Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Υποσχέσεις για...γραβάτες και χρέος για να ψηφιστούν τα μέτρα


Σε ενέσεις αισιοδοξίας προς το εσωκομματικό ακροατήριο έχει καταφύγει από χθες το Μαξίμου, ωστόσο παραμένει σαθρό το οικοδόμημα που επιχειρεί να στήσει καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και η γερμανικη καγκελαρία δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις πρωθυπουργικές εκτιμήσεις.

Και όλα αυτά ενώ η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο πακέτο βαρύτατων μέτρων σήμερα το βράδυ μέσα σε καταιγισμό αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστές και επαγγελματίες, την ιδια ώρα που  κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται απρόθυμοι να στηρίξουν τις νέες αιματηρές περικοπές.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί ανάγκασε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να σπεύσει χθες το βράδυ στη Βουλή και να συναντηθεί με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ώστε να δώσει το «άλλοθι» στους βουλευτές του να ψηφίσουν έχοντας ως αντίβαρο χρέος και αντίμετρα.

Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους κάτω από το βαθύ κόκκινο του πίνακα του ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου που έχει στο γραφείο του, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί όλες τις πιθανές δυσχέρειες και εμπόδια και να εμφυσήσει την βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε κοντά στην αρχή του τέλους για να αποκτήσει η χώρα καθαρό διάδρομο.

Προς τούτο επιστράτευσε μάλιστα παλιότερη δέσμευση του ότι θα αναγκαστεί να φορέσει και γραβάτα «διότι τα νέα για το χρέος από το εξωτερικό είναι τόσο καλά, είναι «too good to be true».

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες, φάνηκε αισιόδοξος για λύση στις 22 Μαίου ή το αργότερο στις 15 Ιουνίου δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αγορές δεν κλείνουν το καλοκαίρι» και συμπλήρωσε το πάζλ των θετικών εξελίξεων με την πεποίηθηση ότι τη χώρα θα χτυπήσει «τσουνάμι επενδύσεων».

Το αφήγημα του πάντως κινδυνεύει να μην έχει το happy end που ο ίδιος επιθυμεί διακώς και τελικά εκτός των άλλων να μην πάρει το πολυπόθητο προβάδισμα έναντι της ΝΔ. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος δίνοντας μια γεύση για τι πρόκειται να βρει απέναντι της η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας δήλωσε ότι οι πιθανότητες να βγει «λευκός καπνός» είναι «50-50», ενώ κατεβάζοντας και άλλο τις προσδοκίες αποσαφήνισε ότι στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μαίο του 2016.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; μια εκ νέου περιγαρφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων με «Θολό» χρονικό ορίζοντα εφαρμογής ακόμα και στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.

Αλλά και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγγελαρίας δεν φάνηκε να συμμερίζεται την πρωθυπουργική εκτίμηση ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Μερκελ κατάλαβε ότι πάμε για συμφωνία στις 22 Μαίου.

«Η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο ίδιο μήκος και η Deutsche Welle δεν άφηνε περιθώρια για έκβαση του Eurogroup σύμφωνα με τις ελληνικές προσδοκίες:

Σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ να δώσει στο κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη ανακοίνωση του Μαξίμου. Σύμφωνα με το Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή. Τις πιθανές προσδοκίες που προκύπτουν από αυτή τη δήλωση θέλησε σήμερα να μετριάσει το Βερολίνο.

Μέσα στο αβέβαιο αυτό κλίμα θα προσέλθει σήμερα το βράδυ στη Βουλή για να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκοντας να ενδυναμώσει το ηθικό των βουλευτών του επενδύοντας σε χρέος και αντίμετρα, αλλά και να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν και δεν τίθεται θέμα διαρροών είναι εμφανής η κατήφεια στα πρόσωπα των κυβερνητικών βουλευτών. Οι λαλίσταστοι άλλες φορές βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν κατέβηκαν στην αρένα για να στηρίξουν το νομοσχέδιο ενώ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να επαναφέρουν στην επιφάνεια τον ισχυρισμό ότι το κόμμα τους πληρώνει αμαρτίες παλιές.

Την γραμμή άμυνας τους με τις συνήθεις αιτιάσεις κατά των παραδοσιακών κόμματων καθώς και την εγγύηση των αντίμετρων δεν φαίνεται πάνως πάντως να υιοθετούν και να ακολουθούν εκείνοι που στο παρελθόν τους στήριξαν. Η χθεσινή γενική απεργία αλλά και η πολιορκία της Βουλής έως αργά χθες το βράδυ από ενστόλους καθώς και τα εμπνευσμένα συνθήματα κατά του πρώην συμμάχου τους Πάνου Καμμένου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.


Οι νέες αιματηρές περικοπές δημιουργούν και υπόγειες αντιδράσεις εντός του του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τρίτη το βράδυ η ομάδα των «53» είχε ακόμα μια μυστική συνάντηση με κύριο πιάτο την χάραξη ενός νέου σχέδιου δράσης. Μπορεί οι απόψεις τους να μην είναι κυριάρχες, ωστόσο όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις από όλα έχει ο μπαξές. Μέχρι και το επιχείρημα ότι τα μέτρα είναι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα αντίμετρα του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε ο Γιάννης Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ) και το τερμάτισε.      








Αντώνης Γαλανόπουλος  - thetoc.gr     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *