Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Εκδόσεις με χορηγό τον υπουργό Παιδείας

Τον Ιούνιο του 2013 η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου καταθέτει ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με τρεις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια και σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες "Πήγασος", "Πρώτο Θέμα" και "RealMedia" εξοφλούνται για την προμήθεια τριών βιβλίων.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές για το βιβλίο «Υπέροχη Ελλαδα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα "Έθνος" έλαβε 644.761 ευρώ, για το βιβλίο «Πάππισα Ιωάννα» καταβλήθηκε ποσόν 156.750 στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ενώ για το βιβλίο «60 μορφές στο Φως» το υπουργείο έδωσε 127.894 ευρώ στη "Real News".
Στην ερώτησή της προς τον υπουργό Παιδείας η κυρία Ξουλίδου είχε υπολογίσει τα ποσά ως ποσά έναντι, σε σχέση με τους λογαριασμούς που αναγράφονται στις αποφάσεις ανάληψης ευθύνης, και είχε βγάλει το άθροισμα του κόστους έκδοσης των τριών βιβλίων στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με το ερώτημα της Στ. Ξουλίδου, τα ποσά που αναγράφονται στα έγγραφα αποτελούν υπόλοιπα της αρχικής υποχρέωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως στη απόφαση που αφορά το βιβλίο που εκδόθηκε από την Real News αναφέρεται ως υπόλοιπο προς ανάληψη το ποσόν των 807.107 ευρώ. Στην απάντησή του το υπουργείο είχε υποστηρίξει ότι το ποσό δεν είναι 2,3 εκατομμύρια, καθώς τα υπόλοιπα που αναγράφονται στις αποφάσεις ανάληψης ευθύνης έχουν να κάνουν με τους ειδικούς λογαριασμούς.
Αυτά όμως που έμειναν αναπάντητα από το υπουργείο Παιδείας είναι μια σειρά ερωτήματα. Για ποιο λόγο το Δημόσιο προμηθεύτηκε αυτά τα βιβλία; Με ποιες διαδικασίες; Ποια είναι τα ISBN των συγκεκριμένων εκδόσεων; Και φυσικά γιατί η εκτύπωση των βιβλίων ανατέθηκε σε εφημερίδες και όχι απευθείας στο τυπογραφείο όπου τυπώνονται και οι τρεις εφημερίδες και τυγχάνει συμφερόντων της εταιρείας "Πήγασος";
Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα για την αναγκαιότητα τα συγκεκριμένα βιβλία να «πλουτίσουν» τις σχολικές βιβλιοθήκες, καθώς η «Πάππισα Ιωάννα» κυκλοφορεί ήδη από πολλούς εκδοτικούς οίκους έναντι χαμηλού αντιτίμου, ενώ το βιβλίο «60 μορφές στο Φως», για το οποίο το υπουργείο Παιδείας πλήρωσε τη "Real News" είχε διανεμηθεί ως προσφορά της εφημερίδας στην έκδοση της 11.9 του 2010.


http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *