Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Πετρέλαιο: Αλήθεια και δημαγωγία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η άρχουσα τάξη της χώρας κατασκευάζει χιμαιρικές Μεγάλες Ιδέες για να καλύψει τις ευθύνες της σχετικά με την καταστροφή και να πουλήσει ελπίδες στους πολίτες. Προχθές ο πρωθυπουργός προεξόφλησε έσοδα 150 δισ. ευρώ από το πετρέλαιο που θα βρεθεί σε ελληνικό χώρο, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών. Θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τουλάχιστον το σύνολο των πολιτικών κομμάτων τα συγκεκριμένα στοιχεία, πάνω στα οποία ο πρωθυπουργός έσπευσε να οικοδομήσει το νέο πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο. Για την Ιστορία, θυμίζουμε ότι πανομοιότυπη δήλωση για κέρδη 150 δισ. ευρώ είχε προτρέξει να κάνει ο υπ. Περιβάλλοντος πριν γίνουν οι σεισμικές έρευνες.
Η αλήθεια είναι ότι οι σεισμικές έρευνες αφορούν πιθανότητες να βρεθούν ενεργειακά αποθέματα – κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Είναι τόσο αόριστες, ώστε είναι αυθαίρετη κάθε εκτίμηση για τα κοιτάσματα και τα προσδοκώμενα κέρδη. Χρειάζεται να γίνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις, από τις οποίες θα προκύψουν εκτιμήσεις σχετικά με το εύρος και την ποιότητα των κοιτασμάτων, ώστε να καταστεί σαφέστερο πόσο μπορεί να αξιοποιηθούν. Και στην περίπτωση που θα είχαμε πιστοποιήσει τα κοιτάσματα, θα απαιτούνταν περίπου 20 χρόνια για να αρχίσει η εκμετάλλευσή τους, όπως έχουν γνωστοποιήσει οι επιστήμονες.
Στις χίμαιρες της νέας Μεγάλης Ιδέας συγκαταλέγεται και εκείνη σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι προπαγανδιστές προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν ότι τις έρευνες και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων έχουν ήδη αναλάβει ξένες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα εκμεταλλεύονται τη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και προωθούν σχέδιο υφαρπαγής των κοιτασμάτων προς όφελος των απαιτήσεων των δανειστών. Επίσης, οι προπαγανδιστές καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν πως το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος, συνεπώς η λιανική τιμή του δεν καθορίζεται με βάση εθνικά τιμολόγια.
Όλη η συζήτηση για το πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι παράπλευρες απώλειες. Τι σημαίνει, άραγε, να στηθούν πλατφόρμες εξόρυξης στο Αιγαίο, όπου παράγεται το πιο δυναμικό τμήμα του ελληνικού ΑΕΠ, ο τουρισμός; Πόσες θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν; Πώς θα προληφθεί πιθανή οικολογική καταστροφή, όταν είναι πρόσφατη η περιπέτεια στον Κόλπο του Μεξικού;
Η χώρα έχει ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Και να μεθοδεύει την εξομάλυνση πολιτικών διαφορών με τις γειτονικές χώρες, ώστε η αξιοποίηση των κοιτασμάτων να μην παράγει νέες διακρατικές εντάσεις, ούτε να οδηγεί στην κατασπατάληση των όποιων κερδών μέσω της παλινδρόμησης σε αμαρτωλά υπερεξοπλιστικά προγράμματα. Η αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων είναι θέμα που επιβάλλει ριζικές αλλαγές στο μοντέλο ανάπτυξης και διακυβέρνησης, προϋποθέτει μια χώρα με εθνική κυριαρχία και αυτοπεποίθηση και όχι αποικία χρέους. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα πετρέλαια δεν μπορεί να γίνεται με επικοινωνιακή επιπολαιότητα, ούτε να εξυπηρετεί εντυπωσιοθηρικές σκοπιμότητες, όπως π.χ. ότι το ασφαλιστικό θα σωθεί από τα πετρελαϊκά κέρδη έπειτα από 20 χρόνια!
http://www.avgi.gr/

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *