Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Σοφών πρότεινε «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ο υπουργός Εργασίας κάνει λόγο για «νέφη παραπληροφόρησης».
Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «νέφος παραπληροφόρησης» τον «θόρυβο που καλλιεργείται» ότι «τάχα στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης θα μειωθεί ακόμη ο κατώτατος μισθός ή θα εισαχθούν δυσμενείς ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους». «Αυτό ανήκει στην φαντασία- προφανώς με υποβολιμαίο τρόπο- συντακτών της. Ο μισθός πρέπει να επιστρέψει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Όπως πρόσθεσε, ειδικά επί του υποκατώτατου μισθού των νέων, ή οποιουδήποτε άλλου υποκατώτατου μισθού, δεν τίθεται θέμα επιλογής με βάση τις κοινές πρακτικές, παρά τίθεται θέμα νομιμότητας, καθώς υπάρχει ήδη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θεωρεί τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. «Δεν είναι από τα θέματα που θα συζητήσουμε, θεωρούμε δεδομένο ότι αυτή η ρύθμιση είναι παράνομη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως είπε, «πρώτη φορά οι εργασιακές αλλαγές θα συζητηθούν στο επίπεδο των αρμόδιων υπουργών Εργασίας και όχι, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στο Eurogroup».
«Εκεί, η θέση μας είναι καθαρή: Μιλάμε για αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων με εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα, ιδιαίτερα τη ΝΔ, να τοποθετηθεί αν θεωρεί εθνική θέση την αναστροφή της απορρύθμισης, όπως περιγράφεται στη θέση των κοινωνικών εταίρων, «ή αν θέση της είναι αυτή που περιγράφηκε από τον κ. Μητσοτάκη, κατά την οποία θα πρέπει να δώσουμε στους δανειστές μας περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές (είναι ο ευφημισμός του ΔΝΤ για την απορρύθμιση) σε αντάλλαγμα καλύτερων δημοσιονομικών ρυθμίσεων».
«Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη κι αυτό θα γίνει με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο υπουργός.
Στην αναφορά του κ. Κατρούγκαλου αντέδρασε η εισηγήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, η οποία, αφού τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ για το θέμα, καταλόγισε στον υπουργό πρόθεση να δυναμιτίσει το κλίμα στην Επιτροπή, η οποία συζητά ένα νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, ιδίως, δε, όταν ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε στις χθεσινές αναφορές του κ. Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε τον χαρακτηρισμό «ο κύριος 12%» που του απέδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ως «αθλιότητα», αφού- όπως είπε- πολλές φορές έχει θέσει υπόψη του κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι υπάρχει «απόσυρση της σχετικής συκοφαντίας από αυτούς που την κατασκεύασαν».
«Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε κατώτερος του θεσμικού του ρόλου, αφού επανέλαβε μία αστήριχτη κατηγορία» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και κατέθεσε στα πρακτικά το δημοσίευμα, με το οποίο η εφημερίδα ανασκευάζει, γράφοντας ότι οι σχετικές κατηγορίες προς τον κ. Κατρούγκαλο ήταν αναληθείς.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου