτής της διαδικασίας απέφυγε το βάρος ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας του και έγινε μεγαλομέτοχος της Εθνικής.

Η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο ετεροχρονισμένα,  με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, ενώ όλες οι πτυχές της ήταν γνωστές από τότε που η διοίκηση της Εθνικής αποφάσιζε - με την έγκριση της ΤτΕ να εξαγοράσει τη Eurobank - και εν συνεχεία η κυβέρνηση υπέκυπτε στην απαίτηση της τρόικας να μην προχωρήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, ούτε να συμμετάσχει η Εθνική στην ΑΜΚ της Eurobank, που είχε ήδη καταστεί θυγατρική της.
Η συγκυρία και τα συμφέροντα
 Δεν πρόκειται ασφαλώς για προσπάθεια αναζήτησης  και καταλογισμού ευθυνών.  Η συγκυρία στην οποία ανακινείται το θέμα, δείχνει ως ένα βαθμό ποιές είναι οι σκοπιμότητες και οι υποκρυπτόμενοι στόχοι.
- Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα  οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και θα κριθεί το ιδιοκτησιακό μέλλον της Eurobank, η οποία είναι η πρώτη που επιδιώκεται να επανιδιωτικοποιηθεί.
-  Ο όμιλος Λάτση προσπαθεί να ξαναπάρει τον έλεγχο της Eurobank και – σύμφωνα με πληροφορίες – βρίσκεται πίσω από τα funds  που προσφέρονται να καλύψουν τη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της τράπεζας.
- Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της Εθνικής, η οποία βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων και διεθνών funds, ενώ η διοίκηση της προσπαθεί να βρεί φόρμουλα για να αποφύγει μεγάλη ΑΜΚ,, που θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε αύξηση της συμμετοχής  των ξένων και  “αφελληνισμό” της τράπεζας.
- Επίκειται η λήψη αποφάσεων για την πώληση της  έκτασης του Ελληνικού, που είναι το μεγαλύτερο project  αποκρατικοποίησης, με μοναδικό  υποψήφιο αγοραστή τον όμιλο Λάτση (μέσω της Lamda Development).
Τρόικα, ΕΚΤ, ΤτΕ
Σε όλα αυτά τα θέματα  πέφτει η "βαριά σκιά" της τρόικας, η οποία θέτοντας όρους και υπαγορεύοντας αποφάσεις προσπαθεί να κατευθύνει τις εξελίξεις. Στην ίδια γραμμή κινείται επίσης το Διευθυντήριο των Βρυξελλών,  που επιθυμεί "διεθνιοποίηση" του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με πρόσδεση  των ελληνικών τραπεζών στο άρμα ευρωπαϊκών ομίλων.
Σημαντικό ρόλο  στις εξελίξεις μπορεί να διαδραματίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύσουσα αρχή. Γι αυτό και γίνεται εξαιρετικά σημαντικό ποιός θα βρεθεί επικεφαλής της μετά τη λήξη της θητείας του Γ. Προβόπουλου σε λίγους μήνες. H EKT, οι Βρυξέλλες και η τρόικα θα ήθελαν να δουν να ανανεώνεται η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη. Στο εσωτερικό όμως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις -  σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από τον τραπεζικό και επιχειρηματικό χώρο.
 Η κλιμακούμενη σκανδαλολογία για τον ρόλο του κ. Προβόπουλου στην υπόθεση Εθνικής-Eurobank-Λάτση και σέ όλες τις  μεγάλες αποφάσεις που οδήγησαν σε πλήρη αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, ασφαλώς αποδυναμώνουν την υποψηφιότητα του. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν μάλιστα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί σε δυσχερέστερη θέση, καθώς η επίθεση εναντίον του θα κλιμακωθεί μέσω των media και με επερωτήσεις στη Βουλή.
 Οι ευθύνες της Εθνικής
Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές κατηγορούν τώρα τον κ. Προβόπουλο ότι επεφύλαξε  ιδαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση στον όμιλο Λάτση: Οχι μόνον δεν τον υποχρέωσε να ενισχύσει κεφαλαιακά την Eurobank -όπως έκανε με την ξένες μητρικές της Εμπορικής, της Γενικής Τράπεζας και της Millennium -  αλλά του επέτρεψε να αναταλλάξει τη συμμετοχή αυτή με μετοχές της Εθνικής και να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της.
 Ευθύνες του καταλογίζουν και για το ότι δεν παρενέβη για να ακυρωθεί αυτό το deal, όταν η τρόικα απγόρυσε ουσιαστικά τη συγχώνευση και δεν επέτρεψε στην Εθνική να μετάσχει στην ΑΜΚ της Eurobank, με αποτέλεσμα το μερίδιο της να περιορισθεί σε 1,5% και η συμμετοχή της να απαξιωθεί.
Υπό κατηγορία ενδέχεται να βρεθεί και η τότε διοίκηση της Εθνικής,  η οποία αποφάσισε  να εξαγοράσει τη Eurobank - δίνοντας δυναρότητα "διαφυγής" στον όμιλο Λάτση - ενώ γνώριζε (ή έπρεπε να γνωρίζει - την κατάσταση της τράπεζας και ότι θα χρειάζονταν πολλά δισ. ευρώ για να την ανακαφαλαιοποιήσει.
                                                                                                                                                                       Χ. ΝΙΑΚΑΣ


http://www.sofokleousin.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *