Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Κρίση, έλλειψη κοινωνικών δομών και τροχαία μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα γερόντων


Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία άνοιξε τη συζήτηση καλώντας, σε πρώτη φάση, αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους.  

Η οικονομική κρίση, η απουσία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, η έλλειψη κοινωνικών δομών, η ανύπαρκτη στήριξη των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, είναι μεταξύ άλλων, μερικά από τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στην Επιτροπή και όπως τονίστηκε, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αύξηση του ελληνικού πληθυσμού.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να παρθούν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε η Ελλάδα να μην φθάσει να γίνει «η χώρα των γερόντων» λόγω της υπογεννητικότητας.   Την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξη στους νέους γονείς, επεσήμανε η κυρία Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ενώ έδωσε έμφαση στα νομοθετικά κενά που υπάρχουν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι η απουσία πολιτικών ενίσχυσης της οικογένειας είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την τεκνοποίηση.   «Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένας αναπτυξιακός παράγοντας που συνδέεται άμεσα με το δημογραφικό. Η ουσιαστική εφαρμογή της είναι το κλειδί επιτυχίας» τόνισε η κυρία Κούβελα.  

«Μείζον και τεράστιο πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη» όπως είπε, «στην αύξηση του δημογραφικού» χαρακτήρισε τα τροχαία ατυχήματα, η Βασιλική Δανέλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», τονίζοντας ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου νεαρών ατόμων.   «Το 2015 η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε νέους ανθρώπους. Οι θάνατοι είναι σημαντικά περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου απαιτείται η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η πρόληψη με ενημέρωση στα σχολεία για την κυκλοφοριακή αγωγή και η στήριξη της οικογένειας» υπογράμμισε η κ. Μυλωνά. «Τα τροχαία είναι ένας ιδιότυπος ακήρυχτος πόλεμος, με τραγικές συνέπειες, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία» σημείωσε από την πλευρά του ο Γεώργιος Ελευθεράκης, διευθυντής Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 έγιναν 11.517 σοβαρά τροχαία ατυχήματα, με 796 νεκρούς, το 2016 11.396 με 805 νεκρούς, ενώ στο τρέχον έτος σημειώθηκαν 7.891 ατυχήματα και από αυτά, τα 541 ήταν θανατηφόρα.  

Την στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, ζήτησε ο Δημήτρης Χριστοθανόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων, τονίζοντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόζονται μέτρα ενίσχυσης τους, παρατηρείται σημαντική αύξηση των γεννήσεων.   «Η Ελλάδα βαδίζει σε δημογραφικό αδιέξοδο. Έρευνες του ΟΗΕ δείχνουν ότι η χώρα μας από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μείωση των γεννήσεων της τάξεως του 0,4%, ενώ προβλέπεται ότι ο πληθυσμός της θα μειωθεί περισσότερο, φθάνοντας από τα 10 εκατ. στα 8 εκατ.» υποστήριξε. «Οι συνθήκες διαβίωσης των πολύτεκνων οικογενειών και η ενίσχυση της τρίτεκνης οικογένειας είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος» κατέληξε ο κ. Χριστοθανόπουλος.  

«Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα» επεσήμανε ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος και πρόσθεσε:   «Το δημογραφικό αφορά τους πάντες και τα πάντα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 24 Δήμους με πληθυσμό 2.000-3.000 ατόμων, δεν υπήρξε ούτε μία γέννηση. Αυτό είναι το κατάντημα της χώρας.

Την τελευταία εξαετία, λόγω των μνημονίων, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί. Είχαμε 145.000 θανάτους. Είναι ως να ισοπεδώθηκε η Λάρισα».   Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Νίκος Χιωτάκης, τόνισε την ανάγκη «ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που είναι η γήρανση» όπως είπε. «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Η χώρα βρίσκεται, όχι στο παρά πέντε, αλλά και στο πέντε» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν έγινε κανένα βήμα, παρά το ότι η επιστημονική κοινότητα χτυπάει το καμπανάκι.

Βλέπουμε με θλίψη να φεύγουν στο εξωτερικό νέοι άνθρωποι, τα καλύτερα μυαλά της χώρας. Πώς θα κρατηθεί ζωντανή η πατρίδα; Με τα σημερινά δεδομένα, αν την αφήσουμε και δεν πάρουμε μέτρα, η Ελλάδα θα είναι η χώρα των γερόντων, θα είναι έρημη χώρα».   Ο κ. Χιωτάκης διαβεβαίωσε ακόμα, ότι «οι Δήμοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην δημογραφική αναγέννηση της χώρας». «Εμείς στηρίζουμε με κοινωνικές δομές την οικογένεια. Με βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προνοιακά επιδόματα σε άνεργους φτωχούς και άστεγους, στήριξη των άνεργων και των άστεγων.

Το πρόβλημα όμως είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Δεν λύνεται με απλές επιδοματικές λύσεις. Χρειάζεται εθνική πολιτική και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που θα στηρίξει κυρίως τις νέες οικογένειες» επεσήμανε.   Ταυτόχρονα, ο κ. Χιωτάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των επιστημονικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων που θα αναλάβουν, όπως είπε, την εφαρμογή ενός στρατηγικού πλάνου.  

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος Ιωάννου, τόνισε ότι όλες οι εκκλησιαστικές δομές στηρίζουν τις πολύτεκνες οικογένειες και ιδιαίτερα τις τρίτεκνες. Όπως είπε, ήδη στη Θράκη, η Μητρόπολη ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει την εγκατάσταση πολύτεκνων οικογενειών σε εγκαταλελειμμένα χωριά, με την παραχώρηση σπιτιών και στρεμμάτων. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα εγκατασταθεί η πρώτη πολύτεκνη οικογένεια με 5 παιδιά, όπως είπε.  








ΑΠΕ-ΜΠΕ   















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *