Αντιμέτωπος με πανό και συνθήματα βρέθηκε ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΓιόαχιμΓκάουκ χθες στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου οι ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Το πανό που ανάρτησε η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) έγραφε "Δικαιοσύνη και Αποζημίωση" σε τρεις γλώσσες ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά στο πλάι της αντιπροσωπείας στάθηκαν και ενώσεις θυμάτων από τα Καλάβρυτα, από τη Βιάννο, από την Μουσιωτίτσα, το Κομμένο και το Δίστομο.
Η αντιπροσωπεία του ΕΣΔΟΓΕ, που έγινε τελικά δεκτή από τον πρόεδρο, τόνισε διά στόματος του Αριστομένη Συγγελάκη πως "είναι πολύ σημαντικό το ότι για πρώτη φορά Γερμανός κορυφαίος πολιτικός παράγοντας ζήτησε συγγνώμη. Ευχόμαστε να είναι το πρώτο βήμα, μιας διαδικασίας για τη συνολική διευθέτηση των γερμανικών οφειλών".
Τα μέλη του ΕΣΔΟΓΕ και των ενώσεων θυμάτων, επέδωσαν στον Γερμανό πρόεδρο ψήφισμα, το λεύκωμα του κ. Δοξιάδη "Αι θυσίες της Ελλάδος" και τη "Μαύρη Βίβλο Της Κατοχής" του Μανώλη Γλέζου.
Ο Γερμανός πρόεδρος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και τόνισε ότι δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει, αλλά δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην κυβέρνηση της χώρας του όσα ειπώθηκαν. «Ντρέπομαι για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της αναφορικά με τους Έλληνες» σημείωσε.
Η "συγγνώμη" του Γκάουκ
«Επιθυμώ να αρθρώσω αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία, και με αίσθημα ντροπής και πόνου ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων 'συγγνώμη'» είπε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. «Σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό πολιτισμό μετατράπηκαν σε δολοφόνους» συμπλήρωσε. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος τόνισε πως οι νεότερες γενιές των Γερμανών δεν φέρουν ευθύνη για όσα έκαναν οι ναζί.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Γ. Γκάουκ είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα, κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδεύσατε εδώ. Σήμερα σας είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι' αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι' αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά. Ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».
Πριν αναχωρήσει από τους Λιγκιάδες, ο Γ. Γκάουκ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Υποκλίνομαι στα θύματα του τερατώδους εγκλήματος. Σεβαστείτε και προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα».
Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου συνεχίστηκε στα Ιωάννινα με επίσκεψη στην εβραϊκή συναγωγή. Εκεί ζήτησε να συναντήσει και την 90χρονη Εσθήρ Κοέν, μια από τα ελάχιστα μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων που γλίτωσαν από το Άουσβιτς. Η ίδια δήλωσε «Μου είναι αδιάφορος ο πρόεδρος της Γερμανίας. Τι να του πω; Τι να μου πει; Πώς να του ξεδιπλώσω τον πόνο μου για να τον καταλάβει;».
Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, η κυρία Κοέν σημείωσε: «Μας κοροϊδεύουν όλους. Μας κάνουν οικονομικό πόλεμο, γιατί μόνο η μικρή Ελλαδίτσα μπόρεσε και σταμάτησε για δύο ημέρες τη Γερμανία στον Γοργοπόταμο και έγινε η απόβαση στη Νορμαδία. Δεν θα μας το συγχωρέσουν ποτέ».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ
http://www.avgi.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου