Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Τάδε έφη ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη...

Δηλώσεις με ταξικό πρόσημο     


Η λεγόμενη μεσαία τάξη φιγουράρει συχνά πυκνά στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι στο κόμμα την αντιλαμβάνονται ως την τάξη που πρέπει να πληρώσει. Το έχουν, άλλωστε, παραδεχθεί οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, σαν το Γιώργο Χουλιαράκη - που έχει δηλώσει πως «συνειδητά» την υπερφορολογούν.

Αυτό που διαφέρει - στην οπτική γωνία του καθενός - είναι ο ορισμός που της δίνουν. Για την ακρίβεια, τα ποσά που όσοι ανήκουν σε εκείνη έχουν ως εισοδήματα ή καταθέσεις. Τι κι αν οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως τα κριτήρια για να χαρακτηρίσεις κάποιον ως εκπρόσωπο της μεσαίας τάξης είναι λίγο πιο σύνθετα; Μια μικρή αναδρομή σε όσα έχουν πει κατά καιρούς συριζαίοι για το πόσα βγάζει η μεσαία τάξη και πως ορίζεται ο πλούτος, λοιπόν, έχει ένα ενδιαφέρον.

Θεανώ Φωτίου, 2017

«Όταν λέμε μεσαία τάξη εννοούμε το ανώτατο ατομικό εισόδημα είναι αυτό που αποτυπώνει η ΕΛΣΤΑΤ». Όπως προσέθεσε μετά, πρόκειται για ανώτατο ατομικό εισόδημα 7.500 ευρώ το 2015 ενώ ήταν από 11.500 μέχρι 16.000, το 2009. Δηλαδή, για την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, εκείνος που βγάζει 500 περίπου ευρώ το μήνα ανήκει στη μεσαία τάξη.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, 2017

Αναφερόμενος πρόσφατα στη Βουλή, στο μέρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε «θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα». Δηλαδή, τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 12.000 και 18.000 ευρώ ανήκει επίσης στη μεσαία τάξη.

ΣΥΡΙΖΑ 2015

Στην προεκλογική περίοδο του 2015 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά για φορολόγηση με συντελεστή 60% των εισοδημάτων άνω των 80.000 ευρώ. Η ΝΔ απαντά κάνοντας λόγο για προθέσεις αφανισμού της μεσαίας τάξης κι η Κουμουνδούρου ανταπαντά με μακροσκελή ανακοίνωση, η οποία ανάμεσα στα άλλα γράφει: «Έγινε αναφορά σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ, δηλαδή, περίπου 35.000 άτομα ή το πλουσιότερο 0,3% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2011. Αν η ΝΔ θεωρεί ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει ατομικό εισόδημα πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, τότε έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Άλλωστε η ΝΔ σήμερα επιβάλλει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 42 χιλιάδες ευρώ. Με άλλα λόγια, η ΝΔ θεωρεί πλούσιο όποιον ξεπερνά τα 42.000 ευρώ όχι τα 80.000 που ανέφερε ενδεικτικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Τρύφων Αλεξιάδης, 2015

Ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα δηλώνει σε συνέντευξη του: «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον, εφόσον έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα είναι διαφορετικό αν κάποιος είναι μόνος του, ή αν έχει άνεργη σύζυγο, ενοίκιο και παιδί που σπουδάζει στην επαρχία. Δεν είναι όλα τα εισοδήματα το ίδιο. Δεν θα βάλουμε ένα όριο των π.χ. 15.000 ή 20.000 ή 30.000 ευρώ σαν όριο του πλούτου».

Μανώλης Γλέζος, 2012

Οι πλούσιοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Η επί λέξει αναφορά, σε τηλεοπτικό πάνελ, ήταν: «Δάνειο που μπορεί να συνάψει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί με τον ελληνικό λαό, είχα πει καθαρά εθελοντικό δάνειο ως προς τα φτωχά στρώματα και υποχρεωτικό δάνειο ως προς τους υψηλοεισοδηματίες, να βάλουμε ένα όριο, π.χ. πάνω από 20 χιλ. εισόδημα το χρόνο ευρώ, μπορεί... Εκεί υποχρεωτικά να του πούμε να δίνει κάθε μήνα 100 ευρώ, επιμένω να βγει στη δημοσιότητα το κείμενο, επιμένω».

Καρολίνα Παπακώστα





in.gr    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *